14.7 C
Athens
Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024
More

    Nokia G10 Review: «Η φαντασία στην… οικονομία»!

    Η HMD Global οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχει διαχειριστεί με εξαιρετικό τρόπο το ιστορικό brand Nokia, το οποίο όπως και να το κάνουμε ξυπνάει πολλά νοσταλγικά vibes στους Έλληνες καταναλωτές. Αν και όλοι  βέβαια γνωρίζουμε ότι η Nokia απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ο τεχνολογικός κολοσσός του παρελθόντος, ωστόσο διαθέτει μια εξαιρετική παρουσία ειδικότερα σε feature phones που ακολουθούν τις σχεδιαστικές γραμμές των προγόνων τους, διανθισμένα με πιο σύγχρονες λειτουργίες. Παράλληλα, πέραν των feature phones διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από smartphones, τα οποία εστιάζουν κυρίως στον μέσο user, ο οποίος αναζητεί μια λειτουργική συσκευή, η οποία να του προσφέρει καλές επιδόσεις στην Mobile καθημερινότητα του σε αρκετά προνομιακή τιμή. Αυτό το ρόλο παίζει και η σειρά G, η οποία περιλαμβάνει τα G10 και G20 και προσφάτως το G50. Στο πρώτο μας review για τη σειρά G, πρόκειται να γνωρίσουμε το G10, ένα budget-friendly smartphone, σχεδιασμένο για τους fans της οικονομίας!

    The Outside World

    Το Nokia G10 αποτελεί μια χαμηλού κόστους συσκευή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η Nokia έκανε «εκπτώσεις» στα υλικά κατασκευής που έχει χρησιμοποιήσει για αυτή. Συγκεκριμένα, το πλαστικό είναι το υλικό που κυριαρχεί και η αλήθεια είναι ότι η συσκευή δεν στερείται στιβαρού χαρακτήρα. Οι διαστάσεις του G10 είναι 164.9 x 76 x 9.2 mm και το βάρος του είναι στα 194 γραμμάρια.

    Σε ότι έχει να κάνει την τοποθέτηση των physical buttons του Nokia G10 στην δεξιά πλευρά υπάρχει το power ON/OFF button και ακριβώς πιο πάνω έχουμε τα διακριτά volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου. Στην αριστερή πλευρά «κατοικεί» το Tray για την εισαγωγή της Κάρτας SIM και της SD card, ενώ ακριβώς διπλά υπάρχει ένα χρήσιμο Android button, το οποίο σας επιτρέπει να ορίσετε μια σειρά από λειτουργίες που σχετίζονται με το λειτουργικό της Google. Σε ότι έχει να κάνει με την επάνω πλευρά, εδώ υπάρχει το audio input jack των 3.5mm (για τους πιο παραδοσιακούς), ενώ στο κάτω τμήμα υπάρχει η microUSB θύρα 2.0, όπως επίσης το ηχείο της συσκευής. Στο back plate υπάρχει το χαρακτηριστικό logo της Nokia, αλλά και το triple camera setup, το οποίο βρίσκεται σε μια κυκλική διάταξη.

    Σε γενικές γραμμές, το Nokia G10 σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης εξυπηρετεί το σκοπό του, καθώς είναι λειτουργικό και προσφέρει μεγάλη ευκολία στη χρήση, ενώ δεν παύει να είναι και εξαιρετικά ανθεκτικό που άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

    The Inside world

    H οικονομική πρόταση της Nokia έρχεται με οθόνη τεχνολογίας IPS LCD στις 6.52 ίντσες (720 x 1600 pixels με πυκνότητα στα pixel στα 269ppi), αν μη τι άλλο προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο μέσος χρήστης. Η απόδοση των χρωμάτων είναι ρεαλιστική αν και θα βοηθούσε να είχε λίγο παραπάνω επίπεδα φωτεινότητας. Παρόλα αυτά, η απόκριση της είναι αρκετά ικανοποιητική και θα σας αφήσει πλήρως ευχαριστημένους.

    Τα του performance αναλαμβάνει ένα MediaTek Helio G25, το οποίο πρόκειται για ένα octa-core chipset (4×2.0GHz Cortex A53 & 4×1.5GHz Cortex A53), το οποίο σε συνδυασμό με τα 4GB RAM και την GPU από την PowerVR GE8320 μπορεί χωρίς πρόβλημα να «σηκώσει» τις περισσότερες mainstream εφαρμογές και το σύνολο των όχι και τόσο απαιτητικών mobile games. Χωρίς αμφιβολία, το G10 αποδεικνύεται μια αξιόπιστη λύση για τους users που τους αρέσει να κάνουν την βόλτα τους στα social media και να εξερευνήσουν τα αγαθά της mobile τεχνολογίας. Σε ότι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, ο Βενιαμίν των G10 έρχεται στα 32 και 64GB, ωστόσο επειδή σύμφωνα με τωρινά στάνταρ, το παραπάνω ποσό μνήμης μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα αρκετό, για αυτό το λόγο υπάρχει η microSD slot.

    Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της συσκευής είναι ότι «φοράει» το Android 11, το οποίο μάλιστα είναι επενδεδυμένο με το «καθαρόαιμο» Android One. Αυτό πρακτικά σημαίνει πιο γρήγορο performance, αλλά και security updates και patches την ημέρα ακριβώς που κυκλοφορούν (από day 1)! Φυσικά, η Nokia δεν θα μπορούσε να ξεχάσει και τους λάτρεις των mobile φωτογραφήσεων, με το triple camera setup να διαθέτει 3 sensors (13 Main, 2MP macro, 2MP depth), με το Nokia G10 να κάνει καλά τη δουλειά του για την low-end κατηγορία στην οποία ανήκει. Παράλληλα, η συσκευή προσφέρει video recording στα 1080p (30 fps), καθώς επίσης και μια μάλλον «basic» selfie cam στα 8MP.

    Σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα του connectivity, εδώ θα συναντήσετε πολλά στάνταρ πρότυπα, καθώς το Nokia G10 υποστηρίζει: Wi-Fi 802.11 b/g/n και Hot Spot, καθώς επίσης και Bluetooth 5.0, Α2DP, LE αλλά και GPS (GLONASS, BDS, A-GPS) μαζί με το FM Radio, το οποίο εκλείπει από τις περισσότερα σύγχρονα smartphone. Τέλος, διαθέτει μια ομολογουμένως αρκετά δυνατή μπαταρία, καθώς με χωρητικότητα στα 5050mAh, η προσιτή οικονομικά πρόταση της Nokia δύναται να «επιβιώσει» ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μακριά από τον φορτιστή του!

    Ultra budgetfriendly!

    Το Nokia G10 πρόκειται ουσιαστικά για μια σούπερ οικονομική συσκευή, η οποία με κόστος λίγο παραπάνω από τα 130 ευρώ, μπορεί εύκολα να γίνει μια εξαιρετική λύση σε κάθε νέο χρήστη, αλλά και (γιατί όχι) να λειτουργήσει και ως μια αξιόλογη δεύτερη συσκευή. Με το G10 είναι εμφανές ότι η HMD Global αναμφίβολα γνωρίζει το πως να σχεδιάζει ultra budget-friendly smartphones και το Nokia G10 είναι η καλύτερη απόδειξη!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles