17 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Μπορεί ο σάκος του Άγιου Βασίλη να κρύβει κυβερνοπαγίδες; 5 βήματα για να τις κρατήσετε μακριά από τα δώρα σας

    Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι μοιράζονται χαρά, γέλιο και δώρα με τους αγαπημένους τους. Η επιλογή όμως συσκευών IoT ως δώρο πρέπει να συνοδεύεται και από την προστασία τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιεύθηκε το 2022, ο αριθμός χρήσης των συσκευών IoT στην Ελλάδα παρουσίαζε αύξηση κατά 56,3% σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, η IDC προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 41,6 εκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές IoT. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η χρήση αυτών των συσκευών IoT αυξάνεται με ποικίλους τρόπους: χριστουγεννιάτικα φώτα ανάβουν από smartphone, η θέρμανση που προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών, δώρα όπως ρολόγια που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και την υγεία είναι must επιλογές, κλειδαριές οικιακού αυτοματισμού και πολλά άλλα.

    Η Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αναγνωρίζει τα μεγάλα οφέλη του IoT: βολική διασυνδεσιμότητα, προσβασιμότητα για όλους από παντού και τεχνολογική καινοτομία. Ωστόσο, οι συσκευές IoT μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο για τον χρήστη: προσωπικές πληροφορίες κατατίθενται σε αυτές, και οι συσκευές διασυνδέονται με άλλες μέσω του δικτύου, καθιστώντας το απόρρητο των χρηστών πιο ευάλωτο από ποτέ.

    Είναι επιτακτική ανάγκη οι χρήστες να βεβαιωθούν ότι όλα τα δώρα τεχνολογίας αυτά τα Χριστούγεννα φέρνουν μόνο ευτυχία και δεν «βάζουν από την πίσω πόρτα» εισβολείς στα σπίτια τους. Η κάλυψη των συσκευών με επίπεδα ασφάλειας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής διάθεσης της εποχής. Η Check Point Software επισημαίνει ορισμένα βασικά μέτρα που θα σας δώσουν ισχυρότερη προστασία:

    1. Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης: Είναι όλο και πιο συνηθισμένο για τον Άγιο Βασίλη να περιλαμβάνει έξυπνες συσκευές στο σάκου του, οι οποίες συνοδεύονται από προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμοι από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Για να βελτιώσετε την ασφάλειά τους, αλλάξτε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης και αντικαταστήστε τα με πιο περίπλοκα. Συνιστάται η χρήση ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων (MFA) για τη βελτίωση της ασφάλειας. Αποφύγετε την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης σε όλες τις συσκευές.

    2. Εγκατάσταση firewalls και ενημερώσεις: Τα δώρα που λαμβάνουμε θα παραμείνουν στα σπίτια μας και όσο περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, τόσο περισσότερες ευπάθειες μπορούν να βρουν οι επιτιθέμενοι για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι ενός χρήστη. Για να αποφευχθεί αυτό, θα είναι απαραίτητο οι συσκευές IoT να διαθέτουν firewalls για την προστασία τους και τον αποκλεισμό τυχόν πληροφοριών που αποθηκεύουν. Επιπλέον, το λογισμικό σε αυτές τις συσκευές θα πρέπει να ενημερώνεται τακτικά για να αποτρέψει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου από την εκμετάλλευση γνωστών τρωτών σημείων.

    3. Χρήση VPN όποτε είναι δυνατόν: Ένα άλλο σημαντικό μέτρο για να διατηρήσετε τις συσκευές IoT ασφαλείς είναι να χρησιμοποιείτε πάντα μια ασφαλή σύνδεση. Το VPN (ή Virtual Private Network) είναι μια πιο ασφαλής τεχνολογία που παρέχει στους χρήστες διαδικτυακό απόρρητο και ασφάλεια κρυπτογραφώντας τα δεδομένα που μεταδίδονται μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή.

    4. Ενεργοποίηση μηχανισμού ειδοποίησης ύποπτου συμβάντος: Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και να ειδοποιήσει για ασυνήθιστα πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό αποτρέπει τις επιθέσεις και επιτρέπει την ταχύτερη απόκριση στις επιθέσεις.

    5. Εξάλειψη συσκευών IoT σε παροπλισμό: Όταν παίρνουμε μια νέα συσκευή IoT, η οποία είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε ποιες άλλες συσκευές χρησιμοποιούνται καθημερινά και να εντοπίσουμε εκείνες που είναι ξεπερασμένες. Εάν υπάρχει μια συσκευή που δεν χρησιμοποιείται, ενημερώνεται ή παρακολουθείται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε άλλες συσκευές, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο, καθώς εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με τις άλλες συσκευές. Συνιστάται να την αποσυνδέσετε από το δίκτυο για να μειώσετε την πιθανότητα πρόσβασης μέσω αυτής.

    “Η Check Point Software έχει εντοπίσει τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση συσκευών IoT στους χρήστες, καθώς προσφέρουν πολύ αδύναμα συστήματα ασφαλείας. Για να διατηρηθεί ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας στο σπίτι, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι συσκευές IoT στην καθημερινή τους ζωή και, πάνω απ ‘όλα, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να τις προστατεύσουν και έτσι να αποφύγουν οποιαδήποτε εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συσκευών, τόσο υψηλότερο πρέπει να είναι το επίπεδο προστασίας, εάν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», εξηγεί η η Κωνσταντίνα Κούκου, Channel Account Manager & Evangelist της Check Point Software,.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles