17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Το νέο υλικό-θαύμα του μέλλοντος έχει κάτι από την παντοτινή γοητεία των… διαμαντιών!

    Η ιδέα ενός ανελκυστήρα που θα φτάνει στο διάστημα μπορεί κάποτε να αποτελούσε “προφητεία” σε μυθιστόρημα του Arthur Clarke (“Τα Συντριβάνια του Παραδείσου”), ωστόσο φαίνεται πως θα είναι μία ακόμη από τις προβλέψεις του συγγραφέα που θα… επιβεβαιωθούν, ίσως μάλιστα και με τη βοήθεια των… διαμαντιών!

    diamonds

    Το πιο “hot” υλικό στην επιστήμη, τα τελευταία χρόνια, είναι το γραφένιο, φαίνεται όμως ότι υπάρχει άλλο ένα, το οποίο έχει κερδίσει σχετικά πρόσφατα το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας κι αυτό δεν είναι άλλο από τα νανονήματα διαμαντιών – μονοδιάστατοι δηλαδή κρύσταλλοι από διαμάντια οι οποίοι είναι καλυμμένοι με υδρογόνο, συνθέτοντας ένα εξαιρετικά ισχυρό υλικό τόσο όσο ένα κανονικό διαμάντι.

    Με το σωστό μοριακό σχεδιασμό και, καθώς έχουν ξεπεραστεί προβλήματα του παρελθόντος, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα νανονήματα διαμαντιών θα μπορέσουν να αποδειχθούν ιδανικά για τη δημιουργία εξαιρετικά ισχυρών τρισδιάστατων νανοαρχιτεκτονικών. Μία εφαρμογή, μάλιστα, που ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η συμβολή τους στη δημιουργία ενός ανελκυστήρα που θα φτάνει στο διάστημα, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου.

    Αυστραλοί ερευνητές έχουν κάνει αρκετή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι και, παρόλο που αρχικά το υλικό είχε αποδειχθεί εξαιρετικά εύθραυστο, πλέον με τις βελτιώσεις έχει γίνει ευέλικτο και ανθεκτικό, ώστε να μπορεί να στηρίξει έναν ανελκυστήρα που θα φτάνει δεκάδες μίλια πάνω απο τη γη.

    Θα μπορούσε, βέβαια, να έχει και εκατοντάδες ακόμη εφαρμογές, ως ένα εξαιρετικά ανθεκτικό ακόμα λεπτό υλικό-θαύμα που όμως κρύβει μέσα του λίγη από την… “παντοτινή” γοητεία των διαμαντιών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles