18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ολυμπιακοί Αγώνες και κινηματογράφος: Οι ταινίες που μάζεψαν τα μετάλλια

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον κινηματογράφο έχουν καταγραφεί με πολλούς και διάφορους τρόπους. Εμείς ανατρέχουμε σε ορισμένα κλασικά παραδείγματα, που είτε αφηγήθηκαν ξεκάθαρα γεγονότα, είτε είδαν το θεσμό μέσα από τα μάτια της κωμωδίας, είτε παραποίησαν κάποιες φορές την ιστορία. Παραλλαγές και μη, όλες ασχολήθηκαν πάντως με το μύθο του Ολυμπιακού Πνεύματος.

    Οι Δρόμοι της Φωτιάς
    Το αξέχαστο φιλμ του 1981 που ακούγεται πως θα αναβιώσει με sequel, που η περίφημη σκηνή της παραλίας αναβίωσε πριν από λίγο καιρό περίπου όταν η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία έφτασε στο Σαιντ Άντριους της Σκωτίας, και που φυσικά η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα παραμείνει κλασική για πάντα. Ίσως ο απόλυτος  συνδυασμός ολυμπισμού και κινηματογράφου.

    Olympia
    Ήταν το ντοκιμαντέρ της Leni Riefenstahl μία ναζιστική προπαγάνδα ή μια προσπάθεια έκφρασης των δυνατοτήτων των ανθρώπων να υπερβούν τους ίδιους τους εαυτούς, σε μία ας πούμε ποιητικής αισθητικής κινηματογράφηση; Το ερώτημα γι’ αυτά τα σμιλεμένα κορμιά παραμένει. Το Olympia ήταν μέρος μιας σειράς ντοκιμαντέρ που ο ίδιος ο Χίτλερ είχε παραγγείλει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

    Μόναχο
    Το πολύ σοβαρό action δράμα του 2005 και του Steven Spielberg που επικεντρώθηκε στη δολοφονία των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του 1972 από την Μοσάντ. Το φιλμ προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά παραμένει υψηλής κινηματογραφικής αξίας.

    It Happened in Athens
    Μία τρελή ιστορία μυθοπλασίας που αφηγείται την συνομωσία εναντίον του νικητή του Μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς του 1896 στην Αθήνα, ναι ναι, του Σπύρου Λούη. Η Jayne Mansfield είναι ο πειρασμός που θα προσπαθήσει να πλανέψει τον έλληνα μαραθωνοδρόμο, που τον υποδύεται ο Trax Colton. Στο φιλμ του ’62 έπαιζαν ακόμα ο Τίτος Βανδής και η Ξένια Καλογεροπούλου!

    Cool Runnings
    Η γνωστή ξεκαρδιστική κωμωδία του 1993, όπου δύο αποτυχημένοι αθλητές του αγωνιστικού έλκηθρου καταφεύγουν στην Τζαμάικα για να ξορκίσουν τους δαίμονές τους. Το περιβάλλον του νησιού τους επηρεάζει βάζοντας μία τρελή ιδέα στο μυαλό τους. Να φτιάξουν την πρώτη ολυμπιακή ομάδα για έλκηθρο στον πάγο και να πάρουν μέρος στους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Miracle
    Μία πολύ feel good Ολυμπιακή ιστορία, που αφηγείται την αληθινή ιστορία της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας του χόκεϊ που έκανε το θαύμα του αθλήματος (“the miracle on ice” το αποκαλούν μέχρι σήμερα), κερδίζοντας την τότε πανίσχυρη ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης στους αγώνες της Μόσχας, η οποία μέχρι τότε είχε κερδίσει 42 συνεχόμενα παιχνίδια μέχρι τότε! Ο Kurt Russell υποδύεται τον Herb Brooks, τον προπονητή εκείνης της ομάδας.

    Fists of Freedom: The Story of the ’68 Summer Games
    Ιστορικό ντοκιμαντέρ όπου υπάρχει το εκπληκτικό άλμα του Μπομπ Μπίμον στους Ολυμπιακούς του Μεξικό το 1968, αλλά κυρίως η απονομή των μεταλλίων στους Carlos & Smith οι οποίοι τα αποδέχτηκαν με σηκωμένες τις γροθιές, χαιρετισμός της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες.

    Prefontaine
    Ο Jared Leto «φόρεσε» ένα α λά Burt Reynolds μουστάκι για να ερμηνεύσει τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων Steve Prefontaine, που ήταν party animal, μεγάλος γυναικάς και είχε άδοξο τέλος σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1975.

    Without Limits
    Κι άλλη ταινία για τον Steve Prefontaine! Aυτή τη φορά τον ερμήνευσε ο Billy Crudup με τον Donald Sutherland να παίζει τον προπονητή του. Είναι καλύτερο αυτό το φιλμ του 1998 από το προηγούμενο, παραγωγής του Tom Cruise παρακαλώ πολύ.

    Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
    Το φιλμ του 2008 που βρήκε Αστερίξ και Οβελίξ να τριγυρίζουν στην Αρχαία Ολυμπία και να καθαρίζουν Ρωμαίους με στυλ Ελληνικό! Ζήτω η Εθνική Ομάδα της Γαλατίας!

    Blades of Glory
    Είναι κάμποσες οι ταινίες που γυρίστηκαν στον Ολυμπιακό… πάγο, αλλά ξεχωρίζει αυτή η… εκτός συναγωνισμού θεότρελη κωμωδία του 2007 με τους Will Ferrell και Jon Heder να υποδύονται τους χορευτές του καλλιτεχνικού πατινάζ!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles