21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Ο «Πατριάρχης» του Κυπριακού Επιχειρείν κ. Φώτος Φωτιάδης, συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες

    Ο «Πατριάρχης» του Κυπριακού Επιχειρείν κ. Φώτος Φωτιάδης, είναι ένας «φιλόσοφος» της ζωής, που καταλαβαίνει ξεκάθαρα τους νόμους της επιτυχίας και τους εξηγεί με την ίδια ευκολία που δημιουργούσε και τις πετυχημένες επιχειρήσεις του τις τελευταίες επτά δεκαετίες! Δείτε πιο κάτω την απάντηση που έδωσε στο ερώτημα: Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες μας για να επιτύχουν; και εύκολα θα κατανοήσετε το γιατί… στην ζωή δεν είναι τελικά τίποτα τυχαίο!

    fotos fotiades

    Το ερώτημα: Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες μας για να επιτύχουν;

    Απάντηση: Οι νέοι επιχειρηματίες αναμένουν συνήθως από ένα πεπειραμένο συνάδελφο τους να τους δώσει τη συνταγή της επιτυχίας. Όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αν υπήρχε μια τέτοια μαγική συνταγή, όλοι θα γινόντουσαν επιχειρηματίες διότι ο επιχειρηματίας είναι  ελεύθερος επαγγελματίας, κύριος του εαυτού του.  Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από κανένα άλλο επάγγελμα εάν είναι σωστός. Ανοίγει τα φτερά του και τους ορίζοντες του, διευρύνει το πνεύμα του. Το Επιχειρείν προσφέρει πολλές χαρές και χάρες.  Διευρύνει τον διεθνή  κύκλο ενδιαφερόντων. Μελετά και γνωρίζει σε βάθος τον άνθρωπο ποιος και τι πραγματικά είναι, διότι ο κάθε ένας αποκαλύπτεται όταν θίγεται το συμφέρον του. Είναι κι’ άλλα πολλά τα αγαθά του επαγγέλματος του επιχειρηματία. Δεν λείπουν φυσικά και οι αναποδιές, τα προβλήματα και οι απογοητεύσεις αλλά είναι εκεί ακριβώς που έγκειται και η γοητεία του κλάδου.

    Απαντώντας στην ερώτηση σας, θα σας πω αυτό που έχω πει και στα παιδιά μου που αποφάσισαν, με δική τους επιλογή, ν’ ακολουθήσουν τον επιχειρηματικό δρόμο, όταν μου υπέβαλαν την ίδια ερώτηση. Τι χρειάζεται για να επιτύχει ο επιχειρηματίας;

    Όλα, όσα και ότι ο πρωταθλητισμός!

    Για την επιτυχία ενός επιχειρηματία με αξιώσεις που στοχεύει ψηλά απαιτούνται όλα όσα χρειάζεται ένας αθλητής που αποφασίζει να κάμει πρωταθλητισμό: Αφοσίωση στον σκοπό, πίστη στον εαυτό του, βαθειά μελέτη  πριν ενεργήσει, σκληρή δουλειά, πειθαρχία, προγραμματισμός  και όχι μόνο.  Ο  νέος και φιλόδοξος επιχειρηματίας που έχει βάλει ψηλούς και υγιείς στόχους χρειάζεται να επιστρατεύσει όλες τις αρετές που απαιτούνται για να επιτύχει ένας που στοχεύει την κορυφή. Απαραίτητο είναι, ως πρώτο βήμα, ν’ ασχοληθεί πρωτίστως με τον εαυτό του, με την προσωπική του βελτίωση και εξύψωση στα μάτια των άλλων, επιτυγχάνοντας, αν είναι δυνατό, την τελειοποίηση του. Θα τον βοηθήσει πολύ εάν  ξεκινώντας από τον οικογενειακό του κύκλο, τους στενούς του φίλους, τον άμεσο περίγυρο του και τους κερδίσει θ’ αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, απαραίτητο στοιχείο για ξεκίνημα. Να καταστήσει τον εαυτό του συμπαθή και αγαπητό αλλά και να επιβληθεί με τις ικανότητες του ως ο ικανότερος, ο  καλύτερος, ειδικότερος από τους ανταγωνιστές του σε όλα. Γενική μόρφωση, καλή συμπεριφορά, γνώση του αντικειμένου και πάνω απ’ όλα να κτίσει εμπιστοσύνη στην συνείδηση των φίλων, των πελατών, συνεργατών και των τραπεζών του. Αυτή η εμπιστοσύνη θ’ αποτελεί πάντα και σ’ όλες τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο του κεφάλαιο. Όταν κάμει κτήμα του όλες αυτές τις αρετές και τους κάνει τη σωστή χρήση, θα κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τότε σιγά – σιγά θα έλθει και η αναγνώριση και η αποδοχή από το επαγγελματικό και γενικότερα το κοινωνικό του περιβάλλον που είναι το απαραίτητο υπόβαθρο για την επιτυχία.

    Να γνωρίζει ότι όσα έμαθε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια δεν είναι παρά ψιχία που τα χρειάζεται μεν, και να τα χρησιμοποιήσει ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα κτίσει με πολύ κόπο το οικοδόμημα της ολοκλήρωσης του. Και αυτό θα το πετύχει μόνο με τη δια βίου μάθηση, το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» του Σωκράτη. Πρέπει να ξέρει ο ίδιος περισσότερα από όλους τους άλλους για τα θέματα της δουλειάς του. Να είναι αυθεντία. Να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές του. Ο νέος  επιχειρηματίας που είναι αποφασισμένος να επιτύχει πρέπει να είναι ακούραστος και να αγαπά με πάθος αυτό που κάνει και να το κάνει χωρίς να κοιτάζει το ρολόι. Να ξέρει ότι όλοι οι μεγάλοι άνδρες που πέτυχαν μεγάλα πράγματα στους διάφορους τομείς δραστηριότητας τους, στερήθηκαν πολλά από εκείνα που οι άλλοι ονομάζουν χαρές της ζωής. Παίρνει το μερίδιο του της χαράς της ζωής με την επιτυχία του σ’ αυτό που στοχεύει, απολαμβάνοντας την ικανοποίηση της δημιουργίας.

    Σημαντικοί οι υψηλοί στόχοι:

    Όταν κάποτε ένας νεαρός ζήτησε τη γνώμη μου τι να κάνει στη ζωή του επαγγελματικά, του είπα αυτό που κάποτε ο αγαπητός μου φίλος, ο αείμνηστος Δρ. Ανδρέας Κόδρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αμερική, είπε στο γυιό του: «Αν επιλέξεις να γίνεις οδοκαθαριστής, δεν είναι ντροπή. Όμως να βάλεις στόχο και να προγραμματίσεις να γίνεις μια μέρα ο ιδιοκτήτης εταιρείας που θα καθαρίζει τη πόλη». Και  με λίγη παραπάνω φαντασία, πρόσθεσα εγώ. Nα στοχεύσεις να γίνεις ο Δήμαρχος της πόλης. Αυτή είναι η ανορθωτική φιλοσοφία που πρέπει να διέπει ένα νέο που θέλει να φθάσει ψηλά.

    Το αεροσκάφος χρειάζεται τα περισσότερα καύσιμα στην απογείωση του. Έτσι και ο επιχειρηματίας χρειάζεται να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις για το σωστό και ασφαλές ξεκίνημα του. Όπως είπαμε, σημαντικό είναι να επιλέγει τους σωστούς συνεργάτες και να τους εμπνέει self motivation με γόνιμο προβληματισμό. Και να μην παραλείπει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας τον κοινωνικό του ρόλο και προορισμό, ως καθήκον.

    Να είναι φορέας κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης.

    Ο σωστός επιτυχημένος επιχειρηματίας συμβάλλει στο δικό του μέτρο, στην οικοδόμηση της οικονομίας της χώρας του, συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνανθρώπων του και καθίσταται φορέας κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης στη χώρα.

    Να εμφορείται από ευγενή φιλανθρωπικά και κοινωνικά αισθήματα και να συμβάλλει όσο του είναι δυνατό στην πολιτιστική ανάδειξη της κοινωνίας που τον περιβάλλει. Αυτό θα του προσφέρει την Τρίτη διάσταση της ικανοποίησης της δημιουργίας. Και θα του φέρει την ευτυχία.

    Θα επιτύχει την κοινωνική του ολοκλήρωση όταν και εάν βασίζει την όλη φιλοσοφία του σε πανανθρώπινα ιδανικά και αρχές και δεν μένει αμέτοχος και απαθής μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Θα αισθάνεται καλύτερα αν επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο όσο γίνεται περισσότερα από όσα η στήριξη και η αγάπη της κοινωνίας τον καταξιώνει.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles