BREAKING

Ο Γνωστός… Άγνωστος Action Man

 

O Liam Neeson αναδεικνύεται σιγά σιγά σ’ έναν πρώτης τάξεως action πρωταγωνιστή. Στο Άγνωστος σηκώνει την ταινία στην πλάτη του και ούτε καν ιδρώνει...

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, ένας ήρωας που προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο μυαλό του, ένα εξαιρετικά χορογραφημένο κυνηγητό σε μία παγωμένη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μετά το Taken που αναδόμησε την παρουσία του Liam Neeson στον action χώρο, το φιλμ Ο Άγνωστος (Unknown), επιμένει στα ίδια χωράφια, με τον Neeson να χρειάζεται και πάλι να πραγματοποιήσει ένα υπερατλαντικό ταξίδι για να ξεκινήσει η περιπέτειά του, με τα απίστευτα stunts, τον σωστό ρυθμό και την αγωνιώδη απορία του «τι συμβαίνει;», να σε κερδίζουν άμεσα και να μην σε μειώνουν ούτε στιγμή ως θεατή.

Το story του «λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση» δέχθηκε ένα πολύ αξιόλογο update, δομημένο με σεβαστά θρίλερ δεδομένα και με τον Neeson να τα κρατάει επιπλέον σταθερά με την υπόσταση του. Μπορεί η ιστορία να μην «γεμίζει» κάθε τρύπα του σεναρίου σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του ήρωα, αλλά όσο υπάρχει o Neeson που ξυλοφορτώνει, τραυματίζεται και προσφέρει τρυφερότητα με την άνεση ενός επιβλητικότατου, «σοφιστικέ» action man, όλα μένουν στη θέση τους και λειτουργούν ενδεδειγμένα.

Μαζεύοντας τα κομμάτια

Τη δράση πολύ μίσησαν (;), την αμνησία ουδείς (!)… Η κατασκοπεία με τη μερική απώλεια μνήμης πήγαιναν πάντα χέρι χέρι, κάτι που θα βιώσει ο Δρ. Μάρτιν Χάρις (Neeson) όταν θα ξυπνήσει μετά από τέσσερις μέρες κωματώδης κατάστασης από το τρομακτικό ατύχημα που είχε με το ταξί που οδηγούσε μία Σέρβα (Diane Kruger). Ανησυχεί άμεσα για τη γυναίκα του (λίγο «άχρωμη» η January Jones) , αλλά δεν θυμάται γιατί βρίσκεται στο χιονισμένο Βερολίνο. Ένα ένα τα κομμάτια θα αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους και να τον οδηγούν σε μία διαπλοκή που θα τον εκπλήξει πολλές φορές.

Είναι αυτός που ισχυρίζεται πως είναι; Το δηλώνει με όλη του τη δύναμη, αλλά οι Αρχές είναι δύσπιστες. Και όχι μόνο αυτές. Όταν επιτέλους ξανασυναντά τη γυναίκα του, εκείνη δεν τον αναγνωρίζει, έχοντας έναν «άλλον» σύζυγο (Aidan Quinn) στο πλάι της, που μάλιστα φέρει το όνομά του. Και η ώρα της μεγάλης εκδήλωσης του σημαντικού συνέδριου βιοτεχνολογίας, όπου θα ανακοινωθεί μία τεράστια ανακάλυψη που θα σώσει τον κόσμο από την πείνα, όλο και πλησιάζει…

Μία μία οι μνήμες που έρχονται στην επιφάνεια ανοίγουν την στρόφιγγα για να τρέξει η ιστορία και τα «προβλήματα» του πρωταγωνιστή, με τον Neeson, χωρίς τυμπανοκρουσίες, φανφάρες και κοντινά στα μούσκουλά του (που έχει!), να φοράει στα τέρμα 50s του, τον μανδύα του action hero. Και δεν μπορείς παρά να εκτιμήσεις την άνεσή του με τον τρόπο που φέρνει εις πέρας την αποστολή, δηλαδή με πειστική φυσικότητα και θαυμάσια ελεγχόμενη ένταση.


Μπες στη δράση…

Λίγο Frantic, όπου ο Harrison Ford έψαχνε τη γυναίκα του στο Παρίσι, λίγο The Man Who Knew Too Much, λίγο The Bourne Identity αναμειγμένο με το Taken, το  φιλμ (βασισμένο στο γαλλικό μυθιστόρημα Out of My Head, του  Didier van Cauwelaert) ενώνει διάφορα στοιχεία, με τον Jaume Collet-Serra (Orphan) να σκηνοθετεί… by the book, αλλά διατηρώντας μόνιμα μία ζωντάνια καθ’ όλη την διάρκεια, πετυχαίνοντας το πλέον απαραίτητο συστατικό για μία ταινία, να κρατήσει δηλαδή το ενδιαφέρον του θεατή τσιτωμένο μέχρι τέλους. Ιδιαίτερα αναφορά αξίζουν οι Bruno Ganz και Frank Langella που συνεισφέρουν αντιστρόφως ανάλογα με την ολιγόλεπτη εμφάνισή τους. Ο πρώτος ως ο πρώην κατάσκοπος της Στάζι που βοηθάει τον γιατρό στην αναζήτησή του και ο δεύτερος ως ο φίλος του γιατρού που του επιφυλάσσει εκπλήξεις, αποδεικνύουν πως ο παλιός είναι αλλιώς και αναδεικνύουν ξανά τη less is more τεχνική επί της οθόνης.

Η extra «αναστροφή» της πλοκής προς το τέλος αφαιρεί λίγο από την αληθοφάνεια και την μέχρι εκείνη τη στιγμή μοναδική «οικονομία» της εξέλιξης (προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν πλησιάζει καν τα «παραμύθια» του Salt). Ωστόσο το φιλμ με την εκπληκτική φωτογραφία και το δυναμικό μοντάζ, και τον ηθοποιό που ξέρει πώς να ερμηνεύσει την αγωνία ενός ανθρώπου που του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια του, αποτελεί μία άκρως καλογυρισμένη πρόταση. Που δεν χρειάζεται να πιστέψεις και να ερμηνεύσεις τις ανατροπές της, αλλά απλώς να τις απολαύσεις…

Η ταινία κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray από την Audio Visual.

0 Comment