BREAKING

1

Να γιατί θα είναι τόσο ακριβό το "iPhone X"!

Οι πληροφορίες θέλουν την πιο ακριβή έκδοση του Apple iPhone X, της πιο ισχυρής πρότασης που θα ανακοινώσει η εταιρεία στο event της 12ης Σεπτεμβρίου να κοστίζει 1.199 δολάρια. Πρόκειται για "τσιμπημένη" τιμή, γιατί όμως αυτό το υψηλό κόστος;

iPhone X Concept

iPhone X Concept

Σύμφωνα με μία έκθεση προς τους πελάτες της από την εταιρεία KGI Securities και τον αναλυτή Ming-Chi Kuο, η τιμή αυτή οφείλεται στο ότι η Apple πληρώνει την Samsung αδρά για τα OLED panels της συσκευής. Τα OLED panels έχουν το διπλάσιο κόστος από τα LCD που είχε το iPhone 7 και θα έχει το iPhone 7s (ή iPhone 8s, σύμφωνα με άλλες φήμες ονομασίας). Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η Apple πληρώνει περίπου 120 με 130 δολάρια για κάθε OLED panel που παραλαμβάνει απο τη Samsung. Πρόκειται για πολύ περισσότερα χρήματα από τα 45 με 55 δολάρια που πλήρωνε για LCD panels.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Apple αναζητά επί του παρόντος έναν δεύτερο προμηθευτή πάνελ OLED, όπως η LG. Ένας δεύτερος προμηθευτής όχι μόνο θα βοηθήσει τη Apple να διατηρήσει σταθερή ροή διάθεσης οθονών OLED, αλλά θα επιτρέψει επιπλέον στην εταιρεία να δημιουργήσει ανταγωνισμό μεταξύ των δύο προμηθευτών με βάση την τιμή.

Οι οθόνες OLED της Samsung έχουν προκαλέσει προς το παρόν και κάποιους "πονοκεφάλους" στην Apple: Δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία 3D Touch, καθώς δεν ανταποκρίνονται στις διαφορές στην πίεση όπως οι οθόνες LCD. Η εταιρεία KGI αναφέρει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple εγκατέλειψε την προσπάθεια να ενσωματώσει το Touch ID κάτω από την οθόνη. Ως αποτέλεσμα, στο iPhone X, η Apple έχει αντικαταστήσει το Touch ID με ένα σύστημα 3D αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιεί μια κάμερα για να ξεκλειδώσει το iPhone και να επαληθεύσει την ταυτοποίηση του Apple Pay.

1 Comment

 • Costas
  8 Σεπτεμβρίου 2017 at 21:49

  Και πάει λέγοντας….
  Δεν έχω πλέον όρεξη να στείλω άλλα ντοκουμέντα, βαρέθηκα.
  Είναι όμως καλό για όλους μας να ξέρουμε λίγα πράγματα, τα υπόλοιπα πρέπει….το δαιμόνιο που λέτε εσείς.

  Όπως εξηγούσε η Βρετανίδα οικονομολόγος Αν Πέτιφορ, στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «This is not a coup», ελάχιστες εταιρείες οφείλουν τόσα πολλά στον δημόσιο τομέα, όσο το δημιούργημα του Στιβ Τζομπς:

  Ο κύριος Apple, χρειαζόταν τις επενδύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να κατασκευάσει το iPhone. Ο ίδιος δεν είχε την απαιτούμενη επιχειρηματικότητα για να ανακαλύψει το Ιντερνέτ ή όλα τα άλλα στοιχεία που αποτελούν το iPhone.

  Η οικονομολόγος Μαριάννα Ματσουκάτο είχε αναλάβει μερικά χρόνια νωρίτερα να αναλύσει ένα προς ένα τα στοιχεία που αποτελούν κάθε συσκευή της Apple.

  Και μέσα στο φαγωμένο μήλο της εταιρείας εντόπιζε πάντα αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι θα αποκαλούσαν «το σκουλήκι του κράτους».

  Στο βιβλίο της «The Entrepreneurial State» («Το κράτος του επιχειρείν») πραγματοποίησε μια εξαντλητική έρευνα για το πώς όλες σχεδόν οι μικροσυσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα οφείλουν την ύπαρξή τους σε ερευνητικά προγράμματα του Δημοσίου – είτε πρόκειται για πανεπιστήμια είτε για ερευνητικά κέντρα των ενόπλων δυνάμεων.

  Το τηλέφωνο της Apple, παραδείγματος χάριν, οφείλει την οθόνη του σε παλαιότερες έρευνες του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ (το οποίο έχει δημόσια χρηματοδότηση) αλλά και σε εργασίες της… CIA.
  Η ίδια συσκευή δεν θα είχε GPS εάν δεν είχαν ξενυχτήσει επιστήμονες του βρετανικού πολεμικού ναυτικού αλλά και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
  Όσο για την μπαταρία του, στηρίζεται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και το εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Όλα τα στοιχεία, λοιπόν, που συγκέντρωσε σε μία συσκευή ο καινοτόμος Στιβ Τζομπς, είχαν πληρωθεί πολλά χρόνια νωρίτερα από φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο και στην συνέχεια, αντί να γίνουν κτήμα όλων, ιδιωτικοποιήθηκαν και πέρασαν στα χέρια μεγάλων εταιρειών.

  Ακόμη όμως και τα επενδυτικά προγράμματα, στα οποία εταιρείες όπως η Apple στήριξαν τις δραστηριότητές τους (δηλαδή την «απαλλοτρίωση» ξένων εφευρέσεων), δεν θα υπήρχαν χωρίς τις παρεμβάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.