13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 2023: νέα σειρά μέτρων για ενδυνάμωση και προστασία του κύπριου καταναλωτή

    40 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 15η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης κι ενεργοποίησης για την εκπλήρωση των τεσσάρων βασικών δικαιωμάτων του καταναλωτή, όπως αυτά αποτυπώνονται στην διεθνή «Χάρτα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή»:

    – η ικανοποίηση των βασικών αναγκών,

    – η ασφάλεια,

    – η πληροφόρηση και

    – η δυνατότητα επιλογής.

    Τις βάσεις πάντως για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου καταναλωτικού κινήματος έθεσε νωρίτερα ο Τζον Κένεντι, όταν σε μια «προφητική» ομιλία του, πριν από 61 χρόνια, στο αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε ότι «καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση».

    Μια προσέγγιση που αποδεικνύεται διαχρονική, αν λάβει κανείς υπόψη του τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης ακρίβειας στην καθημερινότητα της ζωής των καταναλωτών.

    Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην χώρα μας με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, η Υπηρεσία Προστασία Καταναλωτή, ανακοινώσε σήμερα  σειρά ενεργειών/μέτρων που θα προωθηθούν εντός του έτους με στόχο την ενδυνάμωση και την προστασία του κυπρίου καταναλωτή:

    – Προώθηση νομοθετικού πλαισίου και ετοιμασία ψηφιακού εργαλείου παρουσίασης των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

    – Εντατικοποίηση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με στόχο την συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

    – Συνέχιση της υποστήριξης του έργου των σχολείων σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα καταναλωτικής αγωγής, με τη διενέργεια εκπαιδευτικών διαλέξεων.

    Τέλος, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τα μέσα που διαθέτουν, να είναι προσεχτικοί στις αγορές τους, να ενημερώνονται, και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles