24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    OpenBazaar. Ένα P2P marketplace που θέλει να αποτελέσει το μέλλον των «ανώνυμων» online πωλήσεων (και όχι μόνο)

    Στον απόηχο του “κύματος” συλλήψεων από το FBI και την Europol που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά δημοφιλή marketplaces διακίνησης ναρκωτικών και όπλων στο Dark Web με προεξάρχον το “διάσημο” Silk Road 2.0, φαίνεται πως κάποιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι το μέλλον των “ανώνυμων” πωλήσεων στο Διαδίκτυο πρέπει να στραφεί στο P2P ecommerce και τα αποκεντρωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.

    Το OpenBazaar είναι μία σχετική λύση που έχει κάνει την εμφάνισή του σε beta έκδοση εδώ και κάποιο καιρό, αποτελώντας, σύμφωνα με τους δημιουργούς του “την επόμενη γενιά εμπορίου χωρίς censorship”, καθώς και ένα “ασφαλές και απαραβίαστο ηλεκτρονικό κατάστημα”. Τι διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα marketplaces του χώρου; Το γεγονός ότι είναι εντελώς αποκεντρωμένο, δεν απαιτεί την ύπαρξη κάποιου μεσάζοντος (όπως θα λέγαμε και στην Ελλάδα) για να λειτουργήσει και οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω P2P, ελεύθερα από ενδιάμεσους και κάποιον κεντρικό server. Φανταστείτε ένα ebay που, όμως, λειτουργεί απολύτως αποκεντρωμένα…

    OpenBazaar Screenshot

    Το OpenBazaar χρησιμοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα που τρέχει σε ένα peer-to-peer δίκτυο, ενώ οι συναλλαγές γίνονται μόνο μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin. Χάρη στην open-source λογική, ο κώδικάς του είναι διαθέσιμος δημόσια δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να συνδεθεί με το project εύκολα, να προτείνει αλλαγές και να κάνει αξιολογήσεις, ενώ η χρήση ενός digital currency εγγυάται τη ευκολία χρήσης, υποστηρίζει την αποκεντρωμενη λογική και το κάνει ανθεκτικό σε καταστάσεις censorship. Να σημειώσουμε ότι μπορείτε να τρέξετε το κατάστημά σας στο OpenBazaar ή να έχετε πρόσβαση σε αυτό και μέσω του software Tor για μεγαλύτερη ανωνυμία και ασφάλεια συναλλαγών. Μπορείτε, βέβαια, να δημιουργήσετε και ένα κανονικό “marketplace” προσβάσιμο από τον Παγκόσμιο Ιστό.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, το concept του OpenBazaar και γενικότερα η λογική του peer-to-peer εμπορίου δε συνεπάγεται την παρανομία των συναλλαγών, ούτε το ότι απαραίτητα θα χρησιμοποιηθεί για ανώνυμες πωλήσεις όπλων ή ναρκωτικών. Από την πρώτη στιγμή που το project αποκαλύφθηκε, ωστόσο, τον Απρίλιο του 2014, δεν είναι μυστικό πως κέρδισε το ενδιαφέρον από πολλούς λάτρεις της “μαύρης αγοράς” και των παράνομων πωλήσεων στο Διαδίκτυο. Tο έντονο ενδιαφέρον που έχει λάβει από vendors που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων στο Dark Web, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί – κι αυτό είναι θέμα κοινής λογικής που αναφέρει πως ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να “ευνοήσει” αυτού του τύπου τις δραστηριότητες. Αυτός είναι φυσικά και ο λόγος που, όπως γράψαμε στην αρχή, στο παρασκήνιο των συλλήψεων και του κλεισίματος σχετικών sites στο Dark Web, βλέπουμε να έχει πάρει αυτές τις ημέρες τόση δημοσιότητα.

    Ένα site σαν το OpenBazaar, ακόμη κι θεωρητικά οι αρχές καταφέρουν να συλλάβουν κάποιους χρήστες του για παράνομες δραστηριότητες, έχει τον τρόπο να συνεχίσει να επιβιώνει σαν δίκτυο, ακριβώς χάρη στην αποκεντρωμένη λογική του. Σκεφτείτε τη λογική του P2P συνολικά, έχοντας ως παράδειγμα τα torrents, για να αντιληφθείτε τον τρόπο που μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και πρακτικά να είναι απαραβίαστο από τις αρχές. Όπως, επίσης, και το λόγο που μπορεί να αποτελέσει το μέλλον των ανώνυμων online συναλλαγών στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας μία προσοδοφόρα αυτοκρατορία με συναλλαγές που μπορούν να φτάσουν σε αξία και τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

    Τι απαντά όμως η ομάδα του σχετικά με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη παράνομου περιεχομένου σε αυτό; “Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια ηθικά ερωτήματα που είχαν οι εφευρέτες του Διαδικτύου… είναι η ίδια εσωτερική πάλη,” σημειώνει ο Brian Hoffman, Project Lead του OpenBazaar σε σχετική ερώτηση.

    Σε panel που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες και μεταδόθηκε online μέσω live streaming, ο Sam Patterson επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Open Bazaar συμπληρώνει σχετικά για τη λειτουργία του: “Επιθυμώ μία ελεύθερη online αγορά που να λειτουργει απρόσκοπτα, γιατί αυτό πρόκειται να οδηγήσει στην προσωπική ελευθερία και στην ευημερία στο διηνεκές… Εάν σκέφτεστε το OpenBazaar σαν το Silk Road 3.0, σκέφτεστε γι’ αυτό πάρα πολύ περιορισμένα διεκρινίζει ο Patterson και συνεχίζει λέγοντας: “Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι είναι το eCommerce 2.0”. Έτσι, απαντάει σε όσους σπεύδουν να περιορίσουν το ενδιαφέρον για το OpenBazaar μόνο ανάμεσα στους “σκοτεινούς” κύκλους του Dark Web και μόνο.

    OpenBazaar Screenshot2

    Το project, πρέπει να σημειωθεί πως έχει χρηματοδοτηθεί, προς το παρόν, εξ ολοκλήρου από δωρεές, έχοντας έναν μεγάλο αριθμό από developers που έχουν συμμετάσχει εθελοντικά σ’ αυτό, όπως ο Διονύσης Ζήνδρος, ένας μηχανικός της Google που έχει εργαστεί σε αρκετά κομμάτια του. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκδοση beta 2.3 και δεν είναι έτοιμο ακόμη για ευρεία διάθεση, με μία πλήρη έκδοση του λογισμικού να υπολογίζεται ότι θα διατεθεί έως την άνοιξη του 2015.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles