22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Το New Horizons στο πρώτο «ιστορικό» πέρασμα από τον πλανήτη Πλούτωνα

    Μετά από εννέα χρόνια ταξιδιού και αφού διένυσε συνολική απόσταση τριών δισεκατομμύριων μιλίων (δηλαδή 4,8 δισ. χλμ), το διαστημικό σκάφος New Horizons κατάφερε να προσεγγίσει τον Πλούτωνα, ένα από τους πλανήτες νάνους του ηλιακού μας συστήματος.

    Ένα πορτρέτο από την τελική προσέγγιση με τον Πλούτωνα και το Χάροντα να απεικονίζεται σε μία σύνθετη εικόνα από τις 11 Ιουλίου.
    Ένα πορτρέτο με τον Πλούτωνα και το Χάροντα να απεικονίζονται σε μία σύνθετη εικόνα από τις 11 Ιουλίου.

    Το “ραντεβού” με τον Πλούτωνα είχε κλειστεί για σήμερα το μεσημέρι, με το New Horizons να έχει στη διάθεσή του λιγότερες από 24 ώρες ώστε να “μελετήσει” τον πλανήτη νάνο. Το σκάφος δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει, επομένως θα προσπεράσει τον Πλούτωνα με ταχύτητα 50.000 χλμ την ώρα. Στη διάρκεια που θα παραμείνει κοντά ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα προλάβει να πραγματοποιήσει μετρήσεις και να τραβήξει φωτογραφίες, συλλέγοντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες.

    Στις 14:50 ώρα Ελλάδος, το σκάφος έφτασε στην ελάχιστη απόστασή του από τον πλανήτη (12.000 χλμ). Υπολογίζεται ότι λίγο αργότερα θα περάσει σε απόσταση 28.000 χλμ και από τον μεγαλύτερο από τους πέντε δορυφόρους του Πλούτωνα, Χάροντα συλλέγοντας σχετικά δεδομένα, κατόπιν θα περάσει μέσα από τη σκιά του Πλούτωνα ώστε να μελετήσει την αραιή ατμόσφαιρά του με την εξέταση του λιγοστού ηλιακού φωτός που περνάει μέσα από αυτήν, ενώ θα δει και το νότιο πόλο του Πλούτωνα που παραμένει εδώ και 20 χρόνια βυθισμένος στο σκοτάδι.

    pluto
    Teaser της NASA από την τελική full-frame color image του Πλούτωνα που δημοσιεύτηκε χθες 13 Ιουλίου.

    Η NASA υπολογίζει ότι τα πρώτα δεδομένα από την “ιστορική” αυτή συνάντηση του New Horizons με τον Πλούτωνα θα φτάσουν στη γη μέσα στο πρώτο 24ωρο από αυτήν -και εφόσον όλα πάνε καλά και το σκάφος καταφέρει να “επιζήσει”- ωστόσο θα χρειαστούν συνολικά 16 μήνες για να ολοκληρωθεί η μετάδοση των δεδομένων που συγκέντρωσε.

    google-doodle
    Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στην ιστορική αυτή συνάντηση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles