18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αφιέρωμα: Όλοι οι άνθρωποι της τεχνολογίας στη λίστα των 100 του περιοδικού TIME

    Δεν είναι πολλές μέρες που ξεκίνησε ένας θόρυβος για την online ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό TIME, ώστε να αναδειχθούν οι 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Τότε, αν θυμάστε, πρώτοι στην ψηφοφορία είχαν βγει οι Anonymous και όχι άδικα, παρά τις «κατηγορίες» που είχαν δεχτεί ότι χρησιμοποίησαν δικά τους «μέσα» για να πάρουν τόσες πολλές ψήφους. Πάραυτα, η τελική επιλογή των 100 προσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, θα γινόταν από τους συντάκτες του TIME και το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε online μόλις σήμερα.


    Στην online έκδοση της λίστας του TIME με τα 100 πρόσωπα που έχουν επιρροή στα παγκόσμια πράγματα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν άνθρωποι της τεχνολογίας και των social media, άνθρωποι «γνωστοί μας», καθώς έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με κάποιους από αυτούς, αλλά και άνθρωποι όχι και τόσο γνωστοί σε εμάς, αλλά με σαφή επιρροή στα τεχνολογικά πράγματα. Ας τους δούμε:

     

    Shalman Khan

    Δεν είναι καθόλου περίεργη η συμμετοχή του Shalman Khan, του δημιουργού της Khan Academy στην λίστα του περιοδικού TIME. Η online ακαδημία γνώσης που ίδρυσε, ήταν η απαρχή για ένα project που έχει στόχο να αλλάξει τον κόσμο και το κάνει ήδη. Φέρνει την γνώση στην οθόνη του υπολογιστή, για οποιονδήποτε την αναζητήσει. Την «βιογραφία» του για το περιοδικό ΤΙΜΕ έγραψε ο επίσης γνωστός μας Bill Gates και ο Shalman Khan, είναι σίγουρα ένας από τους ανθρώπους που, μέσα από τα μαθήματα στο Youtube, έχει τόση επιρροή στην παγκόσμια online κοινότητα, όση δεν είχε ποτέ άλλοτε κάποιος άλλος δάσκαλος.

    Ben Rattray

    Για τον Ben Rattray δεν σας έχουμε γράψει ποτέ. Ούτε για το site του change.org. Το δημιούργημα του 31χρονου Αμερικανού όμως, μία ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να γράφουν το αίτημά τους, ή την ιστορία τους και αυτή να γίνεται γνωστή, εφόσον βρίσκει άλλους ανθρώπους να την υποστηρίξουν, είναι η απόδειξη πως το Internet, δικαιώνει τον ρόλο του. Είναι ένας παράγοντας γνώσης, επικοινωνίας, ελευθερίας και κοινωνικής δραστηριοποίησης.

    Henrik Schärfe

    Δεν γνωρίζουμε πολλά γι αυτόν τον άνθρωπο. Μάθαμε γι αυτόν μέσα από το YouTube και τα συνέδρια TED, έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Aalborg, στη Δανία, που παρουσίασε το Geminoid-DK: ένα ανδροειδές που μοιάζει πάρα πολύ με τον δημιουργό του, δημιουργώντας ενδιαφέρον αλλά και την σχετική… ανατριχίλα. Στόχος του; Να κινητοποιήσει τους ανθρώπους για την επίδραση που έχει η τεχνολογία στη ζωή τους. Και τα καταφέρνει. Το βιογραφικό σημείωμα για τον Henrik Schärfe έγραψε ο David Ferrucci, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τον Watson, τον υπερυπολογιστή της IBM.

    Anonymous

    Για τους γνωστούς σε εμάς Anonymous, το μόνο απρόσωπο πρόσωπο της λίστας των 100 του περιοδικού ΤΙΜΕ έγραψε ο Barton Gellman, εκ των συντακτών του περιοδικού το εξής: «Ενωμένοι (αν είναι ενωμένοι) από την γεύση του σοκαριστικού χιούμορ και της απέχθειας προς την εξουσία, αυτός ο ιντερνετικός συλλογικός εγκέφαλος χωρίς αρχηγούς, λυμαίνεται και παίζει στα ηλεκτρονικά δίκτυα μίας συνεχώς ανανεούμενης λίστας εχθρών: Άραβες δικτάτορες, Βατικανό, εταιρείες χρηματοπιστωτικές και παραγωγής ψυχαγωγικού περιεχομένου, FBI, CIA, την εταιρεία ασφαλείας Stratfor, ακόμα και την εταιρεία ΜΜΜ του San Fransisco. «Πείραξαν» οι Anonymous την ψηφοφορία του TIME; «Ανάλογα ποιος πιστεύεις ότι είναι εξυπνότερος» λέει ένας ανώνυμος συνταξιδιώτης μου. «Μία παγκόσμια κολεκτίβα από πολύ ικανούς χάκερς ή το IT department του περιοδικού TIME;». Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι Anonymous κέρδισαν την θέση τους στη λίστα αυτή.

    Pete Cashmore

    Για τον ίδιο τον Pete Cashmore, δεν σας έχουμε γράψει, το site Mashable.com όμως, είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για το digitallife.gr. Την σύντομη ιστορία του 26χρονου που ξεκίνησε ένα site στα 19 του από το υπνοδωμάτιό του στη Σκωτία, γράφει η αγαπημένη ηθοποιός Alyssa Milano κι εμείς δεν έχουμε παρά να αναφέρουμε άλλη μία φορά, την δύναμη των social media και την επιρροή που έχουν οι νέες τεχνολογίες στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ο Pete Cashmore, που θα μπορούσε να είναι εξίσου εκατομμυριούχος με τον Mark Zuckerberg, είναι ένας 26χρονος που ήθελε από νωρίς να συμμετέχει στην συζήτηση για την τεχνολογική αλλαγή. Το Mashable του έδωσε φωνή, όπως δίνει φωνή σε όλους όσους πιστεύουν στην ψηφιακή καινοτομία.

    Sheryl Sandberg

    Τι κάνει μία μαμά στο Facebook; Το κάνει επιχείρηση. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς για την Sheryl Sandberg, την γυναίκα που έκανε τον Mark Zuckerberg άντρα… επιχειρηματικά. Το σύντομο βιογραφικό της για το περιοδικό TIME γράφει ο Muhtar Kent, COO της Coca Cola, κατατάσσοντάς την στη νέα γενιά managers που αλλάζουν τον τρόπο που «τρέχουν» οι επιχειρήσεις. Η Sandberg είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις δεν έρχονται σε αντιδιαστολή με την πραγματική ζωή, μπορούν να συνυπάρξουν και στόχος ενός καλού manager, πέρα από το να φροντίζει η επιχείρηση την οποία διοικεί, να ανθίζει, είναι να συνειδητοποιεί πως η επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της. Άρα κι εκείνοι πρέπει να ανθίζουν μαζί της.

    Tim Cook

    Θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος τον Tim Cook ως το «σιγανό ποτάμι» της οικονομίας της τεχνολογίας. Στην κεφαλή της πιο κερδοφόρας εταιρείας τεχνολογίας αυτή τη στιγμή στον κόσμο, η επίδρασή του, τόσο στο καταναλωτικό κοινό μέσα από την Apple, όσο και την ίδια την εταιρεία του, δεν φαίνεται για όσους δεν έχουν έμπειρο μάτι. Το σύντομο βιογραφικό του για την λίστα του TIME, έχει γράψει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Al Gore και αν θα στεκόμασταν σε μία πρότασή του, αυτή θα ήταν μία αποστροφή από διάλεξη που είχε δώσει στο πανεπιστήμιο Auburn και χρησιμοποίησε τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: Θα προετοιμαστώ και, κάποια στιγμή, θα έρθει η ευκαιρία μου. Ήρθε.

    Daniel Ek

    Το σύντομο βιογραφικό του Daniel Ek ή, κατά κόσμον, Mr. Spotify, έχει γράψει ο Ashton Kutcher. Ναι, ο ηθοποιός που θα παίξει τον ρόλο του Steve Jobs στην επερχόμενη ταινία. O Κutcher λέει πως ο νεαρός Σουηδός Daniel Ek και κατ’ επέκταση το Spotify, έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές που έχει προκαλέσει το Internet στην βιομηχανία θεάματος. Βρήκε τον τρόπο ώστε για τον μέσο καταναλωτή, να είναι ευκολότερο να πληρώσει για το μουσικό περιεχόμενο που θέλει να ακούσει παρά να το κλέψει. Συμφωνείτε;

    Virginia Rometty

    Όταν τον περασμένο Οκτώβριο, μία επιστήμονας των υπολογιστών έγινε η πρώτη γυναίκα CEO της IBM, η βιομηχανία της τεχνολογίας έθεσε το δικό της ορόσημο. Συνεχίζοντας τα ιδανικά της ιστορικής εταιρείας, από τον ρόλο της ως CEO, η Ginni Rometty εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά ένα από τα μεγαλύτερα ατού της πορείας της IBM: Την έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το σύντομο βιογραφικό της κας IBM, γράφτηκε από μία άλλη κυρία της τεχνολογίας: την Marissa Mayer, VP της Google.

    Walter Isaacson

    Δεν μπορούμε να σας πούμε τι μας παραξένεψε περισσότερο. Πως ο βιογράφος του Steve Jobs μπήκε στην λίστα με τους ανθρώπους που έχουν την περισσότερη επιρροή για την χρονιά που διανύουμε, ή για το γεγονός πως το σύντομο βιογραφικό του για το περιοδικό TIME έγραψε η (κατ’ εμάς) αντιπαθέστατη πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Madeleine Albright; Όπως κι αν έχει, μπορούμε να του αναγνωρίσουμε ότι επιλέγει να γράφει βιογραφίες για ανθρώπους, η ευφυία των οποίων έχει αλλάξει την ζωή μας, με τον ένα τρόπο ή τον άλλον. Και αυτό ισχύει, τόσο για τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όσο για τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και φυσικά για τον Steve Jobs.

    Erik Martin

    Μπορεί στην Ελλάδα να μην είμαστε εξοικειωμένοι με το Reddit, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, το site, κυριολεκτικά «τα σπάει». Ας μην ξεχνάμε πως είναι από τους κύριους υπεύθυνους για το blackout που έπαθε το Internet, όταν αντέδρασε για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA. Το κίνημα που ξεσηκώθηκε κατά της λογοκρισίας του Internet, είναι ίσως το κίνημα με την μεγαλύτερη επιρροή στα πράγματα την χρονιά που διανύουμε. Επικεφαλής του Reddit, είναι ο Erik Martin. Στα 33 του χρόνια πια, μπορεί και να ισχυριστεί πως από το 2005 που ξεκίνησε το Reddit, ίσως και να είναι ο άνθρωπος δίπλα από την φωτογραφία του οποίου θα πρέπει να μπει ο όρος «viral».

    Marc Andreesen

    Ο τίτλος που έχει κάτω από το όνομά του ο Marc Andreesen στην λίστα με τους 100 του περιοδικού είναι «Kingmaker», δηλαδή, δημιουργός βασιλιάδων. Και ο τίτλος αυτός, είναι πολύ πολύ ακριβής. Ήταν ένας από τους δύο ανθρώπους πίσω από τον Mosaic, τον πρώτο «δημοφιλή» browser και συνιδρυτής της εταιρείας Netscape, αν σας λέει κάτι αυτό. Ακόμα περισσότερα θα σας πει όμως το γεγονός ότι, ως επενδυτής στον χώρο της τεχνολογίας, βρίσκεται στα διοικητικά συμβούλια του Facebook, του eBay, της HP μεταξύ άλλων, και έχει επενδύσει σε αναδυόμενες εταιρείες όπως το Instagram και το Pinterest. Δεν είναι λοιπόν, ακριβής ο τίτλος του Kingmaker;

    Αυτοί είναι οι δικοί μας “γνωστοί” ή και όχι τόσο γνωστοί από τον χώρο της τεχνολογίας, στην λίστα του περιοδικού TIME με τους 100, με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2012. Στην ίδια λίστα υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντες άνθρωποι, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους εκεί. Σίγουρα όμως είναι άνθρωποι που έχουν αφήσει το στίγμα τους ήδη και, θα συνεχίσουν να το αφήνουν αυτή τη χρονιά. Τι πιστεύετε; Λείπει κάποιος από την περίφημη λίστα;

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles