19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι τελευταίες φωτογραφίες του Τιτανικού

    Ο Ιησουίτης ιερωμένος Frank Browne, το 1912 ήταν φοιτητής θεολογίας στο Δουβλίνο. Ένας θείος του, του έκανε δώρο το εισιτήριο για το πρώτο μέρος του παρθενικού ταξιδιού ενός πλοίου που έμελλε να μείνει στην ιστορία, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Το πλοίο λεγόταν Τιτανικός.

    Ο νεαρός τότε φοιτητής, πραγματοποίησε το ταξίδι από το Southampton της Αγγλίας, στο Cherbrouck και μετέπειτα στο Queenstown, όπου και αποβιβάστηκε ο νεαρός Ιησουίτης. Ήταν μάλιστα να κάνει όλο το ταξίδι, μέχρι την Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής της σχολής του όμως, του έστειλε ένα τηλεγράφημα με την εντολή να αποβιβαστεί και να επιστρέψει στις σπουδές του. Θεία παρέμβαση, το ονόμασε ο ίδιος, και το συγκεκριμένο τηλεγράφημα το κρατούσε πάντα μαζί του, μέχρι το τέλος της ζωής του. Εξοπλισμένος με την φωτογραφική του μηχανή, χωρίς να το γνωρίζει, ήταν εκείνος που τράβηξε τις τελευταίες φωτογραφίες του θρυλικού πλοίου, πριν αυτό χαθεί για πάντα, λίγες μέρες μετά, στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

    Τα αρνητικά από τις φωτογραφίες του Fank Browne έμεναν καλά φυλαγμένα σε ένα σεντούκι, το οποίο και περιστασιακά άνοιγε, μέχρι και τον θάνατό του το 1961, σε βαθιά γεράματα. 25 χρόνια μετά, ένας άλλος ιερωμένος ανακάλυψε τυχαία το μεταλλικό σεντούκι με τα αρνητικά και τα έδειξε σε έναν συντάκτη των London Sunday Times.

    Από τότε, άρχισε ένας αγώνας διάσωσης των ταλαιπωρημένων αρνητικών και ψηφιοποίησής τους. Οι επιλογές από τα καλύτερα στιγμιότυπα απ’ τις λήψεις του ιερέα Frank Brown, έχουν γίνει αρκετές φορές αντικείμενο έκθεσης και την ερχόμενη Τετάρτη, θα παρουσιαστεί ένα νέο άλμπουμ με αυτές, στο Κέντρο Κληρονομιάς του County Cork της Ιρλανδίας.

    Αν αναρωτιέστε πώς ο James Cameron κατόρθωσε να αναπαραστήσει τόσο πειστικά στην περίφημη ταινία τα σκηνικά του Τιτάνικού, δείτε κάποιες από τις τελευταίες φωτογραφίες του θρυλικού πλοίου, από την μηχανή του ιερέα Frank Browne.

    Πηγή: BBC

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles