16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Οι κύπριοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της πλαστικής σακούλας

    plastic bag

    Πολύ θετική είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών αλλά και των πωλητών προϊόντων στην εφαρμογή του μέτρου χρέωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018. Δεδομένου ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, η ανά άτομο χρήση στην Κύπρο υπερέβαινε τις 140 σακούλες ετησίως, ο στόχος που έχει τεθεί, να μειωθεί στις 90 σακούλες ανά άτομο μέχρι για το 2019  και στις 40 μέχρι το 2025, έπειτα από τις πρώτες θετικές ενδείξεις φαίνονται να είναι υλοποιήσιμοι.

    Τα πιο πάνω ενισχύουν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενήργησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών της Κύπρου τα αποτελέσματα των οποίων είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν πως η μείωση πλησιάζει το 85%. Αν σταθεροποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά των δύο πρώτων εβδομάδων, ο αριθμός θα μειωθεί στις 21 σακούλες ανά άτομο ετησίως, κάτι που διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου του 2025 για την Κύπρο, από το 2018.

    Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει στις αρχές του 2018 την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά στην κυκλική οικονομία, στόχος της οποίας είναι η προώθηση ριζικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται τα πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη. Η πανευρωπαϊκή αυτή στρατηγική για τη μείωση των πλαστικών, θα προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά παράλληλα αναμένεται ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία και θα δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το 2030 θα διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης (καλαμάκια, πλαστικά, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα κλπ) και η χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί δραστικά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles