18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Παρουσίαση του Windows 8 Consumer Preview @Βαρκελώνη

    Όταν η Microsoft έδωσε στην διάθεση των developers τα Windows 8 τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλεγε πως επαναπροσδιορίζει τα Windows. Οι περισσότεροι δεν την πίστεψαν. Σήμερα, σε ένα παράλληλο event με το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η εταιρεία έδωσε την παρουσίαση του Consumer Preview του νέου λειτουργικού και επιβεβαίωσε τα λόγια της: Αλλάζει ο τρόπος εργασίας μας. Όπως άλλαξε με την εμφάνιση του mouse. Και εξηγούμε.

    Τα Windows 8 έχουν σαν βασική λογική να μην χρειάζεται να βρίσκεσαι στο δίλημμα αν θα χρησιμοποιήσεις ποντίκι και πληκτρολόγιο ή οθόνη αφής. Θα πρέπει να μπορείς να κάνεις και τα δύο αν εσύ θέλεις. Έτσι, χτίστηκε ένα λειτουργικό που θα μπορεί με την ίδια ευκολία να λειτουργεί και με τους δύο τρόπους. Τόσο το Metro Style που είναι πολύ γνωστό σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τα Windows Phone, όσο και το κλασσικό desktop που μοιάζει πάρα πολύ με τα Windows 7, είναι εξίσου καλά ενσωματωμένα στο νέο λειτουργικό.

    Και θα σκεφτεί κάποιος… μα καλά, πόσο εύκολο νομίζει η Microsoft ότι είναι να αλλάξουμε τα συμβατικά μας PC και να αγοράσουμε τα all-in-one που ΘΑ βγουν; Σύμφωνα με την Microsoft δεν θα είναι και τόσο δύσκολο καθώς τα νέα PC θα κοστίζουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Michael Sinofsky στην παρουσίαση, λιγότερο από 1500 δολάρια.

    Ας δούμε όμως τα βασικά χαρακτηριστικά των Windows 8, όπως παρουσιάστηκαν σήμερα και μπορείτε να δείτε πώς θα κατεβάσετε το Consumer Preview από εδώ

    Ξεκινώντας

    Όλα αρχίζουν με την οθόνη έναρξης που το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι το Metro Style. Και είναι και η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο εργασίας μας με τα Windows. Από την οθόνη έναρξης μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε πλειάδα εφαρμογών , να μεταπηδήσει από task σε task, να μοιραστεί περιεχόμενο ή να ελέγξει τις ειδοποιήσεις του. Τα «tiles» θα είναι ενημερωμένα σε ότι αφορά την εφαρμογή ή το πρόσωπο που θα έχετε επιλέξει να βάλετε στην αρχική σας οθόνη, είτε αυτό είναι ειδησεογραφικές εφαρμογές, ή κάποιο πρόσωπο στο οποίο θα βλέπετε το τελευταίο του status update στο κοινωνικό δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να ανοίξετε την εφαρμογή για να δείτε (π.χ.) το επόμενό σας ραντεβού, γιατί το tile της εφαρμογής αυτής θα βρίσκεται στην αρχική οθόνη και θα σας δείχνει πιο είναι το επόμενό σας ραντεβού. Η αρχική οθόνη είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη και μπορείτε να βάλετε σε αυτή ότι εσείς θέλετε να έχετε σε άμεση πρόσβαση.

    Στο σύννεφο

    Η βασική ιδέα των Windows8 είναι να έχετε πρόσβαση, τόσο στις ρυθμίσεις των εφαρμογών σας, όσο και στα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή, είτε αυτή είναι τηλέφωνο, είτε είναι το PC σας. Ένας νέος όρος που θα ακούμε πια είναι ο λογαριασμός Microsoft. Ξεχνάμε το Windows Live, κι ας είναι περίπου το ίδιο. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό Microsoft, με τα Windows 8 θα μπορούμε να ξεκινάμε ένα υπολογιστικό φύλλο ή μία παρουσίαση σε μία συσκευή και θα μπορούμε να την τελειώνουμε σε μία άλλη. Στο λογαριασμό Microsoft θα μπορούμε να συνδέουμε και όλες τις γνωστές «Live» υπηρεσίες, όπως το SkyDrive, Hotmail αλλά και τους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα.

    Αφή ή κλικ;

    Και τα δύο, καθώς η περιήγηση στο Metro Style είναι εξίσου εύκολη και με την χρήση των δακτύλων μας και με το συμβατικό mouse. Στους νέους υπολογιστές που θα υποστηρίζουν και τις δύο μορφές, θα είναι παράλληλο. Στους συμβατικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούμε τώρα, η μετακύλιση και το swipe γίνεται με αρκετά κομψό τρόπο χρησιμοποιώντας το ποντίκι πάνω στην οθόνη μας και τη ροδέλα του για zoom. Η λογική των Windows 8 είναι να προσαρμόζονται αναλόγως.

    Και το desktop μου; Πού είναι το desktop μου;

    Είναι εκεί που ήταν. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Metro Style, η επιφάνεια εργασίας των Windows 8 είναι η ίδια με εκείνη των Windows 7. Με μία διαφορά. Δεν θα βρείτε πουθενά το Start Button. Είναι η μεγαλύτερη «επανάσταση» της Microsoft μετά τα Windows 95. Αν θέλετε να αναζητήσετε τις εφαρμογές και τα προγράμματά σας, θα μπορείτε να τα επιλέγετε από την επιφάνεια εργασίας, ή τα περίφημα charm bars, στα οποία θα μπορείτε και να έχετε πρόσβαση σε όλα τα tasks που επιθυμείτε, ή να κάνετε αναζήτηση σε αυτό που θέλετε.

    Αναζήτηση στα πάντα;

    Ναι, είτε χρησιμοποιείτε Metro Style είτε Desktop. Είτε αναζητάτε μία εφαρμογή, είτε κάποιο πρόγραμμα, είτε κάποιο φύλλο εργασίας ή έγγραφο, είτε μία ιστοσελίδα στον Internet Explorer 10.

    Εφαρμογές

    Μα εφαρμογές στο PC μου; Ναι, για όλα. Ήδη, όσοι από εσάς κατεβάσετε το Consumer Preview, η Microsoft σας κάνει δώρο τις εφαρμογές που ήδη υπάρχουν στο Windows Store που μετρούν μερικές εκατοντάδες. Εν τω μεταξύ θα προστίθενται και νέες εφαρμογές, όπως έχουμε συνηθίσει και στις mobile συσκευές μας. Εφαρμογές που θα είναι χρήσιμες ανάλογα με τον τομέα του ενδιαφέροντός μας και ανάλογα με τις ιδέες των developers που αποφασίζουν να δημιουργήσουν για το νέο λειτουργικό.

    Μπορώ να μοιράζομαι τα πάντα;

    Ναι, καθώς οτιδήποτε διαβάζετε στο web ή φτιάχνετε στον υπολογιστή σας (αφής ή συμβατικό) θα μπορείτε να το μοιράζεστε με όποιον θέλετε χρησιμοποιώντας το Share Charm. Όπως και στην αναζήτηση, ο διαμοιρασμός είναι απλά ένα κλικ ή ένα άγγιγμα κι από εκεί επιλέγετε με ποια από τις επαφές σας θέλετε να μοιραστείτε αυτό που θέλετε.

    Τα Windows 8 μπορώ να τα παίρνω μαζί μου;

    Όλη η παρουσίαση που έκανε η Microsoft για το Consumer Preview έγινε μέσα από ένα USB stick. Τρελό; Ναι. Αλλά είναι από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα Windows 8 και ονομάζεται Windows to Go. Ο χρήστης θα μπορεί να «παίρνει» μαζί του το λειτουργικό του και να δουλεύει οπουδήποτε.

    Τι μου κάνει εντύπωση;

    Θα σας κάνει, πιστεύουμε, εντύπωση το γεγονός ότι μικρά πράγματα που δυσκόλευαν τη ζωή μας, βελτιώνονται με το νέο λειτουργικό. Όπως: Είδαμε ένα Acer ultrabook να κάνει εκκίνηση σε 8 δευτερόλεπτα. Ναι ήταν «άδειο» αλλά το έκανε. Θα σας κάνει εντύπωση πως όσους σκληρούς δίσκους ή συσκευές συνδέσετε στο PC σας, το PC θα τους θεωρήσει ενιαίους. Και θα σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η αντιγραφή αρχείων, επανέρχεται μετά το sleep mode του υπολογιστή, οπότε δεν θα χρειάζεται να την κάνετε από την αρχή. Λεπτομέρειες; Ίσως, θα μπορούσε να πει κανείς. Αν όμως έχετε περάσει πολλές ώρες με το να καταριέστε τα windows σας που σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, απ’ ότι φαίνεται, με τα Windows 8 θα το κάνετε αρκετά λιγότερες.

    Και οι συσκευές; Τι συσκευές θα υποστηρίζουν το νέο λειτουργικό;

    Για tablet δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα καθώς, όλες οι συσκευές που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του event δεν ήταν πραγματικά προϊόντα αλλά πρωτότυπα. Η Microsoft έκανε σαφές πως επεξεργαστές όπως ο IvyBridge της Intel, ο Nvida Tegra 3 αλλά και η Qualcomm και η AMD θα υποστηρίζουν το νέο λειτουργικό.

    Όσον αφορά όμως τα ultrabooks που είχαμε δει κατά τη διάρκεια της CES, όπως το HP Envy, το ultrabook της Acer ή το πανέμορφο Dell  XPS 13 ή τα νέα Series 9 της Samsung. Τα καλύτερα όμως έρχονται, καθώς και το hardware θα ακολουθήσει τον τρόπο σκέψης της Microsoft.

    Καλά όλα αυτά, αλλά να κατεβάσω το Consumer Preview των νέων Windows;

    Πριν το κάνετε αυτό, διαβάστε αυτό. Είναι σημαντικό να είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία για να μπορέσετε να προχωρήσετε στο downloading ενός λειτουργικού που είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση.

     

    Related Articles

    9 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles