13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο στο Ελσίνκι. Μετακινήσεις στην πόλη, μόνο μέσω smartphone app!

    Στο Ελσίνκι ονειρεύονται ένα (κοντινό) μέλλον, όπου κανείς από τους κατοίκους της πόλης δε θα έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο, ούτε βέβαια θα το χρειάζεται. Γι’ αυτό γιατί τα σχέδια που υπάρχουν για την πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι να δημιουργηθεί ένα “mobility on demand” σύστημα που θα ενσωματώνει όλα τα μέσα μεταφοράς σε ένα ενιαίο δίκτυο επί πληρωμή, που θα λειτουργεί μέσα από μία… εφαρμογή στο smartphone σας!

    mobility as a service

    Το πλάνο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και προβλέπει ότι έως το 2025 που θα ολοκληρωθεί το project δε θα υπάρχει θεωρητικά κανένας λόγος για κάποιον κάτοικο της πόλης να έχει ιδιόκτητο αυτοκίνητο! Η ιδέα είναι να προσφερθούν σε κάθε πολίτη που θέλει να μετακινείται στο Ελσίνκι μία σειρά από επιλογές προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του. Όλες οι λύσεις που θα έχει, από το να χρησιμοποιήσει carpooling, έως ταξί, λεωφορεία, τρένα, ποδήλατα, πλοία ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, θα ενσωματώνονται σε μία εφαρμογή, η οποία μάλιστα θα φροντίζει να του παρουσιάζει την καλύτερη λύση κάθε φορά, ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξει, τις συνθήκες, ακόμη και τον καιρό (π.χ. θα απορρίπτει το… ποδήλατο σε περίπτωση βροχής).

    Η ιδέα της μετακίνησης στην πόλη ως μίας “ενιαίας υπηρεσίας” προτάθηκε για πρώτη φορά από τη συγκοινωνιολόγο μηχανικό Sonja Heikkila, η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη του project, με τις πρώτες πιλοτικές υπηρεσίες να ξεκινούν μέσα στο 2015 στην περιοχή Valila της φινλανδικής πόλης. Θα περιλαμβάνονται ευέλικτα πακέτα, όπου θα μπορεί κάποιος να πληρώνει είτε με το χιλιόμετρο μετακίνησης είτε με το μήνα.

    Μία φιλόδοξη πρόταση, αρκετά περίπλοκη η αλήθεια, ωστόσο οι Φινλανδοί έχουν την πίστη ότι μπορούν να καταφέρουν να την υλοποιήσουν, ώστε να δείξουν το δρόμο και σε άλλες πόλεις για το πώς πρέπει να είναι οι αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Κι αφήστε τους συγκοινωνιολόγους στην Αθήνα να εξαντλούνται μόνο σε ιδέες όπως η… πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles