13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ο «Δούρειος ίππος» της Huawei: Απειλές των ΗΠΑ κατά της Ευρώπης για το 5G

    Νέες απειλές ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να μοιράζονται πληροφορίες με ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν με την Huawei για να αναπτύξουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας 5G εξαπέλυσε χθες, (μέσω του Αμερικανού πρεσβευτή στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ) ο Ντόλαντ Τραμπ.

    Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό έντονη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως υποστηρίζει, υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

    Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ Γκρενά στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ «μου έδωσε οδηγία να πω ξεκάθαρα σε κάθε χώρα που αποφασίζει να αξιοποιήσει προμηθευτή εξοπλισμού 5G που δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης, ότι θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε μαζί της τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας στο ανώτατο επίπεδο», διευκρινίζοντας μάλιστα πως ο αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε από το προεδρικό αεροσκάφος για του απευθύνει την συγκεκριμένη εντολή.

    Παράλληλα, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατήγγειλε ως «δούρειο ίππο» τον εξοπλισμό του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, και υποστήριξε ότι η συμμετοχή της Huawei στην κατασκευή των δυτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, θα έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται εύκολα τα δεδομένα όλων των χρηστών «στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα» και «στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες».

    Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, και αυτός από το Μόναχο, κάλεσε τους Ευρωπαίους να πάρουν αποφάσεις κατά τρόπο «ανεξάρτητο» και «σοφό».

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τον περασμένο Μάιο την Huawei στη «μαύρη λίστα» υποχρεώνοντας όλες τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν άλλους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

    Ωστόσο, στην Ευρώπη, σύμμαχοι-κλειδιά των ΗΠΑ όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν εννοούν να εμποδίσουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων 5G, αν και θα επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles