19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Σε δημοπρασία ένα από τα πρώτα microchip!

    Χωρίς την ύπαρξη του microchip, η εικόνα του κόσμου μας δεν θα είχε καμία σχέση με αυτή που είναι σήμερα. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής που έθεσε τις βάσεις για τον τεχνολογικό πολιτισμό του σήμερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Jack Kirby και στην ομάδα του στην Texas Instruments, όπου πίσω στη δεκαετία του ’50 ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δημιουργία του πρώτου microchip.

    jack kilby microchip

    Πρόσφατα, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοπρασία ενός εκ των τριών πρώτων microchip που κατασκευάστηκαν ποτέ με ενδεχόμενη τιμή πώλησης του στα 1 με 2 εκατομμύρια δολάρια. Το αρχικό αυτό κύκλωμα ήταν κατασκευασμένο από Γερμάνιο και είχε μήκος στα 11mm, διόδους από χαλκό και χρυσό, ενώ επιπλέον βρισκόταν πάνω σε μία γυάλινη πλακέτα. Το 1958 η Texas Instruments ανέθεσε στον νεαρό τότε Jack Kirby, να βρει ένα τρόπο για να σμικρύνει περαιτέρω τα κυκλώματα. Αφού πρώτα πειραματίστηκε με μία βάση σιλικόνης, ο Kirby τελικά κατέληξε στη χρήση του Γερμανίου.  Λίγους μήνες μετά, οι υπεύθυνοι της Texas Instruments τοποθέτησαν τον Tom Yeargan δίπλα στον Jack Kirby, όπου η συνεργασία των δύο επιστημόνων οδήγησε στη κατασκευή των τριών πρώτων microchip. Το 2000 ο Jack Kirby βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ και κατά τη διάρκεια της  απονομής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Tom Yeargan και Pat Barbrecht που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του οράματος του.

    jack kilby microchip

    Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s τα πρώτα microchip που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή κόστιζαν περίπου στα 450 δολάρια, ένα ποσό που σίγουρα απέχει πολύ από τα τωρινά δεδομένα, όπου τα σημερινά microchip στοιχίζουν ελάχιστα. Οι υπεύθυνοι του οίκου Christie’s τόνισαν ότι το chip που έχει μπει στη διαδικασία της δημοπρασίας είναι το μοναδικό εκείνης της σειράς που ανήκει σε κάποιον ιδιώτη, καθώς τα άλλα δύο βρίσκονται στο μουσείο Smithsonian και στο μουσείο επιστημών του Σικάγο. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αγοραστής, όμως είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποιος εκκεντρικός πλούσιος θα βρεθεί να δαπανήσει το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, για να προσθέσει ένα κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού στη συλλογή του.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles