16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η NASA αποκαλύπτει: Ο εξωπλανήτης Kepler-452b είναι ό,τι κοντινότερο στα χαρακτηριστικά της Γης!

    Ένας νέος εξωπλανήτης, με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης, εντοπίστηκε από τους ερευνητές της NASA, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler. Η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες τα νέα της ανακάλυψης του Kepler-452b, στον οποίο οι ερευνητές δίνουν την ονομασία “Earth 2.0” λόγω των σημαντικών “ομοιοτήτων” που παρουσιάζει με τη Γη, αποτελώντας “ό,τι κοντινότερο” με τον πλανήτη μας έχει εντοπιστεί.

    Kepler-452b
    Μία καλλιτεχνική απεικόνιση του πώς θα μπορούσε να είναι ο Kepler-452b.

    Ο Kepler-452b είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει εντοπιστεί να βρίσκεται σε τροχιά μέσα στη “φιλόξενη” ζώνη του μητρικού του άστρου, το οποίο είναι τύπου G2 όπως δηλαδή και ο δικός μας Ήλιος. Η μάζα και η σύνθεσή του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι εξωπλανήτες στο μέγεθός του έχουν πιθανότητες να είναι βραχώδεις. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι συγκεντρώνει πιθανότητες να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που δυνητικά θα επέτρεπε τη διατήρηση ζωής σ’ αυτόν, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί. Εναι 60% μεγαλύτερος από τη Γη και ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό του άστρο Kepler 452 κάθε 385 ημέρες (μόλις 20 ημέρες περισσότερο από την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο) ενώ βρίσκεται 5% πιο μακριά απ’ ότι η Γη από τον Ήλιο. Όσο για το μητρικό του άστρο Kepler 452, έχει ηλικία 6 δισ. ετών (είναι περίπου 1.5 δισ χρόνια παλαιότερο από τον Ήλιο δηλαδή) και βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά από το Ηλιακό μας Σύστημα στον αστερισμό του Κύκνου. Επιπλέον, διαθέτει 20% μεγαλύτερη φωτεινότητα και 10% μεγαλύτερη διάμετρο.

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, με στόχο την αναζήτηση άλλων “κόσμων” σαν τη Γη μέσα στο Γαλαξία μας. Έως τώρα έχει εντοπίσει 4.696 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους έχουν επιβεβαιωθεί 1.030, ενώ από τις συνδυασμένες προσπάθειες του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler και άλλων μελετών έχουν επιβεβαιωθεί 1.927 εξωπλανήτες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles