20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι ποντικοί… αποβλακώνονται στο διάστημα!

    Τι τραβάνε κι αυτά τα δύσμοιρα τα ποντίκια… Μπορεί ο Walt Disney να έχει τον Mickey Mouse βασιλιά, όμως οι… συνάδελφοι του τελευταίου τραβάνε τα πάνδεινα, αν όχι από γάτες που απλά ψάχνουν μεζεδάκι για το μεσημέρι, από επιστήμονες που τους υποβάλλουν σε κάθε λογής πειράματα και δοκιμές. Έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας συνιστά –ουσιαστικά- στους επιστήμονες να μη στέλνουν ποντίκια στο διάστημα διότι κινδυνεύουν να τα παραλάβουν σημαντικά πιο… στουρνάρια!

    stupid-mouse

    Τα ποντίκια λοιπόν αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις πειραματόζωων λόγω της ιδιάζουσας φύσης τους. Έρευνα που διεξήγαγε το Johns Hopkins University School of Medicine με την υποστήριξη της NASA, κατέδειξε πως η ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται οι αστροναύτες στο διάστημα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ποντικούς! Συγκεκριμένα, το 40-45% παρουσίασε προβλήματα στην εστίαση και έλλειψη συγκέντρωσης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Robert D. Hienz, καθηγητής βιολογίας συμπεριφοράς (κι όμως υπάρχει: behavioural biology…). «Αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους και είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αν κάποιος κινδυνεύει από αυτές τις ακτινοβολίες πριν να εκτεθεί, τότε θα μειώσουμε σημαντικά τον όποιο κίνδυνο», πρόσθεσε.

    Τα 46 ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα υποβλήθηκαν στα ίδια τεστ με τους αστροναύτες της NASA προκειμένου οι ερευνητές να διαπιστώσουν αν οι αισθήσεις, τα όργανα και η αντίληψή τους έχουν επηρεαστεί. Οι μετρήσεις διήρκεσαν 250 μέρες με τα 19 ποντίκια να αποδεικνύονται… ελαττωματικά από την 50ή μέρα και μετά. Το 64% παρουσίασε έλλειψη προσοχής, το 45% αυξημένη παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα και το 27% αργούς χρόνους απόκρισης. Τα ποντίκια που… δεν την πάλεψαν και εμφάνισαν όλα αυτά τα «στραβά», παρουσίασαν αυξημένη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ντοπαμίνης στον οργανισμό.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles