17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το παλαιότερο ανθρώπινο DNA βρέθηκε στην Ισπανία και είναι 400.000 ετών

    Μία ανακάλυψη σε ένα ισπανικό σπήλαιο ανοίγει νέους δρόμους, όσον αφορά το τι πιστεύαμε για την προέλευσή μας. Το παλαιότερο ανθρώπινο DNA που έχει εντοπιστεί ποτέ είναι, λοιπόν, 400.000 (!) ετών.

    Oldest ever human DNA
    Καλλιτεχνική προσέγγιση των “προγόνων” μας που ζούσαν κοντά στο ισπανικό σπήλαιο “Sima de los Huesos”

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “The New York Times”, το DNA προέρχεται από ένα μηριαίο οστό. Κατάφερε να διασωθεί λόγω της σταθερής θερμοκρασίας του σπηλαίου και επιβεβαιώθηκε με τη βοήθεια των νέων μεθόδων που πλέον χρησιμοποιούν οι ερευνητές για την εξαγωγή DNA, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τώρα, το παλαιότερο DNA που είχε επιβεβαιωθεί ήταν (μόλις) 100.000 ετών.

    Spanish cave Sima de los HuesosΗ μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature” χθες, δείχνει ότι τα θραύσματα οστών από το ισπανικό σπήλαιο “Sima de los Huesos” που βρέθηκαν έχουν λιγότερη γενετική ομοιότητα με τους Ευρωπαίους Neanderthals και περισσότερη με τους Denisovans (ανθρώπους του Ντενίσοβο), που έως τώρα πιστεύαμε ότι είχαν διαμείνει αποκλειστικά στη Σιβηρία.

    Το DNA που βρέθηκε ίσως προέρχεται από έναν πρόγονο και των δύο και αποτελεί δείγμα του ότι η ιστορία των Neanderthals και των Denisovans είναι περισσότερο περίπλοκη απ’ ό,τι πιστεύαμε. Η νέα ανακάλυψη θέτει, λοιπόν, νέα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, με τους επιστήμονες να καλούνται τώρα να δώσουν και καινούριες απαντήσεις.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles