12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Νέο επικίνδυνο ransomware προσβάλλει τα Mac, μέσω πειρατικών προγραμμάτων!

    Ο κανόνας που ισχύει είναι ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το πειρατικό software, καθώς η αλήθεια είναι ότι εγκυμονεί παρά πολλούς κινδύνους (πέραν του ότι είναι παράνομο). Εξυπακούεται ότι οι πηγές που κατεβάζετε πειρατικό software δεν είναι και οι πιο αξιόπιστες ως είθισται, καθώς hackers επεμβαίνουν στα αρχικά αρχεία, τα μολύνουν και τότε είναι που αρχίζουν τα… προβλήματα για κάθε χρήστη.

    Οι δαιμόνιοι hackers λοιπόν μπορούν να κρυφτούν σε κάθε παράνομο download και σύμφωνα με το πρόσφατο report του MalwareBytes, πολλά Mac computers κινδυνεύουν άμεσα από την ύπαρξη του EvilQuest, ενός άκρως επικίνδυνου ransomware. Το κακό συνέβη όταν ορισμένοι users κατέβασαν στα Mac τους από ένα ρωσικό forum, το Little Snitch, ένα application που δεν ήρθε μόνο του, αλλά μαζί με την παρέα ενός ακόμη μολυσμένου .exe. Οι χρήστες που την πάτησαν δεν πήραν καν… χαμπάρι τι συνέβη, καθώς το καμουφλαρισμένο .exe κρύφτηκε σε μια νέα τοποθεσία στο δίσκο, μετονομαζόμενο σε “Crash Reporter”, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτό από το Activity Monitor του MacOS. Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, μετά περιμένει τους users μια δυσάρεστη «έκπληξη», καθώς στη συνέχεια κλειδώνει τα αρχεία του χρήστη και ζητάει 50$ για να μπορέσει να τα απελευθερώσει. Και σα να μην αυτό μαζί με το ransomware εγκαθίσταται με το έτσι θέλω και ένα keylogger που μπορεί να παρατηρεί τα keystrokes του χρήστη, υποκλέπτοντας αριθμό πιστωτικών καρτών, usernames, passwords κ.λπ.

    Για αυτό λοιπόν, το ηθικό δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές (και τρεις) εάν σκοπεύετε να κατεβάσετε software που προέρχεται από αμφιλεγόμενα site.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles