21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Nokia C6-00: Επάγγελμα «συντάκτης»…

    … και κάπως έτσι θα μπορούσε να συστηθεί το C6 της Nokia, μια συσκευή βγαλμένη από τα σχεδιαστήρια του Espoo στη Φιλανδία, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας. Σκοπός της; Μα να προσφέρει το καλύτερο μέσο για ατέλειωτο chat και διαρκή ανταλλαγή email: ένα QWERTY πληκτρολόγιο φυσικά! Μας άρεσε η ιδέα να το γνωρίσουμε από κοντά, το ζητήσαμε και ο καλός Άγιος Digital (life) (υπ)άκουσε στη γκρίνια μας και έφερε πρόωρα το συγκεκριμένο μικρό δωράκι!

    Design does matter

    Όχι στο σχεδιασμό δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε. Δεν μπορούμε να πούμε καν ότι προσέφερε κάτι καινούριο στο «κολλάζ»  των δεκάδων ανάλογων συσκευών που έχουμε δει και επεξεργαστεί από κοντά, τόσο από τη Nokia όσο και από άλλους κατασκευαστές. Οι διαστάσεις του άλλωστε το προδίδουν (113 x 53 x 16.8 χιλιοστά) και αποκαλύπτουν το μεγάλο του μυστικό που δεν είναι άλλο από τα «παχάκια» του λόγω του QWERTY πληκτρολογίου που κρύβει στο εσωτερικό. Οι απλά ικανοποιητικές διαστάσεις βέβαια δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο το βάρος του C6 που αγγίζει τα 150 γραμμάρια και του δίνει ήδη εντολή για αυστηρή «δίαιτα».

    Προφανώς  και μεταφέρεται σε τσέπη παντελονιού, δεν τίθεται θέμα, σίγουρα όμως θα πρέπει να δικαιολογείστε για το εξόγκωμα που έχετε διαρκώς κοντά στην τσέπη σας… με ότι συνεπάγεται αυτό. Αν εξαιρέσουμε όμως όλα τα παραπάνω, το C6 «αρέσει» κυρίως για την καλή ποιότητα κατασκευής, τον στιβαρό σκελετό και την απουσία τριγμών ακόμα και όταν το… λιώνουμε στη χρήση, ενώ αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο σαν «εργαλείο» σύνταξης μηνυμάτων… όταν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στο ποιοτικό, άμεσο στην απόκριση και κομψό QWERTY πληκτρολόγιο που ενσωματώνει.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    Τα έχει όλα και συμφέρει. Ο 3G πομποδέκτης του υποστηρίζει την HSDPA υπηρεσία, μπορεί να «τρέξει» όμως μόνο με 3.6Mbps θεωρητικής ταχύτητας (σιγά μη πιάσετε τόσα στα ελληνικά δίκτυα),  τα οποία όμως είναι ότι χρειάζεται ο μέσος χρήστης. Τα settings για κάθε δίκτυο είναι φυσικά προεγκατεστημένα, έτσι βάζετε την SIM σας και τα έχετε όλα έτοιμα να σας… υπηρετήσουν! Επειδή όμως εχθρός του καλού είναι το (πολύ) καλύτερο, αφήστε προσωρινά την data σύνδεσή σας, ενεργοποιείστε τον WLAN πομποδέκτη της συσκευής από το ομώνυμο μενού και ψάξτε γρήγορα για access points τριγύρω σας! Με τη βοήθειά του, το κοντέρ της θεωρητικής (πάντα) ταχύτητάς σας θα δείξει 55Mbps, πράγμα που σημαίνει ότι το σερφάρισμα στις σελίδες του Digital Life από το κινητό θα γίνεται σε… λιγότερο από μια ανάσα… αν θέλει φυσικά ο ISP σας…

    Από τα υπόλοιπα specs, ξεχωρίσαμε την τεχνολογία Bluetooth 2.0 που υποστηρίζει, τη συμβατότητα του C6 με το προφίλ A2DP για να ακούτε το «Last Summer» του Nicko χωρίς καλώδια αλλά με φουλ μπάσα και πρίμα, καθώς και τον GPS δέκτη, που εκτός από την προσθήκη geo-tagging πληροφοριών σε φωτογραφίες ή videos, μπορεί εύκολα να μετατρέψει το C6 σε PNA επιδόσεων… με τη βοήθεια της εφαρμογής Ovi Maps. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, έχει ως γνωστόν ένα αφεντικό (Nokia) που τρελάθηκε και ξεπουλάει, διαθέτοντας χάρτες, φωνητικές εντολές και εκφωνήσεις οδών για τη χώρα μας… τσάμπα, από τον επίσημο δικτυακό χώρο των Φιλανδών.

    Καλά όλα αυτά αλλά (under the hood) στα ενδότερα δηλαδή, τι γίνεται; Εκεί τα πράγματα είναι περίεργα. Από τη μια έχουμε την εσωτερική μνήμη του C6 που αγγίζει τα 240ΜΒ και την κάρτα microSD του 1GB που θα βρείτε στο βασικό πακέτο προσφοράς και από την άλλη πλευρά, έναν αργό επεξεργαστή ARM 11 χρονισμένο (μόλις) στα 434MHz, που αρνείται να βάλει «φωτιά στα φρένα» και προτιμά να παίζει με τα νεύρα μας. Έτσι μας χαρίζει αρκετά μικροκολλήματα κατά την εντατική χρήση της συσκευής, μια καθυστέρηση των μενού κάποιες φορές όταν αλλάζει ο προσανατολισμός οθόνης κ.α. Παρόλα αυτά η πλοήγηση στα στατικά μενού της πλατφόρμας Series 60 (5th Edition) δεν εμποδίζεται, ενώ την κατάσταση σώζει επίσης η άμεση απόκριση των τριών βοηθητικών πλήκτρων που διακρίνουμε κάτω από την TFT οθόνη της συσκευής. Οι διαστάσεις της δεν αποτελούν κάτι το εντυπωσιακό (360 x 640 pixels), ενώ το μέγεθός της δεν ξεπερνά τις 3.2 ίντσες, μια τιμή που είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια που έχει θεσπίσει το Digital Life για να μην θεωρήσουμε κάποιο κινητό ως… τηλεόραση τσέπης.

    Κάμερα για σεμινάριο…

    Τι και αν δεν βλέπουμε πουθενά τη γνωστή ονομασία Carl Zeiss? Η CMOS κάμερα του C6 τα πάει περίφημα κατά τη λήψη φωτογραφιών ακόμα και σε σκοτεινό περιβάλλον, αφού το LED φλας που διαθέτει, δεν είναι απλά διακοσμητικό. Η λειτουργία «Κάμερα», επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών στα 2.0 και 5.0 Mpixels, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για μικρότερη ανάλυση, την οποία και θα προτιμήσουν φυσικά οι λάτρεις των MMS μηνυμάτων. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της, καλό θα ήταν να αναφέρουμε τη λειτουργία αυτόματης εστίασης που έκανε – σε πολλές περιπτώσεις- τη ζωή μας πιο εύκολη στοχεύοντας άμεσα σε κάθε πιθανό θέμα για τις φωτογραφίες μας, τη δυνατότητα επιλογής πολλών διαθέσιμων σκηνών (scenes) για τη φωτογράφιση όπως: αυτόματη, τοπίο, πρόσωπο, macro κ.α.

    Αν θέλετε να γίνετε σκηνοθέτης, καλό θα ήταν να μην βασίσετε την καριέρα σας στα video clips που θα καταγράψετε με την κάμερα της συσκευής. Η ανάλυσή τους μπορεί να συμβαδίζει με το πρότυπο 4:3 (εγγραφή σε MP4), αυτό δε σημαίνει όμως ότι μπορεί να καταγράφει σε HD φορμά για παράδειγμα. Μην ανησυχείτε βέβαια, τα videos που θα γράψετε είναι απολύτως  ικανοποιητικά για χρήση στον Η/Υ ή το κινητό, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής τους απευθείας σε φορμά 3gp για την αποστολή τους μέσω MMS σε κολλητούς ή φίλους.

    Σε όλα τα παραπάνω παίζει σημαντικό ρόλο τέλος και η ταχύτατη απόκριση του πλήκτρου ενεργοποίησης της κάμερας που θα βρείτε στο πλάι του C6, για φωτογραφίες και clips με αξιόλογη λεπτομέρεια και άμεσα οπτικά αποτελέσματα, χωρίς θολούρες, «τρέμουλο» στην οθόνη από τα χέρια κ.α.

    Δικτυωθείτε… κοινωνικά (ή κανονικά)

    Αν σας αρέσει ο πιο πάνω τίτλος… τότε θα λατρέψετε το C6. Σχεδιασμένο για εντατική σύνταξη μηνυμάτων, ο… «συντάκτης» της φιλανδικής εταιρίας φαίνεται πως αποδεικνύεται τόσο καλός που μπορεί… και να μας πάρει τη δουλειά (λέμε τώρα). Έτσι δίνει «ρέστα» πραγματικά στη σύνταξη κειμένου, ειδικά αν αυτό αφορά email ή Instant μηνύματα. Για το πρώτο το γνωρίζαμε (αφού μιλάμε για Nokia συσκευή), για το δεύτερο όμως χρειάστηκε μια βόλτα στο μενού των «Εφαρμογών» του Symbian 9.4 UI. Εκεί βρήκαμε προγράμματα όπως τα Hi5, MySpace, Friendster, Yahoo! Messenger, Google Talk και Windows Live Messenger, έτοιμα να γεμίσουν τις ώρες σας, προσφέροντας άμεση, γραπτή επικοινωνία όπου και αν βρίσκεστε, με φίλους ή γνωστούς. Υποστήριξη για ελληνικά άλλωστε υπάρχει πλήρης, ενώ διατίθεται και ένα έξυπνο λογισμικό σύνταξης κειμένου, που «πέφτει μέσα» στις προβλέψεις του, όσο γρήγορα ή μπερδεμένα και αν έχετε μάθει να γράφετε ένα SMS/MMS…

    Το «φιογκάκι» στο… δώρο του Santa Digital από το μακρινό και παγωμένο Espoo τέλος, βάζουν τα widgets της οθόνης αναμονής, που επιτρέπουν την απεικόνιση όλων των παραπάνω κοινωνικών δικτύων και των statuses σας, την διαρκή ανανέωση των chats και γενικά την άμεση επικοινωνία του χρήστη με κάθε κολλητό, φίλο ή συνεργάτη, μέσα από ένα παρωχημένο πιθανώς) τεχνολογικά UI, αλλά με τη βοήθεια ενός κορυφαίου στην απόκριση πληκτρολογίου…

    Συμπέρασμα

    Αν είστε fan θα τρελαθείτε (έτσι και αλλιώς) από τις δυνατότητές του, αλλιώς θα το προσπεράσετε για άλλες προτάσεις που μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά σε κάνουν να αισθάνεσαι «βασιλιάς» με την επιλογή σου…

    Σχεδιασμός: 7

    Δυνατότητες: 8

    Απόδοση: 7

    TRY

    + Ποιότητα κατασκευής

    + Δυνατότητες

    + Αυτονομία

    + Κάμερα

    Cry

    – Λειτουργικό

    – Επεξεργαστής

    – Ευχρηστία

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles