20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Όχι δεν είστε παρανοϊκοί! Γνωστές ιστοσελίδες παρακολουθούν κάθε σας κίνηση

    Αν έχετε την …αίσθηση ότι κάποιος σας παρακολουθεί στο Διαδίκτυο, μην τρομάξετε, δεν είστε παρανοϊκός. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι εκατοντάδες γνωστές ιστοσελίδες (όπως οι microsoft.com, adobe.com και godaddy.com) ενσωματώνουν scripts που καταγράφουν τα keystrokes των επισκεπτών, τις κινήσεις του ποντικιού και το scrolling σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και πριν καταχωρήσετε οριστικά (submit) τα στοιχεία σας. Τα αποκαλούμενα session replay scripts παρέχονται από υπηρεσίες analytics τρίτων και έχουν σχεδιαστεί να βοηθήσουν τους διαχειριστές των ιστοσελίδων να κατανοήσουν καλύτερα πως οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τα χαρακτηριστικά αυτών, αλλά και να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες που προκαλούν σύγχυση. Το κάθε κλικ & scroll καταγράφεται και αργότερα γίνεται κάτι σαν «play back».

    Sites

    Μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι 482 ιστοσελίδες που παρουσιάζουν υψηλό traffic ενσωματώνουν τέτοιου είδους scripts, συνήθως χωρίς να το αναφέρουν ρητά. Δεν είναι εύκολο να διακρίνεις τέτοιες ιστοσελίδες, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η συλλογή περιεχομένου των σελίδων από replay scripts τρίτων, μπορεί να παρέχει σε αυτά τα τρίτα μέρη πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών, ιατρικό ιστορικό και άλλα, ανέφερε ο Steven Englehardt, από το Princeton University. Αυτό μπορεί να καταστήσει ευάλωτους τους χρήστες σε κλοπή ταυτότητας, online scams και άλλες μη αποδεκτές συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει και για τη συλλογή των δεδομένων κατά τη διάρκεια του checkout ή της διαδικασίας εγγραφής.

    Ο Englehardt εγκατέστησε replay scripts από 6 υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται πιο πολύ και ανακάλυψε ότι αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα σε διαφορετικό βαθμό το καθένα. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός λογαριασμού, τα scripts κατέγραφαν ένα μέρος αυτών που πληκτρολογούνταν σε διάφορα πεδία. Scripts από το FullStory, Hotjar, Yandex και Smartlook ήταν αυτά που κατέγραφαν σχεδόν όλα όσα πληκτρολογούνταν στα πεδία, όπως ονόματα, email διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνων, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης.

    Ακόμη και όταν υπηρεσίες λάμβαναν μέτρα για να προστατέψουν κάποια δεδομένα, το έκαναν με τέτοιο τρόπο, ώστε πάλι έθεταν σε κίνδυνο σε κάποιο βαθμό την ασφάλεια των χρηστών. Το UserReplay για παράδειγμα, κατέγραφε τα τέσσερα τελευταία ψηφία της πιστωτικής κάρτας του χρήστη. Ακόμη και ιστοσελίδες που υπόσχονται να μην διαρρέουν ευαίσθητες πληροφορίες και έχουν σχετική νομική διευκρίνηση, αποδεικνύεται ότι το κάνουν. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα ρούχων, το Bonobos, διέρρεε τα πλήρη στοιχεία των πιστωτικών καρτών στο FullStory.

    Δεν είναι ξεκάθαρο, ποια μέσα έχουν οι χρήστες για να εμποδίσουν αυτή τη συμπεριφορά. Οι ερευνητές ανέφεραν, ότι τα ad-blockers μπορούν να φιλτράρουν μερικά αλλά όχι όλα τα scripts. Επίσης η επιλογή do not track δε βοηθά. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι κάθε keystroke που πληκτρολογείται στο πεδίο, χαρακτήρας με χαρακτήρα καταγράφεται, ακόμη και αν ο επισκέπτης το διαγράψει μετά και δεν πατήσει το submit.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles