24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Μεγάλη νίκη για το Net Neutrality στις ΗΠΑ

    Σε μία ιστορική νίκη για την ουδετερότητα στο Διαδίκτυο (net neutrality) στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στη χώρα ενέκρινε (με ψήφους 3 έναντι 2) την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρός της, Tom Wheeler, διασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις.

    net-neutrality-fcc

    Η Επιτροπή ενέκρινε έτσι τους σκληρότερους κανόνες σχετικά με την ουδετερότητα του Διαδικτύου στην ιστορία των ΗΠΑ, που της επιτρέπουν να μπορεί να απογορεύει στους providers να προβαίνουν σε κινήσεις όπως το μπλοκάρισμα sites και εφαρμογών, ο περιορισμός της ταχύτητας ή η ύπαρξη λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο που προσφέρονται έναντι υψηλότερης αμοιβής μετά από συμφωνίες με εταιρείες.

    Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι προσφορές των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου θεωρούνται πλέον “κοινωνικό αγαθό” όπως οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και εντάσσονται στο “Title II” του Νόμου περί Επικοινωνιών. Το Title II παρέχει στην επιτροπή τα εργαλεία που χρειάζεται για την επιβολή αυτών των αυστηρών κανόνων, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι κανόνες ουδετερότητας στο Διαδίκτυο αφορούν στο σύνολο τους και mobile Internet services.

    Επιπρόσθετα, η επιτροπή θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη νέα απόφαση ώστε να ενισχύσει την ικανότητά της να μπορεί να ερευνά καταγγελίες για συμφωνίες “διασύνδεσης” ανάμεσα σε παρόχους Internet και εταιρείες περιεχομένου. Μία από τις τελευταίες, το Netflix, είχε καταγγείλει αυτές τις συμφωνίες ως άδικες και ήταν από τις εταιρείες που στήριξαν τα νέα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή.

    Το αναθεωρημένο σχέδιο του Tom Wheeler και της FCC είχε την υποστήριξη πολλών ακόμη εταιρειών, καθώς πέρα από το Netflix, υπέρ του net neutrality τάχθηκαν ενδεικτικά Tumblr και Kickstarter, ενώ φυσικά υποστηριζόταν και από τον πρόεδρο Obama, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ουδετερότητας στο Διαδίκτυο και είχε κάνει σχετική τοποθέτηση το Νοέμβριο καλώντας την FCC να επαναπροσδιορίσει το Διαδίκτυο ως “δημόσιο αγαθό”.

    Υπέρ της ουδετερότητας του Διαδικτύου έχει τεθεί και ο ιδρυτής του, Tim Berners-Lee, ο οποίος δήλωσε σχετικά στην ακρόαση της Επιτροπής: “Πρέπει να προσθέσετε το net neutrality στη λίστα των βασικών συνθηκών της αγοράς που καλείστε να προστατεύετε”.

    Η απόφαση, πάντως, σίγουρα θα προκαλέσει δικαστικές διαμάχες, καθώς οι providers φυσικά διαφωνούν σημειώνοντας ότι το μέτρο θα περιορίσει τη ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τους Ρεπουμπλικάνους. Ας θυμηθούμε και πως αντιδράσεις της Verizon σε αντίστοιχους κανόνες ουδετερότητας το 2011 είχαν οδηγήσει το σχετικό δικαστή να βγάλει απόφαση υπέρ της παράκαμψής τους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles