14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Nokia 808 Pure View: Η απίστευτη κάμερα των 41MPixels αποκαλύπτεται

    Με την ανακοίνωσή του στο MWC 2012 σήκωσε “θύελλα” δημοσιευμάτων και σχολίων γύρω από το όνομά του. Η αλήθεια είναι πως η κάμερα των 41MPixels του Nokia 808 Pure View εντυπωσιάζει, μόνο και μόνο λόγω του αριθμού των Megapixels της. Δεν είναι, όμως, αυτά που κάνουν τη διαφορά, τελικά. Ας δούμε γιατί…


    H Nokia υποστηρίζει ότι η τεχνολογία εικόνας “Pure View”, που ενσωματώνει στο νέο super camera phone της, είναι αποτέλεσμα “έρευνας και ανάπτυξης” πολλών ετών, η οποία αποδίδει επιτέλους “καρπούς” με μία κάμερα που προσφέρει καταπληκτική ποιότητα εικόνας, χωρίς απώλειες στο zoom, καθώς και υψηλές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

    Ξεκινώντας, λοιπόν, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αισθητήρας του 808 Pure View δεν είναι μεγαλύτερος μόνο σε ανάλυση, αλλά και σε... φυσικό μέγεθος. Mεγαλύτερος απ’ αυτόν που διαθέτουν τα περισσότερα -αν όχι όλα- τα smartphones της αγοράς, αλλά και απ’ αυτόν των περισσότερων point-and-shoot φωτογραφικών μηχανών. Για παράδειγμα, το iPhone 4S, με την κάμερα των 8MPixels, διαθέτει αισθητήρα με μέγεθος 1/3.2 της ίντσας, ενώ οι περισσότερες compact κάμερες χρησιμοποιούν αισθητήρα με μέγεθος 1/2.3 της ίντσας. Το 808 Pure View, συγκριτικά, διαθέτει αισθητήρα με μέγεθος 1/1.2 της ίντσας, ο οποίος θεωρείται μεγάλος για κινητό τηλέφωνο (κάνε τη διαίρεση και θα έχεις, κατά προσέγγιση, τη διαγώνιο του αισθητήρα). Είναι, μάλιστα, 2,5 φορές μεγαλύτερος απ’ αυτόν που χρησιμοποίησε η Nokia στην προηγούμενη “ναυαρχίδα” της στο κομμάτι των camera phones, το N8 των 12MPixels.

    Φυσικά, η ενσωμάτωση στο νέο super camera phone της Nokia ενός αισθητήρα με υπερτριπλάσιο αριθμό pixels δε μεταφράζεται αυτόματα σε καλύτερες εικόνες, μόνο και μόνο λόγω του αριθμού των MPixels. Ίσα-ίσα, είναι γνωστό πως τα μικρότερα pixels συλλέγουν λιγότερο φως, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα της εικόνας να είναι πρακτικά “χειρότερη”. Η Nokia, λοιπόν, δεν αντιμετωπίζει το κινητό της απλώς ως ένα κινητό με αισθητήρα πολλών MPixels. Στην πραγματικότητα,μάλιστα, δε θέλει από εσένα να χρησιμοποιήσεις απαραίτητα την πλήρη ανάλυση του αισθητήρα της με σκοπό να “αιχμαλωτίσεις” γιγάντιες φωτογραφίες. Έτσι, ενώ το 808 μπορεί να χρησιμοποιεί ανάλυση 7152×5368 pixels ή 7728×4354 pixels ανάλογα με την αναλογία που θα επιλέξεις (4:3 ή 16:9), δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η φινλανδική εταιρεία χρησιμοποίησε την υψηλή ανάλυση των 41MPixels, ούτε και αρκείται στο να σε αφήσει να την χρησιμοποιήσεις έτσι απλά…

    Αντ’ αυτού, το Nokia 808 Pure View σου δίνει τη δυνατότητα, πέρα από το απλό και κλασικό “Full Resolution”, να χρησιμοποιήσεις το επαναστατικό “Pure View” mode. Αυτό  έχει ως προεπιλογή την ανάλυση των 5MPixels, ενώ σου επιτρέπει ακόμη να χρησιμοποιήσεις αναλύσεις 2 και 8MPixels. Κατά τη διάρκεια της λήψης, μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται “pixel oversampling”, (υπερδειγματοληψία εικονοστοιχείου) η Nokia συνδυάζει επτά pixels σε ένα superpixel εξαιρετικής λεπτομέρειας. Αυτό συντελεί στην εξάλειψη του θορύβου της εικόνας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και, σύμφωνα με τη Nokia, κάνει το θόρυβο σχεδόν ανύπαρκτο κατά τη λήψη σε συνθήκες επαρκούς φωτισμού.

    Επιπλέον, η χρήση αυτής της μεθόδου μειώνει και το μέγεθος του αρχείου που προκύπτει, αποδίδοντας καθαρές και ευκρινείς εικόνες, στα λιγότερα δυνατά MB.

    Η χρήση του “pixel oversampling” βοήθησε τη Nokia να αναπτύξει και ένα ψηφιακό zoom χωρίς απώλειες, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς. Έτσι,όσο κάνεις zoom σε ένα θέμα, το ποσό της “υπερδειγματοληψίας” μειώνεται, έως ότου φτάσει το όριο της πραγματικής ανάλυσης.

    Με άλλα λόγια, αν έχεις πραγματοποιήσει ρύθμιση 5MPixels, μπορείς να συνεχίσεις να ζουμάρεις έως ότου να μην υπάρχει πλέον oversampling και απλά να χρησιμοποιήσεις ένα τμήμα 5MPixels του αισθητήρα. Δεν πραγματοποιείται καμία αναβάθμιση ανάλυσης (upscaling) ή interpolation, απλά λαμβάνεις μία εξαιρετική φωτογραφία 5MPixels. Σε αυτή την ανάλυση, θα σου προσφέρει 3x zoom χωρίς απώλειες για τις φωτογραφίες και 4x για τα video που λαμβάνεις σε ποιότητα full HD 1080p. Αν μειώσεις την ανάλυση, θα μπορείς να έχεις ακόμη μεγαλύτερο zoom χωρίς απώλειες (π.χ. 6x για 720p HD video και 12x (!) για video 640×360 pixels).

    Για τον έλεγχο του zoom, η Nokia έχει προσθέσει μία νέα επιλογή “slide zoom”, που σου επιτρέπει να σύρεις τα δάκτυλά σου, πάνω και κάτω, οπουδήποτε στην οθόνη, ώστε να πραγματοποιήσεις ομαλά zoom in/out. Και, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία κινούμενων οπτικών έχει ως αποτέλεσμα να μην ακούγεται το zoom κατά τη βιντεοσκόπηση.

    Μιλώντας για οπτικά μέρη, η επιλογή φακού από τη Nokia κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Ο 5-element Carl Zeiss διαθέτει γυάλινο φακό χαμηλής διασποράς – αντί για πλαστικό που διαθέτουν άλλα smartphones. Έχει μεγάλο διάφραγμα f2.4 με εστιακό μήκος 26 χιλιοστά για την ανάλυση 16:9 και 28 χιλιοστά για την ανάλυση 4:3. Η Nokia υποστηρίζει ότι αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα, προσφέρει άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά το “θόλωμα” του φόντου στα κοντινά πλάνα. Το 808 Pure View μπορεί να εστιάσει πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο και συγκεκριμένα στις 6 ίντσες (15.24 εκατοστά). Αν υπολογίσεις και την ύπαρξη του zoom που δεν έχει απώλειες στην ποιότητα, μπορείς πραγματικά να φτάσεις πολύ κοντά σε αυτό που θέλεις να “αιχμαλωτίσεις” και να λάβεις μία εικόνα με υπέροχη λεπτομέρεια.

    Ακόμη και χωρίς να διαθέτει οπτικό zoom, η κάμερα του 808 Pure View χρησιμοποιεί το διάφραγμα f2.4 σε όλο το εύρος του zoom. Τα οπτικά zoom στις compact κάμερες χρησιμοποιούν ολοένα και μικρότερα διαφράματα όπως επεκτείνεται ο φακός, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις υψηλότερες ευαισθησίες ISO και πιο αργή ταχύτητα του κλείστρου για την αποφυγή “θαμπώματος”. Ο φακός με διάφραγμα f2.4 του 808 Pure View και το ψηφιακό zoom που διαθέτει δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα, έτσι μπορείς να κρατήσεις το ISO χαμηλό για λιγότερο θόρυβο και να εξακολουθήσεις να χρησιμοποιείς πιο γρήγορες ταχύτητες κλείστρου.

    Σε συνδυασμό με την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας “Nokia Rich Recording”, το 808 Pure View καταγράφει τον καλύτερο στην κατηγορία του στερεοφωνικό ήχο με κάθε λεπτομέρεια. Κι ενώ τα περισσότερα smartphones μπορούν να ηχογραφήσουν χωρίς παραμόρφωση έως τα 110dB, το Nokia 808 Pure View συνεχίζει έως τα 140-145dB – τέσσερις φορές δηλαδή πιο δυνατά απ ό,τι τα συμβατικά μικρόφωνα. Πέρα από αυτό, το “Nokia Rich Recording” μπορεί επίσης να “συλλάβει” πολύ χαμηλές συχνότητες, χωρίς επίσης καμία παραμόρφωση. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα το Nokia 808 Pure View να πραγματοποιεί ηχογράφηση σχεδόν με ποιότητα CD. Όπως λέει η Nokia, “πρέπει να το ακούσει κάποιος για να το πιστέψει”.

    Η τεχνολογία Pure View είναι, σε κάθε περίπτωση, άκρως εντυπωσιακή και πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που η Nokia θα την αξιοποιήσει και σε επόμενα smartphones της – πιστεύουμε και σε Windows Phone μοντέλα.

    Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το white paper της Nokia σχετικά με το 808 Pure View και την εντυπωσιακή του κάμερα
    europe.nokia.com/pureview?intc=ncompromolp-fw-ilc-hero-pureview_756x252-na-nokiacom-eu-en-1todtmtc6cc02

    Δείτε κάποια videos της Nokia σχετικά με το 808 Pure View και την εντυπωσιακή του κάμερα

    Nokia 808 PureView – The next breakthrough in photography

    Nokia 808 PureView Hands-On Video

    Damian Dinning explains Nokia PureView technology

    Interview with Nokia 808 PureView Expert

    Πηγή: CNET, Nokia White Paper

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles