Ένα Melanocetus johnsonii ή “μαύρο διαβολόψαρο”, που αποτελεί ένα είδος αγγελόψαρου που ζει χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, καταγράφηκε για πρώτη φορά να κολυμπά κοντά στην επιφάνεια. Το σπάνιο αυτό στιγμιότυπο καταγράφηκε στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, ανοιχτά της Τενερίφης, από την ΜΚΟ Condrik Tenerife και τον θαλάσσιο φωτογράφο David Jara Boguñá, ενώ ερευνούσαν καρχαρίες.
Το ψάρι εμφανίστηκε περίπου 1,2 μίλια από τις ακτές, σε νερά γεμάτα φως. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη καταγεγραμμένη θέαση ενήλικου μαύρου αγγελόψαρου ζωντανού, στο φως της ημέρας και κοντά στην επιφάνεια. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί μόνο νεαρά ψαριά ή νεκρά ενήλικα, ενώ οι ζωντανές παρατηρήσεις τους έχουν γίνει μόνο μέσω υποβρυχίων.
Το είδος αυτό είναι γνωστό ως «αληθινός θηρευτής των βαθέων» και ζει έως και 6.500 πόδια (περίπου 2.000 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια, στη Ζώνη του Λυκόφωτος ή «midnight zone», όπου επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Τα θηλυκά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρσενικά και διαθέτουν ένα φωτεινό δόλωμα στο κεφάλι, το οποίο χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν τη λεία τους.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αυτό το ψάρι βρέθηκε σε τόσο ρηχά και φωτεινά νερά. Ενδέχεται να οφείλεται σε ασθένεια, θαλάσσια ρεύματα ή ακόμα και στη διαφυγή από κάποιον θηρευτή. Η σπάνια αυτή παρατήρηση προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, που τη χαρακτήρισαν μια εμπειρία αξέχαστη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.