20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Ο προϋπολογισμός της Cyta στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής: Μειωμένο πλεόνασμα προβλέπεται για φέτος

    Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα (Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018) ο προϋπολογισμός της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για το 2018, με τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες να ανέρχονται φετος σε 393 εκ. ευρω, σε σχέση με 390 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ κ. Ρένα Ρουβιθά Πάνου, με τον φετινό προϋπολογισμό η CYTA προχωρεί σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την κατηγορία των κεφαλαιουχικών δαπανών – οι οποίες ανέρχονται γύρω στα 73 εκ. ευρώ – και εστιάζονται στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, και η δεύτερη αφορά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ορθολογική οικονομική διαχείριση του λειτουργικού κόστους της ΑΤΗΚ.

    Για την πώληση της Cyta Hellas ανέφερε ότι το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 118.1 εκατ. ευρώ και είναι υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρχές στην Ελλάδα. Από το ποσό αυτό, όπως είπε, 18,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν απευθείας για αποπληρωμή υφιστάμενων υποχρεώσεων της Cyta Hellas προς τρίτους, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 100 περίπου εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην ΑΤΗΚ κατά την ολοκλήρωση της πιο πάνω συναλλαγής. Από τα €100 εκ. που θα λάβει η ΑΤΗΚ, ένα ποσό κοντά στα €57,5 εκ. θα χρησιμοποιηθούν για άμεση εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της Cyta Hellas προς τη μητρική και τις θυγατρικές της, και το εναπομείναν ποσό των €42.5 εκ. θα χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρθηκε, έναντι της αξίας της επένδυσης της Cyta στη Cyta Hellas η οποία στις 31.12.2016, ανερχόταν στα €43 εκ

    Να σημειωθεί ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ( ΕΕΤΤ)  της Ελλάδας – με νέα σύνθεση και νέο Πρόεδρο – αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να εξετάσει και να θέσει προς έγκριση από την ολομέλεια της, την εξαγορά  της Cyta Ελλάδος από την Vodafone Ελλάδος καθώς και την ακολουθούμενη συγχώνευσή τους.  Τυπικά η ΕΕΤΤ έχει περιθώριο τρεις μήνες για να εγκρίνει την εξαγορά, συνήθως όμως η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει σε επιχειρηματικές συμφωνίες, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα εξαντλήσει το περιθώριο των τριών μηνών.

    Σε ότι αφορά τη Cytavision η κ. Ρουβιθά χαρακτήρισε κομβική την απόφαση της ΑΤΗΚ να μην επιδοθεί σε έναν αγώνα πλειοδοσίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Ανέφερε επίσης ότι η Cyta είναι ένας εύρωστος κερδοφόρους οργανισμός που από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία συνολικό μέρισμα 750 εκατ.  ευρώ προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του.

    Τέλος, παρά τη συνεχιζόμενη κερδοφορία, το πλεόνασμα προβλέπεται μειωμένο, κάτι που όπως αναφέρθηκε οφείλεται στον χαμηλότερο κύκλο εργασιών και τα μειωμένα κατά 5,5% έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, εξαιτίας της υψηλής διείσδυσης εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας από διαδικτυακούς τομείς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημείωσε επίσης ότι στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, η εμπορική και επιχειρησιακή αξιοποίησης της τεχνολογικής υπεροχής και αξιοπιστίας της Cyta, αποτελούν μονόδρομο για προσέλκυση σημαντικά αυξημένων εσόδων.

    Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας, βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις στις οποίες η Cyta θα απαντήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles