20.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ο “godfather” της AI αποχωρεί από τη Google για ηθικούς λόγους

    Θεαματική… έξοδο αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης, επικαλούμενος ηθικής φύσεως ανησυχίες που συνδέονται με την τεχνολογία. Πρόκειται για τον Geoffrey Hinton, γνωστό και ως “godfather της AI”, ο οποίος δήλωσε στους New York Times ότι παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Google και μηχανικός τον Απρίλιο για να προειδοποιήσει ελεύθερα για τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο ερευνητής ανησυχεί ότι η Google, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το ChatGPT, το Bing Chat και παρόμοια μοντέλα, ανοίγει την πόρτα σε πολλαπλά ηθικά προβλήματα.

    Βραχυπρόθεσμα, ο Hinton ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα παραπληροφόρησης. Μπορεί «να μην είστε πλέον σε θέση να γνωρίζετε τι είναι αλήθεια», αναφέρει ο ίδιος. Ανησυχεί επίσης ότι η ΑΙ μπορεί όχι μόνο να εξαλείψει την «αγγαρεία», αλλά και να αντικαταστήσει εντελώς ορισμένες θέσεις εργασίας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο επιστήμονας ανησυχεί τόσο για τη δυνατότητα πλήρους αυτονομίας όσο και για την τάση των μοντέλων AI να μαθαίνουν περίεργη συμπεριφορά από training data.

    Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα ζητήματα είναι θεωρητικά, ο Hinton φοβάται μια κλιμάκωση, χωρίς κανονισμούς, που δε θα μπορεί να ελεγχθεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η στάση του άρχισε να αλλάζει πέρυσι, όταν η Google, η OpenAI και άλλες εταιρείες άρχισαν να δημιουργούν συστήματα AI που πιστεύει ότι μερικές φορές είναι ανώτερα από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι «τρομακτικό» τι θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα πέντε, σύμφωνα με τον ερευνητή.

    Διαβάστε επίσης:

    Nέα OLED Evo G3 από την LG

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles