17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις προετοίμαζαν το έδαφος για τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

    Το μπαράζ ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων που ξεκίνησε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία δείχνει να υποστήριξε τη στρατιωτική επιχείρηση και την online προπαγάνδα της Μόσχας, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Microsoft. Ο «ψηφιακός βομβαρδισμός» φαίνεται να ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και ενδέχεται να προετοίμασε το έδαφος για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές της Μicrosoft στην έκθεση της εταιρείας για τον «υβριδικό πόλεμο» στην Ουκρανία.

    Η επίθεση ενισχύθηκε το 2022 με 37 ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις το διάστημα 23 Φεβρουαρίου – 8 Απριλίου. Τα ευρήματα αναδεικνύουν επίσης ότι οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις συνδυάζουν τα ψηφιακά και τα φυσικά χτυπήματα, επισήμαναν οι ειδικοί της Μicrosoft.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση που διατύπωσε ο Τόμας Ριντ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι έχουν προσπαθήσει να καταστήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις τμήμα της πολεμικής επιχείρησης την ώρα που δυσκολεύονται στο πεδίο της μάχης»

    Σύμφωνα με τη Microsoft, η στρατιωτική και η ψηφιακή επιχείρηση της Ρωσίας λειτούργησαν «παράλληλα εναντίον μιας κοινής ομάδας στόχων». Ωστόσο, η  εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν αυτός ο συσχετισμός ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης λήψης αποφάσεων ή οφείλεται απλά σε κοινούς στόχους.

    Για παράδειγμα, χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Microsoft δείχνει ότι την 1η Μαρτίου, την ημέρα που ρωσικός πύραυλος χτύπησε τον πύργο τηλεοπτικών μεταδόσεων του Κιέβου, εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγησαν από επιθέσεις κυβερνοκατασκοπείας και διαγραφής δεδομένων.

    Σε μια άλλη περίπτωση, χάκερ που δείχνουν να συνδέονται με τη Ρωσία εισέβαλαν σε κρίσιμες υποδομές της πόλης Σούμι, δύο εβδομάδες πριν αναφερθούν στην περιοχή εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

    Την αμέσως επόμενη μέρα, ανέφερε η Microsoft, ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε κυβερνητικό δίκτυο της πόλης Βινίτσια, ενώ δύο ημέρες αργότερα, το αεροδρόμιο της πόλης ισοπεδώθηκε από πυραύλους.

    Ο Βίκτορ Ζόρα, ανώτατος αξιωματούχος ασφάλειας στην Ουκρανία, ευχαρίστησε την Microsoft, τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας για τη συνδρομή τους στο θέμα της κυβερνοασφάλειας.

    Όπως είπε, συνεχίζονται οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης «Πιστεύω ότι μπορούν να σχεδιάσουν περισσότερες επιθέσεις σε αυτούς τους τομείς» είπε ο Ζόρα στους δημοσιογράφους. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους ρώσους χάκερ, πιθανότατα όμως δεν πρέπει και να υπερτιμούμε τις ικανότητές τους».

    Διαβάστε επίσης:

    > 10 κορυφαίες συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles