20 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Οριστικό τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη 6 Απριλίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πλήρης κατάργηση των λιανικών χρεώσεων περιαγωγής, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στέλνουν μηνύματα, να καλούν και να μεταφέρουν δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν ταξιδέψουν, όπως ακριβώς κάνουν και στη χώρα τους, χωρίς την επιβολή επιπλέον χρεώσεων.

    Έτσι, από τις 15 Ιουνίου 2017 και μετά, θα υπάρξει και το οριστικό τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής.

    Την απόφαση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Andrus Ansip. “Επειτα από σχεδόν δέκα χρόνια”, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, “η Ε.Ε. βάζει οριστικά τέλος στο άγχος των χρεώσεων περιαγωγής που μαστίζουν την Ευρώπη από τις απαρχές της κινητής τηλεφωνίας. Οι υπερβολικές χρεώσεις περιαγωγής ήταν μια ανωμαλία σε μια ήπειρο όπου οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών”.

    Η εισηγήτρια Miapetra Kumpula-Natri της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ανέφερε στην Ολομέλεια,  “Το ψήφισμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Από τις 15 Ιουνίου και μετά δεν θα υπάρχουν πλέον τα τέλη περιαγωγής, και αυτό μπορούμε πια να το γιορτάσουμε. Οι χρήστες που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να ελέγχουν τα email τους, να χρησιμοποιούν χάρτες, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καλούν και να στέλνουν μηνύματα χωρίς επιπλέον κόστος”.

    Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα ανώτατα όρια των τιμών χονδρικής περιαγωγής εγκρίθηκε με 549 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 50 αποχές

    Αναλυτικότερα, η συμφωνία για τα χαμηλότερα ανώτατα όρια στη μεταφορά δεδομένων θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα, όπως είναι το οπτικοακουστικό υλικό, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο κανονισμός, θα “επιτρέψει, επίσης, το άνοιγμα των αγορών στις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών”.

    Τέλος , αποτελεί πλέον υποχρέωση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας και όχι πρόσθετη παροχή από αυτές, (όπως αναφέρουν σε ορισμένες διαφημίσεις τους) η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles