21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Microsoft Media & Analyst Event. Ήμασταν εκεί! [MWC 2014]

    Η Microsoft διοργάνωσε το δικό της event πριν τα «εγκαίνια» του Mobile World Congress 2014. Συσκευές μπορεί να μην είχε να δείξει, ωστόσο είχε πολλά να μοιραστεί με τους αναλυτές και τους εκπροσώπους του Τύπου στο ξενοδοχείο Rey Juan Carlos I.

    microsoft-mwc-14-event-2

    Μας καλωσόρισε (με μια ώρα καθυστέρηση…) ο Joe Belfiore, VP Operating Systems της εταιρείας ο οποίος ανέλαβε να μας μιλήσει για τα όσα ετοιμάζει εκείνη. Εξ’ αρχής μας γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνει τις συσκευές (της) η Microsoft: smartphones, tablets, laptops/2-in-one, desktops/all-in-one και TV/gaming. Το ότι οι τηλεοράσεις αναφέρονται ξεχωριστά μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις όπως έβαλε κι εμένα…

    microsoft-mwc-14-event-1

    Windows 8 – Windows 8.1

    Πριν προχωρήσουμε στις καινοτομίες και τα νέα προϊόντα/υπηρεσίες της Microsoft, ο Belfiore αναφέρθηκε στα Windows 8, προσφέροντάς μας διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες όσον αφορά στη βάση χρηστών τους. Υπογράμμισε ότι αυτά που ουσιαστικά προσέφεραν ήταν η εύκολη εγκατάσταση και απεγκατάσταση υπηρεσιών (ο κόσμος έχει μάθει πλέον χάρη σε smartphones και tablets να κατεβάζει εφαρμογές και παιχνίδια με το πάτημα ενός κουμπιού) και το touch περιβάλλον εργασίας.

    microsoft-mwc-14-event-5

    Κάπως έτσι περάσαμε στα όσα έρχονται αυτή την άνοιξη –τουτέστιν σε μερικούς μήνες. Τα εξής τρία:

    • Βελτιώσεις στην non-touch εμπειρία χρήσης των Windows 8 (ή 8.1 πλέον)
    • Περισσότερες επιλογές hardware
    • Μεγαλύτερη συμβατότητα (aka improved compatibility) σε θέματα εκπαίδευσης και επιχειρείν

    Με το πρώτο ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι παρ’ ότι η Microsoft θέλησε να δώσει βάση στην touch εμπειρία («we love touch», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Belfiore), ίσως και να δυσκόλεψε κομματάκι τους «παραδοσιακούς» χρήστες του ποντικιού και του πληκτρολογίου. Το δεύτερο αποσκοπεί στην προσφορά συσκευών πάσης φύσεως (έγινε αντιληπτό το ότι η Microsoft βασίζεται στις πολλαπλές οθόνες) σε χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή ενώ το τρίτο… well, είναι αυτό που λέει.

    microsoft-mwc-14-event-13

    Windows Phone

    O Belfiore μίλησε και για τα Windows Phone, αφού πρώτα είδαμε ένα βίντεο με μπόλικο… BlackBerry και iPhone. Το 2013 ήταν ο χρόνος που η Microsoft πραγματοποίησε το reboot των Windows Phone και παρ’ ότι αρκετοί (μεταξύ ούτων και ο γράφων) δεν έδειξαν να πείθονται από την πρόοδό της, η εταιρεία έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη απ’ αυτή: ποσοστό άνω του 10% σε 6 αγορές, No.2 smartphone OS σε 9 αγορές και άνοδος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ύψους 91% συν αρκετά ακόμα στοιχεία που μπορείς να δεις στις συνοδευτικές φωτογραφίες του κειμένου. Ο Belfiore δεν απέφυγε να προσθέσει πως η άνοδος του Windows Phone brand οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα Lumia της Nokia –σε αρκετές περιοχές η ανάπτυξη του λειτουργικού είναι ανάλογη της «φήμης» που έχουν οι Nokia συσκευές.

    microsoft-mwc-14-event-6

    Ο Belfiore μίλησε και για τις εφαρμογές των Windows Phone χαρακτηρίζοντας το 2013 ως «μια σπουδαία χρονιά σε ό,τι αφορά τα apps», αποκαλύπτοντας πως τα downloads τους ξεπέρασαν τα 4 δισ. στα Windows Phone με το Windows Phone Store να περιλαμβάνει περί τις 245.000 εφαρμογές που αυξάνονται κατά 500 κάθε μέρα. Η ανακοίνωση εδώ αφορούσε το Facebook Messenger στην πλατφόρμα των Windows Phone το οποίο αναμένεται να διατεθεί οσονούπω και κάπως έτσι περάσαμε στο κομμάτι του…

    enterprise. Α, και νέα στοιχεία!

    Εδώ ανακοινώθηκαν ορισμένα στοιχεία που ενδιαφέρουν τους business χρήστες smartphones και τα οποία θα διατεθούν με το επόμενο update των Windows Phone. Πότε έρχεται αυτό; Μέσα στην άνοιξη. Ευκαιρίας δοθείσης, ο Belfiore μίλησε επιγραμματικά και για το update αυτό, αν και επιφυλάχθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες στα evetns που έχει προγραμματίσει η Microsoft τις προσεχείς εβδομάδες.

    microsoft-mwc-14-event-7

    Κατ’ αρχάς θα υπάρχει ευρύτερη υποστήριξη hardware (τουτέστιν Snapdragon chipsets για smartphones με ακόμα χαμηλότερες τιμές). Βέβαια εδώ δεν έγινε καμία αναφορά στο πώς θα τρέχουν τα Windows σε αυτές τις συσκευές (πόσο ικανοποιητικά δηλαδή). Επίσης θα παίζει και λειτουργία Dual-SIM. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα μνήμης, στα softkeys που θα απαιτούνται (οπότε μπορείς να ξεχάσεις το «τυπικό Windows Phone design» καθώς και στην αδήριτη ανάγκη ύπαρξης camera button.

    microsoft-mwc-14-event-12

    Πάνω στο κομμάτι του OEM, μας μίλησε και ο Nick Parker, Corporate Vice President Worldwide OEM Support, ο οποίος ανέβηκε οn stage θέλοντας να επικεντρωθεί στην υποστήριξη των chipsets της Qualcomm. Τι μάθαμε; Ότι η Microsoft είναι ανοιχτή απέναντι σε κάθε πιθανό OEM-partner, κοινώς εταιρεία που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει Windows Phone. Πέραν των υπαρχουσών συνεργασιών της (HTC, Nokia, Samsung κ.α.), η Microsoft κάνει άνοιγμα σε Κίνα (ZTE, Huawei, XOLO) αλλά και Ινδία (Gionee), βλέποντας ανοίγματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί σε αναπτυσσόμενες και –κυρίως- τεράστιες αγορές.

    microsoft-mwc-14-event-11

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles