22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Νέα γενιά Κινητών Τηλεφώνων με «άρωμα» Ελλάδας!

    Με έναν Έλληνα επικεφαλής, ομάδα ερευνητών στην Ισπανία, δημιούργησε τον πρώτο στον κόσμο αισθητήρα εικόνας που επιτρέπει στην κάμερα να βλέπει ταυτόχρονα στο ορατό και στο αόρατο για τους ανθρώπους φάσμα του φωτός. Η επαναστατική αυτή εφεύρεση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κινητών αλλά και ψηφιακών καμερών με εκπληκτικές ιδιότητες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στη Βαρκελώνη, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Γεράσιμο Κωνσταντάτο, έκαναν την ανακάλυψη που αναμένεται να οδηγήσει σε πληθώρα επαναστατικών εφαρμογών, όπως μετάδοση δεδομένων, νυχτερινή όραση, έλεγχος τροφίμων και φαρμάκων, ανίχνευση πυρκαγιών, όραση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες αυτοκινήτων, ιατρικοί αισθητήρες, περιβαλλοντικοί αισθητήρες κ.α.

    Ο νέος αισθητήρας εικόνας από γραφένιο και κβαντικές τελείες είναι εύκολος και φθηνός στην κατασκευή του σε συνθήκες δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να παραχθεί βιομηχανικά με χαμηλό κόστος. Οι ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν από το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αξιοποίηση του γραφένιου (European Graphene Flagship), την ισπανική και την καταλανική κυβέρνηση, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Ήδη ετοιμάζονται να κατοχυρώσουν τις σχετικές πατέντες και να φέρουν τη νέα τεχνολογία στην αγορά.

    Το Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών (ICFO) δημιουργήθηκε το 2002 από την κυβέρνηση και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας ως ερευνητικό κέντρο αριστείας στις επιστήμες και τεχνολογίες του φωτός και σήμερα είναι από τα κορυφαία στον τομέα του. Βρίσκεται στο Μεσογειακό Πάρκο Τεχνολογίας της Βαρκελώνης και διαθέτει περίπου 400 ερευνητές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles