21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Novena. Ένα ακριβό αλλά open-source laptop για την “μετά Snowden” εποχή

    Ο Andrew “bunnie” Huang και ο Sean “xobs” Cross έφτιαξαν το laptop, το οποίο μπορείς να εμπιστευτείς απόλυτα, ξεκινώντας από το δεδομένο ότι μπορείς να το… πληρώσεις. Πρόκειται για δύο μηχανικούς, με έδρα τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι δημιούργησαν το Novena, το laptop που μπορεί να σε βγάλει “ασπροπρόσωπο” στην… μετά Snowden εποχή, θα σου κοστίσει ωστόσο ακριβά.

    Novena 01

    Ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος ότι το μηχάνημά σου δε θα εκτεθεί σε… παρακολουθήσεις και άλλα τέτοια… “ωραία” είναι, είτε να το κατασκευάσεις εντελώς μόνος σου, είτε να χρησιμοποιήσεις ένα open source μηχάνημα που θα μπορείς να τροποποιήσεις κατά βούληση. Το Novena, λοιπόν, είναι μία πρόταση σχεδιασμένη για χρήστες που ενδιαφέρονται για το ανοικτό λογισμικό και θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν ή να επεκτείνουν το hardware που χρησιμοποιούν. Μπορείς να κατεβάσεις όλα τα σχέδια και τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να το κατασκευάσεις ή να το τροποποιήσεις και από εκεί και πέρα να “πειραματιστείς” μαζί του όσο το επιθυμείς.

    Novena 02

    Μπορείς να προπαραγγείλεις μία έκδοση του pre-build Novena laptop από το crowd-funding site Crowd Supply σε τέσσερις διαφορετικές υλοποιήσεις:

    Novena-00

    – Η έκδοση “Just the board” που περιλαμβάνει μόνο το τυπωμένο κύκλωμα, μαζί με 4GB RAM, 4GB microSD card και Wi-Fi card, που κάνει boot σε Debian Linux over HDMI, στην τιμή των 500 δολαρίων.

    novena-05

    – Το “All-In One Desktop”, το οποίο περιλαμβάνει το κύκλωμα μέσα σε μία hacker-friendly θήκη με μία IPS LCD 1920×1080 pixels στην τιμή των 1.195 δολαρίων. Μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε keyboard ή mouse.

    Novena 03

    – Το “Laptop” με την ίδια θήκη, κύκλωμα και LCD, αλλά με ένα battery controller board, 240GB SSD και μπαταρία που εγκαθιστάται από το χρήστη στην τιμή των 1.995 δολαρίων.

    Novena 04

    – Το “Heirloom Laptop” το οποίο είναι επιπλέον χειροποίητο με… ξύλο και αλουμινένια θήκη φτιαγμένη από τον Kurt Mottweiler αξίας 5.000 δολαρίων. (Διαθέτει και πληκτρολόγιο).

    Είναι ίσως το μόνο laptop που έρχεται με κατσαβίδι στο κουτί, όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο site των δημιουργών του… Όλες οι υλοποιήσεις του Novena έρχονται με προεγκατεστημένο Debian (GNU/Linux), ενώ μπορείς φυσικά να εγκαταστήσεις ό,τι λογισμικό επιθυμείς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Novena έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 112.000 δολάρια μέσα στις πρώτες 48 ώρες τοποθέτησής του στο Crowd Supply.

    Δες περισσότερα γι’ αυτό στο ακόλουθο video.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles