18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Νέο πλαίσιο κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο στο τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας

    Νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, θα  ανακοινώσει τους επόμενους μήνες η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards, που έγινε χθες (Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021) στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πρόσφατα, όπως η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο».

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις νέες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Όπως είπε, «Το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων»

    Για τον σκοπό αυτό, είπε, έχουμε κάνει μια ολιστική προσέγγιση και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου της Κυβέρνησής μας «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

    «Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

    Επεσήμανε πως αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία, και για την αποτελεσματική προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

    Ανέφερε επίσης πως «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προωθούνται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης, της υγείας, της εργασίας, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος, καθώς και της ελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και της καινοτομίας».

    Παράλληλα, σημείωσε, μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο» πρόκειται να συσταθεί μια Εθνική Υπηρεσία Προώθησης, με την οποία αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, πρόσθεσε.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles