21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ναι, η NASA προσπαθεί να καλλιεργήσει πατάτες στον Άρη!

    Στο μυαλό της NASA (και όχι μόνο βέβαια) τριγυρίζει εδώ και καιρό η ιδέα μετοίκησης κάπου αλλού εκτός γης. Και ο Πλανήτης Άρης είναι ο πρώτος στόχος για κάτι τέτοιο “κάπου εκεί έξω”. Οι προετοιμασίες ενός τέτοιου ταξιδιού έχουν ξεκινήσει κι ας μην είναι καθόλου εύκολο ακόμη και να φτάσει κάποιος εκεί. H ολλανδική εταιρεία Mars One ήδη σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον Άρη σε ένα one-way trip περίπου σε μία δεκαετία, ενώ και η SpaceX του Elon Musk ελπίζει να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη σύντομα, παρόλο που σίγουρα αυτό δεν είναι φυσικά μία εύκολη υπόθεση…

    Ωραία όμως. Έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουν. Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο λοιπόν ότι θα μπορούμε στο μέλλον να αφήσουμε τη Γη για να ζήσουμε κάπου μακριά της. Όπως μάλιστα λέει και ο Stephen Hawking, ίσως αυτή είναι και η λύση για το απώτερο μέλλον εκείνο, όπου ο Πλανήτης μας δε θα υπάρχει και η μετοίκηση σε έναν άλλο θα… σώσει την ανθρωπότητα. Υπέροχα όλα, πείτε ότι φτάσαμε στον Άρη. Τι θα τρώμε όμως εκεί; Η απάντηση υπάρχει. Και είναι πατάτες!

    potatoes

    Καλά διαβάσατε. Στη NASA έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να καλλιεργήσουν πατάτες στην Άρη. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων…

    Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ερευνητές στο Διεθνές Κέντρο Πατάτας με έδρα τη Λίμα του Περού, μελετούν το είδος της πατάτας εκείνο που θα ήταν το πλέον κατάλληλο για μία εξωγήινη καλλιέργεια η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν ανθρώπινο οικισμό στον Άρη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι αποικίες στον Άρη θα μπορούσαν να προσφέρουν σ’ όσους κάνουν αυτό το μακρινό ταξίδι το αγαπημένο έδεσμα πολλών.

    “Είναι μία μεγάλη πρόκληση να μεταφέρουμε ένα ζωντανό οργανισμό κάπου αλλού. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ πριν” αναφέρει ερευνητής που ασχολείται με το ιδιαίτερο αυτό project, που σε πολλούς θυμίζει το σενάριο της πρόσφατης επιτυχίας του Hollywood “The Martian” με τον Matt Damon.

    Matt Damon in The Martian

    Πρώτο ερώτημα: Γιατί επελέγησαν οι πατάτες για ένα τέτοιο σχέδιο; Η απάντηση είναι ότι η πατάτα είναι μία σημαντική παγκόσμια καλλιέργεια χάρη στην ικανότητά της να προσαρμόζεται σε μία ποικιλία από κλίματα και στην αφθονία σε θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, καθώς και πρωτείνες, βιταμίνη C και ψευδάργυρος.

    Δεύτερο ερώτημα: Γιατί επελέγη το Περού για ένα τέτοιο σχέδιο; Το Περού είναι το σπίτι για περισσότερες από 4.500 ποικιλίες (περισσότερες από οπουδήποτε αλλού), ενώ είναι ιδανικό για το πείραμα, επειδή η έρημος Pampas de La Joya, ένα από τα πιο ξηρά μέρη στη γη, μπορεί να προσομοιώσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες στον Πλανήτη Άρη.

    Pampas de La Joya desert Peru
    Pampas de La Joya dessert

    Οι πατάτες που θα φυτευτούν στην έρημο αυτή του Περού κατόπιν θα μεταφερθούν στη Λίμα σε έναν προσομοιωτή των ατμοσφαιρικών συνθηκών στον Άρη, με στόχο όταν ξεκινήσει η διαδικασία μετοίκησης και, πριν τους πρώτους ανθρώπους, να φτάσουν στον Άρη οι πρώτες… πατάτες.

    Επόμενη τροφή για όσους έχουν τάσεις φυγής από τον πλανήτη μας;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles