14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ο αλγόριθμος που προβλέπει τους… εγκληματίες και τα θύματα!

    Μία από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ένοπλης βίας είναι το Σικάγο. Και η αστυνομία προσπαθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να προβλέψει τα άτομα που μπορεί να συμμετέχουν σε επεισόδια βίας, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, μέσω ενός αλγόριθμου. (Σας θυμίζει το Person of Interest;)

    violence

    2,7 εκατομμύρια ζουν στο Σικάγο, όπως σημειώνει ωστόσο ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης όμως, μόλις 1.400 είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα περιστατικά βίας. Πώς προκύπτει αυτό;

    Για την ακρίβεια έχει δημιουργηθεί μία λίστα πολιτών που ονομάζεται “Strategic Subject List” η οποία λαμβάνει υπόψη το ποινικό μητρώο, τις συλλήψεις, την εμπλοκή σε περιστατικά ένοπλης βίας, τη συμμετοχή σε συμμορίες και άλλες μεταβλητές, ώστε να προβλέψει ποιοι είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανοί να πραγματοποιήσουν μία εγκληματική πράξη ή να είναι θύματα αυτής.

    Από τις αρχές του έτους περίπου 250 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε περιστατικά ένοπλης βίας και 1.150 έχουν τραυματιστεί στο Σικάγο. Εντυπωσιακό πως η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων βρισκόταν μέσα στη λίστα.

    Φυσικά, οι λεπτομέρειες του αλγόριθμου που χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας παραμένουν μυστικές, εμπνευστής του πάντως είναι ο Μάιλς Ουέρνικ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι.

    Υπάρχουν βέβαια και επικριτές του συστήματος που σημειώνουν ότι θίγει τις δημόσιες ελευθερίες στιγματίζοντας τη “φερόμενη τάση προς τη βία” ορισμένων πολιτών.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles