18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ένας ελκυστικός ακαδημαϊκός προορισμός που ξεχωρίζει στις διεθνείς κατατάξεις

    Κάθε νέος που σκέφτεται να ακολουθήσει μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, κάποια στιγμή έχει μπει στη διαδικασία να αναζητήσει τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, που μπορούν να του εξασφαλίσουν ανώτατο επίπεδο σπουδών, ανοίγοντας νέους γνωστικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες. Κι ενώ η πλειοψηφία πιστεύει ότι για να επιτύχει ύψιστα αποτελέσματα πρέπει να μεταβεί σε ένα από τα ελίτ πανεπιστήμια της Αμερικής, η πρόσφατη κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023 έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η λύση ίσως να βρίσκεται στη γειτονική μας Κύπρο, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

     

    Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, τα τελευταία χρόνια, έχει παγιώσει τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου και όχι τυχαία. Το ίδρυμα συχνά ξεχωρίζει για το υψηλό πρόγραμμα σπουδών, για το εξέχον Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό, αλλά και την ταύτισή του με την ποιοτική εκπαίδευση. Τα πρόσφατα στοιχεία όμως μπορούν να προσφέρουν μια πιο καθαρή εικόνα, αφού επιβεβαιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως ελκυστικών πανεπιστημιακών προορισμών για φοιτητές από όλο τον κόσμο, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από πανεπιστημιακούς προορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ολλανδία.

     

    Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

    Πιο συγκεκριμένα, η Κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings, στη διευρυμένη έκδοση του 2023, περιλαμβάνει 1.799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από τα 25.000 περίπου που λειτουργούν παγκοσμίως. Πρόκειται για την πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, εδώ και 50 χρόνια, που αξιολογεί την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας.

    Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο οποίο κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική αλλά και η ελληνική, κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, δηλαδή στο 2% των κορυφαίων ιδρυμάτων του κόσμου. Τοποθετείται στη θέση 157 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη 2η όσον αφορά την Κύπρο, αλλά και στην 4η όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Πρόκειται για μια θεαματική άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το πανεπιστήμιο τοποθετήθηκε στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο το 2021, στα 601-800 το 2022 και φέτος στα 501-600, ανεβαίνοντας σημαντικά στην κατάταξη.

    Συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές – Συνολική Κατάταξη:

    Στο τομέα Διεθνοποίησης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατέχει την 47η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη. Η κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες. Πρόκειται επομένως για, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του.

    ΚατάταξηTimes Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 – Επί μέρους κατατάξεις:

    → #151–175 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών

    → #176–200 στον τομέα της Εκπαίδευσης

    → #251–300 στον τομέα της Ψυχολογίας

    → #501–600 στον τομέα της Κλινικής και Υγείας

    → #501–600 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών

    Κατ’ αναλογία, η κατάταξη τοποθετεί, για άλλη μια φορά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και 35ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), και 40ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συγκριτικά:

    Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι 7 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100.000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ. Τα μέλη που βρίσκονται στη λίστα είναι τα εξής:

    1. Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

    2. Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, Ιατρική Σχολή

    3. Καθηγητής Michael Davidson, Ιατρική Σχολή

    4. Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής

    5. Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

    6. Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, Ιατρική Σχολή

    7. Καθηγητής Mark Sullman, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών

    Όλα τα παραπάνω στοιχεία, επιβεβαιώνουν την ανταγωνιστική θέση της Κύπρου ως πανεπιστημιακού προορισμού στα πρότυπα του εξωτερικού, που προσφέρει υψηλό επίπεδο ποιότητας (τρία κυπριακά πανεπιστήμια ανάμεσα στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο), ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, προσιτά δίδακτρα σε σχέση με άλλες χώρες και υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

    Μια διεθνής φοιτητική κοινότητα

    Αυτό που παρουσιάζει αυξημένο όμως ενδιαφέρον, είναι η θέση του Πανεπιστημίου στην κατηγορία της Διεθνοποίησης, αφού κατάφερε να βρεθεί στη θέση 47 της διεθνούς κατάταξης. Το Πανεπιστήμιο άλλωστε φιλοξενεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενισχύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα της Κύπρου σε επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών.

     

    Η κατάταξη ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στην κατάταξη World University Rankings 2023 δεν είναι όμως η μόνη διάκριση που έχει αποσπάσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον οργανισμό Times Higher Education. Σημειώνεται ότι κατατάχθηκε στη θέση 179 παγκοσμίως, ανάμεσα στα καλύτερα «Νέα» πανεπιστήμια (THE Young University Rankings 2022), στη θέση 122 ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022) και στην 36η θέση παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).

    Μια μικρή γεύση για το πως είναι να είσαι φοιτητής στην Κύπρο, μπορείτε να πάρετε από το ακόλουθο video:

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles