20 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Ο “πρόγονος” του ελβετικού σουγιά προσφέρει “100 τρόπους για να… σκοτώσεις”

    Αυτό το εντυπωσιακό εργαλείο που βλέπετε στη φωτογραφία δεν είναι απλά ο πιο… σύνθετος ελβετικός σουγιάς που έχετε δει ποτέ. Δεν είναι καν κατασκευασμένο στην Ελβετία, ενώ, επιπλέον, είναι και προγενέστερο από κάθε “swiss army knife” στην ιστορία.

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-1

    Κατασκευασμένο στην πόλη Solinger της Γερμανίας, που στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστή για τα… μαχαιροπήρουνα ποιότητας, δημιουργήθηκε γύρω στο 1880 από τον John S. Holler, ως ένα εργαλείο marketing για να προωθήσει τα προϊόντα της εταιρείας του σε εκθέσεις και ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Έχει 100 διαφορετικά εξαρτήματα συμπεριλαμβάνοντας κάθε τύπο λεπίδας που μπορεί να φανταστεί κανείς – και όχι μόνο. Διαθέτει οδοντωτή λεπίδα, στιλέτο, ψαλίδια, τρυπάνι, πριόνια, άγγιστρο, κόφτη πούρων, στιλό και μολύβια, ακόμη και ξυράφι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και για να… κουρδίσετε ένα πιάνο. Μπορείτε όμως ακόμη και να αλείψετε με αυτό το… βούτυρο στο ψωμί σας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ενσωματώνει ακόμη και… περίστροφο, αποτελώντας ένα πραγματικά “φονικό όπλο”. Και αν γυριζόταν μ’ αυτό κάποια ταινία James Bond, ο τίτλος της (με έμπνευση τα 100 διαφορετικά εργαλεία του) θα μπορούσε να είναι και “100 τρόποι για να σκοτώσεις”.

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-3

    Θα μπορούσε κάποιος να πει πως αυτό το ξεχωριστό πολυεργαλείο αποτελεί “πρόγονο” των διάσημων ελβετικών σουγιάδων, η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε πρακτικά μία δεκαετία αργότερα από αυτό, το 1890. Δύσκολα θα μπορούσε, ωστόσο, να χαρακτηριστεί ως “σουγιάς τσέπης”, καθώς πραγματικά ίσως χρειάζεται και μία ολόκληρη… βαλίτσα για να μεταφερθεί.

    Παρόλο που, όπως σημειώσαμε, έχει ό,τι περίμενες να συναντήσεις σε ένα τέτοιο εργαλείο και ακόμη περισσότερα, κάτι λείπει από αυτό. Δε διαθέτει ανοιχτήρι μπουκαλιών, κάτι που έχει την εξήγησή του, αν σκεφτεί κανείς ότι το πώμα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα στα μπουκάλια, δεν είχε εφευρεθεί πριν το 1892.

    Το εντυπωσιακό αυτό πολυεργαλείο βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Washington από το 1986 ως δωρεά του James F. Parker, ενός “διάσημου” συλλέκτη μαχαιριών. Απολαύστε περισσότερες φωτογραφίες του…

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-gun

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-5

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-4

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-2

    john-s-holler-mother-of-all-swiss-army-knives-6

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles