BREAKING

14

Motorola Atrix: Το δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα

Έχω μια εβδομάδα το Atrix και έχω μείνει να παρακολουθώ μέρα προς μέρα το πόσο μπροστά από την εποχή του είναι αυτό το τηλέφωνο. Το hardware στιγματίζει τα νέας κοπής smartphones και η διαφορετική προσέγγιση τις μελλοντικές ανάγκες των αγοραστών. Έχω την έκδοση με τα λογότυπα της AT&T (Ευρώπη κυκλοφορεί Ιούνιο και Ελλάδα βδομάδες μετά), με λογισμικό κομμένο και ραμμένο στα Αμερικάνικα δεδομένα, που θεωρητικά κρύβει περιορισμούς και κάποια μειονεκτήματα. Παρόλα αυτά μπορείς να σχηματίσεις άποψη σχεδόν με το καλημέρα. Αβίαστα, αβασάνιστα, για πλάκα. Πως γράφουν και στις αγγελίες; Κάπως έτσι. Η οθόνη του Motorola είναι εξαιρετική, η ταχύτητα εντυπωσιάζει και το σύνολο δίνει συγχωροχάρτι στα μέτρια πλαστικά. Υπάρχουν άνθρωποι που βαριούνται τα μπλά, μπλά και πάνε κατευθείαν στον επίλογο. Λοιπόν για το λόγο ότι, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα θα κάνω μια εξαίρεση. Θα ξεκινήσω με την κατακλείδα: δεν υπάρχει καλύτερο Android κινητό από αυτό. Όπως το ακούτε. Επίσης δεν υπάρχει καλύτερο κινητό γενικώς. Μάλιστα. Πριν βιαστείτε να μου επιτεθείτε ρίξτε πρώτα μια ματιά στα επιχειρήματα.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ
Δεν χρειάζεται ειδικές ικανότητες για να ακούσεις τη φωνή από το βάθος: «Όχι άλλες οθόνες με WVGA ανάλυση» (δις), φωνάζει με μια φωνή ο όχλος. Οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι (μόνο στην Ευρώπη...), όσοι ψώνισαν δηλαδή κινητό με λειτουργικό Android, ζητάνε αναβάθμιση. Δεν δικαιολογείται να έχει κυκλοφορήσει το iPhone με retina display (960x640 pixels) εδώ και επτά μήνες, και η κοινότητα των κατασκευαστών με σημαία τη Google να σφυρίζει αδιάφορα.

Θα μου πεις σιγά τα ώα. Πόσος κόσμος πραγματικά στέκεται σε τεχνικές λεπτομέρειες; Κάντε το πείραμα. Δείτε την οθόνη του Atrix (αν είστε τυχεροί και το συναντήσετε τυχαία) και αυτή ενός smartphone. Οποιουδήποτε smartphone. Του δικού σας smartphone. Δεν έχει σημασία.

Δεν κάνει ένα βήμα μπροστά. Είναι επανάσταση. Η ανάλυση μετράει 960x540 εικονοστοιχεία, η φωτεινότητα εντυπωσιάζει, τα χρώματα είναι ρεαλιστικά, το μαύρο... μαύρο και το σημαντικότερο χωράει πολλά εικονίδια. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, σε portrait προβολή θα δείτε μέχρι και 24 applications. Εκεί λοιπόν που άλλα κινητά κρεμούν αυτοκόλλητα του τύπου όταν μεγαλώσω θα γίνω το ένα ή το άλλο, το Atrix είναι εδώ και ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Όχι κύριες και κύριοι. Μη μου διαφημίζετε τα 840x480 pixels. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τον πολτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Για την ιστορία, το πάνελ του Atrix είναι τεχνολογίας pentile LCD, κάτι σαν AMOLED δηλαδή, μόνο που για να το δείτε να πιξέλιαζει πρέπει να το βάλετε κάτω από μικροσκόπιο. Το πλεονέκτημα του: περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας.

Παρότι μεγαλύτερο σε όλες του τις διαστάσεις σε σχέση με το iPhone, το Atrix έρχεται στα ίδια γραμμάρια. Δεν είναι ότι υστερεί τόσο σε αίσθηση, όσο ότι χωλαίνει σε ποιότητα. Το καπάκι στο πίσω μέρος θυμίζει παλιότερες εποχές και αν κάνεις το λάθος και το βγάλεις δυο-τρεις φορές, αρχίζουν τα τριξίματα. Είναι αυτό το κάτι που υπάρχει εκεί για να σου σπάει τα νεύρα. Δηλαδή πόσο δύσκολο θα ήταν να υιοθετήσουν στη Motorola την πίσω όψη του Xoom; Και μη μου πείτε ότι με αυτό τον τρόπο δεν βγαίνει η μπαταρία… Who cares;

Και βέβαια μην ξεχάσω το μικρόφωνο. Υπάρχουν στιγμές που δεν σε ακούνε, αλλά η γενική παρατήρηση είναι πως η φωνή σου ξαφνικά αποκτάει μια αντρουά προφορά, γίνεται μπάσα. Το έχω δει και στο παρελθόν, βασικά ευθύνεται το δεύτερο μικρόφωνο (αφού δεν το «έχουν» με το noise cancelation γιατί δεν το κόβουν να τελειώνουμε;), όμως η εταιρία υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα με αναβάθμιση. Συνεπώς δύσκολα θα μεταφερθεί και στο δικό σας Atrix, όταν με το καλό κυκλοφορήσει στη χώρα. Τώρα θα μου πείτε «καλά ρε μεγάλε, πρώτα αποθεώνεις τη συσκευή και μετά μετράς αρνητικά;». Αυτά ήταν κυρίες και κύριοι, μόλις τελείωσα.

Κατά βάση η ουσία του Atrix κρύβεται πίσω από το περίβλημα. Ο επεξεργαστής είναι χρονισμένος στο 1GHz… συγνώμη. Πάμε πάλι. Οι επεξεργαστές είναι χρονισμένοι στα 1GHz (διπύρηνο chipset της Nvidia), το ποσό μνήμης στο 1GB (το μεγαλύτερο που είδε ποτέ η mobile βιομηχανία) και η εσωτερική μετράει 16GB επεκτάσιμα μέχρι τα 48 μέσω microSD. Κάντε τις συγκρίσεις σας. Δεν υπάρχει κινητό σε ολόκληρο τον πλανήτη που προσφέρει καλύτερα τεχνικά από αυτό το Motorola. Και που να μιλήσω για αυτονομία...

Κανονικά ένα superphone δεν μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια από μια ημέρα εντατικής χρήσης; Σωστά; Λάθος. Το Atrix μετράει στα χαρτιά 1.930 mAh μπαταρίας (το δικό μου ήταν στα 1.880 mAh) που σημαίνει ότι προσφέρει κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από κάθε άλλο ανταγωνιστή. Το μόνο κινητό που το πλησιάζει είναι το Galaxy S II στα 1.650 mAh, με τη διαφορά πως δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Επιστροφή στο θέμα μας. Το Motorola βγάζει εύκολα δυο ημέρες λειτουργίας. Μετρημένα, έρχεται δεύτερο στο σχετικό τομέα, μετά το iPhone, αλλά αυτά ισχύουν για την προ Gingerbread εποχή, οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα μετά την αναβάθμιση.

Και μιας που θίξαμε το θέμα του λειτουργικού, η συσκευή έρχεται με την έκδοση Android 2.2.1. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει με 2.3 (Gingerbread) και αργότερα θα αναβαθμιστεί και σε 2.4 (Ice cream), όμως αν θέλετε την εμπειρία του ισχυρότερου κινητού στον πλανήτη θα πρέπει να αρκεστείτε στο περιβάλλον του Froyo. Το interface δεν εκμεταλλεύεται την GPU, η διαχείριση των εφαρμογών έχει θέματα και τα bugs δεν λείπουν όμως η ταχύτητα είναι παντού εμφανής, το scrollαρισμα είναι καλύτερο και από iPhone 4 και υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η συσκευή θα τα βγάλει πέρα ακόμη και στα πιο σκληροπυρηνικά softawerικά σενάρια. Το σίγουρο είναι ότι κάνει τη διαφορά στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Δεν είναι τόσο σε επίπεδο ταχύτητας σε σχέση π.χ. με τον Safari, όσο το ομαλότατο pinch to zoom, ο εντυπωσιακός όγκος της πληροφορίας (να ένα ακόμη πλεονέκτημα της qHD οθόνης) και η απροβλημάτιστη πλοήγηση σε οποιοδήποτε site, χάρη στην υποστήριξη Flash 10.2.

Η ΚΑΜΕΡΑ
Υπάρχουν καλύτερα κινητά στον συγκεκριμένο τομέα, οι φωτογραφίες που βγάζει δεν παραδίδουν μαθήματα στον ανταγωνισμό το αποτέλεσμα όμως ικανοποιεί ακόμη και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Τεχνικά ο φακός σταματάει στα 5 MPixel, η καταγραφή βίντεο είναι στα 720p (λένε πως αργότερα θα υποστηρίξει και 1080p), υπάρχει και LED φλας, απλά, πώς να το πω, η ποιότητα της εικόνας δεν στιγματίζει την κατηγορία. Παρεμπιπτόντως στην πρόσοψη υπάρχει και μια δεύτερη VGA κάμερα για βιντεοκλήσεις, που λειτουργεί αψεγάδιαστα. Δεν είμαι ο Νοστράδαμος για να μιλήσω με σιγουριά για το μέλλον, δεν αποκλείεται όμως σε μια από τις αναβαθμίσεις να βελτιωθεί συνολικά το αποτέλεσμα.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Τα μενού είναι αέρινα, κάθε λειτουργία ενεργοποιείται ακαριαία και αν εξαιρέσεις την έκδοση 2.2 του Froyo, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάτι στο interface που θα σε ενοχλήσει. Επίσης η ROM ενσωματώνει αμέτρητες προεγκατεστημένες εφαρμογές (το γνωστό bloadware), που φρενάρουν τον επεξεργαστή, αλλά είναι τέτοια η επεξεργαστική ισχύ που είναι σχεδόν αδύνατο να συναντήσεις bugs ή κολλήματα. Με δυο λόγια. Το Motorola Atrix αποθεώνει το Android λειτουργικό. Και η Google κανονικά πρέπει να το έχει για εικόνισμα.

ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ;
Το Atrix είναι ένα εξαιρετικό κινητό που παρότι δεν είναι φτηνό (θα ξεπερνάει τα 600 ευρώ στην Ελλάδα) δεν είναι και απαγορευτικό και αναγκάζει τα superphones να αλλάξουν στάση. Προφανώς το πράγμα πάει γενικότερα προς τα κει και η τάση για απόλυτες επιδόσεις έρχεται ξανά στο επίκεντρο, αλλά αυτή τη φορά δεν αφορά στα PC. Το Motorola θα μπορούσε με μερικές διορθωτικές κινήσεις (έκδοση 2.3 του λειτουργικού, επεμβάσεις στο μικρόφωνο) να γίνει η σημαία της mobile βιομηχανίας. Ο δρόμος των smartphones δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να δείτε καλύτερο hardware (το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει διπύρηνο Android στα 1,2GHz, αλλά OK μην τρελαθούμε κιόλας), για τουλάχιστον 10 μήνες ακόμη. Μην σας κουράζω άλλο, τελειώνω. Λένε πως αν δεν κοιτάς εκεί που πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Και το Atrix βλέπει κορυφή. Και μόνο.

13 Comments

 • 9 Απριλίου 2011 at 15:04

  Η αμεικάνικη εκδοση λειτουργεί κανονικά ελλάδα?

 • Mike
  1 Απριλίου 2011 at 07:28

  Άμα κάψουμε το δάκτυλό μας στο μάτι της κουζίνας… παίρνει εμπρός;

 • Bell
  1 Απριλίου 2011 at 07:23

  @Aggelos Sfakianakis. Ναι, ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια στο χώρο των smartphones.
  Θα αγχωθούμε προκαταβολικά λες, μήπως η Apple ακολουθήσει μελλοντικά την πορεία της Nokia;
  Λάθος! Πάλι δεν κατάλαβες, το Atrix με το 5 θα συγκρίνεις φέτος και το πιθανό Atrix 2 με το… 6 του χρόνου. Ανά model year γίνονται οι συγκρίσεις!
  Το τι αρέσει στον καθένα είναι πράγματι καθαρά υποκειμενικό, αρκεί αυτός να μην είναι δημοσιογράφος ή αν είναι να το κρατάει για τον εαυτό του!

 • Nemo
  1 Απριλίου 2011 at 01:36

  Απλά γελάω!!

  Ούτε για σχολιασμό δεν είναι!!!

  Πολλά είδαν κορυφή και είναι στα αζύτητα…

  Γιατί δεν γράφουν μη φανατικοί συγγραφείς να πουν τα πράγματα με το όνομα τους, και γράφει ο καθένας ότι του κατέβει σε μια ακόμη συσκευη που θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει iPhone..

  Aρε αυτή ζήλεια και κακία θα σας φάει όλους!!!!!!

 • venisk
  31 Μαρτίου 2011 at 22:29

  Να σαι καλά Άγγελε, εμείς σε ευχαριστούμε για τα reviews!

 • manfree
  31 Μαρτίου 2011 at 21:56

  Απλά το μέλλον των laptop,tablet και κινητών… Μπορεί να μην είναι δυνατό όσο το τσιπάκι του ipad 2 αλλά και μόνο ότι το ngp(psp2) που θα εχει tegra 3,θα βγει φέτος και θα έχει γραφικά παρόμοια με το ps3 τα λέει όλα…Σε ένα χρόνο από τώρα με τα tegra 3 και ipad 3 και θα δούμε πολλά…

 • 31 Μαρτίου 2011 at 21:20

  @venisk + Mario Domalero: Σας ευχαριστώ που με διαβάζετε :)

 • 31 Μαρτίου 2011 at 21:14

  @Bell. Ανύπαρκτη εταιρία η Motorola; Ξεχνάς ότι κατασκεύασε το πρώτο κινητό στον κόσμο το 1983. Επίσης ξεχνάς ότι δεν είναι όλος ο κόσμος λάτρης του λειτουργικού της Apple (έστω και αν προσωπικά χρησιμοποιώ ένα MacBook Air και έναν iMac στις 27 ίντσες). Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι το iPhone έφερε επανάσταση. Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και μετά. Και η Nokia άλλαξε τον κόσμο με το 6110. Δες που βρίσκεται τώρα. Όσο για το επιχειρήματα, σου απαντάω ξεκάθαρα σε αυτά που παραθέτεις. Το «ταμπελάκι» δεν έχει θέση στον διάλογο. Πισινή δεν κρατάω γιατί δεν έχω λόγο να κρατάω. Τα review αναφέρονται στην παρούσα στιγμή. Με την ίδια λογική όταν κυκλοφορήσει το iPhone 5, θα περιμένω να έρθει το Atrix 2 για να το συγκρίνω. Σωστά;

  Το τι αρέσει στον καθένα είναι καθαρά υποκειμενικό. Τα τεχνικά, οι επιδόσεις και το τι προσφέρει ένα λειτουργικό δεν είναι.

 • 31 Μαρτίου 2011 at 20:23

  εγω και παλι ακουσα για το μαυρο , καλα ρε παιδια και στο galaxy s δεν κανατε παλι τα ιδια σχολια (…. φανταστικη οθονη ,,, τελειο το μαυρο )
  Απο την αλλη ακομα ενα που το συκρινετε με το iphone
  Καλα ποτε επιτελους θα συγκρινετε ενα android με ενα αλλα android ?
  Τελος να σου πω κατι εντελως φιλικα ? και απαντησε μου δεν θα εδινες 600 ευρω να παρεις iphone 4 και θα δωσεις 600 για να παρεις αυτο ??
  Τι καλο εχει ακομα δεν καταλαβα …
  Καμερα καλη δεν εχει
  Ηχο καλο δεν εχει
  λειτουργικο (ας μη το σχολιασω )
  Και απο την αλλη αντε το πηρες , σε ενα μηνα ποσο θα το πουλησεις ?
  anyway το iphone τελικα οσο βλεπω αυτα τα review ειναι μια κατηγορια απο μονο του …

 • venisk
  31 Μαρτίου 2011 at 19:43

  Η μόνη επανάσταση που έφερε είναι το δαχτυλικό ξεκλείδωμα..

  Αυτά που με χάλασαν..

  Η μπαταρία του φανταστική, τεράστια..αλλά δεν κρατάει όσο του iphone 4..

  H Οθόνη του εξαιρετική αλλά και πάλι τα 960 χ 540 δεν βλέπουν την retina display..

  Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται ότι «χωλαίνει» τραγικό για ένα κινητό που θα κοστίζει πάνω από 600 ευρώ..

  Και φυσικά επειδή είναι τηλέφωνο…Δεν θα με ακούει καθαρά ο συνομιλητής μου..?

  Τα θετικά

  4″ οθόνη

  Επιλογή επέκτασης της μνήμης

  Τέρας επιδόσεων..1gb ram και 2 πυρήνες.

  Συνεχίζω να επιμένω μια φορητή συσκευή τέτοιας χρηματικής αξίας πρέπει να έχει συγκεκριμένα πράγματα..
  Απίστευτη απόκριση αφής..
  Απίστευτη ποιότητα εικόνας και κατασκευής..
  Απίστευτη Μπαταρία…

 • Bell
  31 Μαρτίου 2011 at 18:02

  @Aggelos Sfakianakis. Λοιπόν αφού θέλεις διάλογο θα πω πως… επιχειρήματα πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος και όχι ο καταναλωτής. Ο πρώτος δεν πρέπει να λειτουργεί υποκειμενικά, αλλά εντελώς ανεπηρέαστα και απόλυτα αντικειμενικά. Η κριτική του δε πρέπει να μην εμπλέκεται σε παρορμητισμούς και λοιπούς ενθουσιασμούς της στιγμής, αλλά να βλέπει τα πράγματα σφαιρικά και με βάση και το ιστορικό τους υπόβαθρο.
  Όταν πριν από τέσσερα χρόνια παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone όχι μόνο έφερε επανάσταση, αλλά έκανε και κάνει ακόμα τους… άλλους να τρέχουν πίσω του και ανερυθρίαστα να αντιγράφουν την αισθητική του, πράγμα που τελικά ακόμα δεν έχουν καταφέρει, ούτε και φυσικά την ποιότητά του έχουν προσεγγίσει.
  Από την άλλη το… περίφημο Atrix, ως μοντέλο του 2011 μπορεί να συγκριθεί μόνο με το iPhone 5 ή όπως αλλιώς θα λέγεται και μαζί με το λειτουργικό iOS 5.
  Τότε κάνε ένα συγκριτικό να δούμε και εγώ μαζί σου καλοπροαίρετα.
  Πέραν αυτού με το iPhone μπαίνει κανείς στο οικοσύστημα της Apple και ας μην περιγράψω τώρα τι αυτό σημαίνει. Απλά είναι κάτι που βρίσκεται δέκα χρόνια μπροστά και πάλι όλοι (μα όλοι πλέον) προσπαθούν να αντιγράψουν, κινούμενοι φυσικά με υστέρηση… ετών!
  Και γιατί έλεγα ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να έχει επιχειρήματα και ο καταναλωτής απλά ανάγκες, απαιτήσεις και κυρίως… γούστα και εύκολη τεχνολογική ζωή.
  Πείσε με εσύ εμένα λοιπόν που έχω (οικογενειακώς εννοώ) τρία iMac και ένα MacBook, τρία iPhone, τρία iPad, Apple TV2 και δεν ξέρω πόσα iPod να αγοράσω κάτι άλλο στο μέλλον, εκτός από τα νέα τους μοντέλα. Δεν το λέω να εντυπωσιάσω, αλλά μόνο για να πω ότι όλες αυτές οι συσκευές συνεργάζονται μεταξύ τους, εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν τα χρήματα που έχουμε επενδύσει σε μουσική, ταινίες, εφαρμογές, κ.λπ. Που λοιπόν κολλάει ένα Atrix σε μένα, ακόμα και αν είναι καλύτερο; Εδώ λοιπόν μπαίνει η… χειμερία νάρκη! H Apple επενδύει χρόνια τώρα σε πολλά επίπεδα για να έχει αυτή την επιτυχία, γι” αυτό και είναι… πρόχειρο να το προσπερνά έτσι αβασάνιστα κάποιος δημοσιογράφος αυτό το γεγονός και να μένει απλά στο… ευκολότερο σκρολάρισμα μιας νέας συσκευής μιας ανύπαρκτης εταιρείας, χωρίς να κρατά και μια… πισινή για τα επερχόμενα μοντέλα του ’11 άλλων εταιρειών.
  Δυστυχώς αυτά που θα παραλείψω είναι ακόμα περισσότερα από αυτά που ήδη έγραψα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα επιχειρήματα.

  Υ.Γ. Δεν έχω απαίτηση να δημοσιευτεί αυτό το κειμενάκι, γιατί απλά είναι μια μικρή απάντηση στο… περί επιχειρημάτων.

 • Aggelos Sfakianakis
  31 Μαρτίου 2011 at 16:39

  Καλά όλα αυτά αλλά η νάρκη πως σχετίζεται; Δηλαδή αν αύριο βγει ένα καλό κινητό (όπως είχε βγει το πρώτο iPhone) και ο κατασκευαστής δεν έχει ή έχει προϊστορία που δεν μας αρέσει, το προσπερνάμε; Συγνώμη, αλλά διακρίνω έλλειψη επιχειρημάτων.

 • Bell
  31 Μαρτίου 2011 at 16:06

  Μπράβο – μπράβο, πάρτο εσύ να κάνεις σετάκι με το Xoom που επίσης είναι το «καλύτερο» tablet και άσε σε μας να κάνουμε… σετάκια άλλης εταιρείας.
  Ρε τη Motorola, ξύπνησε μάλλον μετά από πολυετή νάρκη… και αφού τόκανε παρατάμε ότι έχουμε και δεν έχουμε και πέρνουμε Atrix και Xoom. Οπωσδήποτε!