13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    NFTs: Τι είναι και πως αλλάζουν για πάντα τo πρόσωπο της τέχνης!

    Το ίντερνετ, ο κόσμος της τέχνης και του gaming κινούνται όλοι στο ρυθμό των NFTs. Τι είναι όμως τα NFTs οεο; Ο όρος NFT εμφανίζεται συχνά στις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό, συνήθως ακολουθούμενος από κάποιο εξωφρενικό ποσό, που συνοδεύει την είδηση της πώλησης ενός από αυτά τα μοναδικά ψηφιακά αντικείμενα. Αν δεν είστε όμως 100% σίγουροι σχετικά με το τι ακριβώς είναι τα NFTs είστε στο σωστό σημείο, αφήστε μας να σας βοηθήσουμε!

    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, τι σημαίνουν αυτά τα 3 γράμματα. Το αρκτικόλεξο NFT λοιπόν μεταφράζεται ολογράφως ως nonfungible token, σε ελεύθερη-verbatim μετάφραση θα λέγαμε μη-εμπορεύσιμες “μάρκες” (μάρκα όπως μάρκα καζίνο, όχι μάρκα όπως brand). Τι είναι όμως επι της ουσίας ένα NFT; Πρακτικά μιλώντας ένα NFT είναι ένα συλλεκτικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο (ή επενδυτικό αγαθό, ανάλογα με την μετάφραση του όρου asset αλλά και το πώς το αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης του), το οποίο έχει αξία τόσο ως μια εναλλακτική μορφή cryptocurrency (θυμάστε τα cryptocurrencies; Είχαμε γράψει για αυτά εδώ), αλλά και ως μια μορφή τέχνης ή πολιτιστικού προϊόντος. Όπως η τέχνη συχνά θεωρείται ως επένδυση, έτσι έχουν αποκτήσει ανάλογη αξία/ βαρύτητα και τα NFTs. Πώς όμως;

    Ας ξεκινήσουμε επεξηγώντας λίγο παραπάνω τον όρο NFT / non-fungible token: πρόκειται όπως είπαμε για μια ιδιαίτερη μορφή cryptocurrency, μια ψηφιακή “μάρκα” που ναι μεν μοιάζει με το Bitcoin ή το Ethereum (2 από τα πιο γνωστά/ επιτυχημένα cryptocurrencies), αλλά σε αντίθεση με αυτά, το κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό. Εάν έχετε ακούσει ποτέ για το blockchain, τότε θα γνωρίζετε για τη σημαντικότητα του να περιέχει κάθε block του chain, επακριβώς την ίδια πληροφορία. Εκεί έγκειται και η “ισχύς” του blockchain, κατά του hacking, ότι οι χιλιάδες σειρές 100% πανομοιότυπων νομισμάτων όλες εμπεριέχουν την ίδια πληροφορία, άρα οποιαδήποτε παραποίηση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σε αντίθεση λοιπόν με την παραδοσιακή εφαρμογή του blockchain (κάθε “νόμισμα” στην αλυσίδα είναι ένα από χιλιάδες όμοια), ένα NFT είναι 100% μοναδικό και άρα δεν μπορεί να ανταλλαχθεί (καθώς δεν υπάρχει μέτρο εκτίμησης του, ούτε μέτρο σύγκρισης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να του αποδοθεί μια αξία). Εξού και το “non-fungible/ μη-εμπορεύσιμο” κομμάτι του ονόματος.

    Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα NFT πιο ξεχωριστό από ένα κλασσικό crypto coin;Τα αρχεία ενός NFT αποθηκεύουν περισσότερη πληροφορία, γεγονός που το αναβαθμίζει πάνω από τον ορισμό του απλού νομίσματος, και του επιτρέπει κοντολογίς να αποκτήσει ό,τι χαρακτήρα θέλει ο δημιουργός του, με βάση το περιεχόμενο που θα επιλέξει. Οι τύποι NFTs έχουν μεγαλη ποικιλία, αλλά οι πλέον συνήθεις μορφές που έχουμε δει να παίρνουν είναι, είτε αυτή ενός ψηφιακού έργου τέχνης (ή μήπως έργου ψηφιακής τέχνης;), ή ενός μουσικού αρχείου. Αντίστοιχα, όπως ένα έργο τέχνης ή ένα κομμάτι μουσικής μπορούν να ψηφιοποιηθούν, αυτό ισχύει και για κάθε άλλο αντικείμενο που έχει αξία: άπαξ και μπορεί να ψηφιοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει NFT. Σκεφτείτε τα σαν συλλεκτικά αντικείμενα, μόνο που αντί για ένα πόμολο αντίκα ή έναν πίνακα σε καμβά, στη θέση του ο συλλέκτης θα έχει π.χ. ένα αρχείο JPG.

    Τα NFTs είναι μέρος του Ethereum blockchain, κοινώς μεμονωμένα tokens που περιέχουν έξτρα πληροφορία, η οποία με τη σειρά της τους επιτρέπει να έχουν ιδιαίτερη φύση τους (τέχνη, μουσική, βίντεο κ.ο.κ.), καταλήγοντας σε μορφή .JPG, .MP3, .GIF και άλλα πολλά. Εξαιτίας της αξίας που εμπεριέχουν, μπορούν να πωληθούν ως έργα τέχνης, αλλά, όπως ακριβώς και στα έργα τέχνης, η αξία τους ορίζεται εν πολλοίς από την αγορά και τη ζήτηση. Βέβαια, όπως ακριβώς γίνεται και με τα διάσημα έργα τέχνης, τα NFTs μπορούν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα, τα οποία γίνονται μέρος της αλυσίδας blockchain, απλά έχουν σημαντικά χαμηλότερη αξία.

    Επιπλέον, τα NFTs μπορούν να αγοραστούν από διάφορες πλατφόρμες, ανάλογα με την μορφή/ αντικείμενο που επιθυμεί ο αγοραστής. Όπως εξηγήσαμε και στο άρθρο για τα κρυπτονομίσματα, θα χρειαστεί ένα “ηλεκτρονικό πορτοφόλι” (το οποίο συνήθως παρέχουν οι πλατφόρμες με την εγγραφή σας) καθώς και μπόλικό cryptocurrency για να το γεμίσετε, καθώς τα NFTs μπορεί να αναπτύξουν υψηλή αξία. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της πώλησης του έργου Beeple’s Everydays – The first 5000 days, του Mike Winkelmann από τον παγκοσμίου φήμης οίκο δημοπρασιών Christies που πωλήθηκε έναντι $69.3 εκατομμυρίων!

    Χάρη στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πολλούς τύπους NFT, πλέον η διάθεση τους διαφημίζεται όπως οι παρουσιάσεις δίσκων και αποτελεί αντικείμενο αναμονής και ανυπομονησίας από τους fans (όπως π.χ. εγώ περίμενα μπαστακωμένος για τα εισιτήρια της Florence & the Machine στο Ηρώδειο). Αυτό δημιουργεί μια αγοραστική μανία (όπως ακριβώς και τα εισιτήρια), γεγονός που κάνει την αγορά τους δυσκολότερη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles