15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ταξιδεύοντας στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, με το Google Art Project

    Δεν είναι απίθανο να μιλάμε κάποιες φορές για Ελληνικές «πρωτιές»; Ε, αυτό θα κάνουμε και για την περίπτωση της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, το ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί εδώ και χρόνια παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Η μονή, είναι το πρώτο μοναστήρι στον κόσμο που συμμετέχει στο Google Art Project και μπορούν οι χρήστες να θαυμάσουν τα περισσότερα από 116 έργα τέχνης που έχουν ψηφιοποιηθεί, εδώ.

    image002 (2)

    Αν δεν είχατε την τύχη να ταξιδέψετε μέχρι την Πάτμο ακόμα και να το επισκεφτείτε, μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους του μέσω του Street View, εδώ και να κάνετε έτσι την εικονική, έστω, βόλτα σας σε ένα από τους ελάχιστους χώρους στην Ελλάδα που έχουν ενταχθεί στο Street View.

    Λίγη Ιστορία

    H μονή χτίστηκε το 1088 στο μέρος που πιστεύεται πως ο Άγιος Ιωάννης έγραψε την τα Ευαγγέλια και την Αποκάλυψη, όταν ο Όσιος Χριστόδουλος, ένας επίσκοπος από τη Βιθυνία, πήρε την άδεια από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο  Κομνηνό τον Πρώτο, να ιδρύσει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη. Το μοναστήρι χτίστηκε ως φρούριο για να προστατεύεται από τις επελάσεις των πειρατών. Από τότε και στα σχεδόν 1000 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της, η μονή μαζί με το νησί της Πάτμου, είδε τους Ενετούς να φτάνουν ως κατακτητές το 1208 και τότε δημιουργήθηκε η Χώρα, ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, από ανθρώπους που εργάζονταν για το μοναστήρι και ένιωθαν την ανάγκη να είναι προστατευμένοι.  Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, περισσότερες από 100 οικογένειες του Βυζαντίου βρήκαν καταφύγιο στη δυτική πλευρά της χώρας, διαμορφώνοντας ένα πλούσιο οικισμό που είναι γνωστός ως Αλλοτεινά.

    Οι Οθωμανοί έφτασαν ως κατακτητές τον 16ο αιώνα και τότε ήταν που παρουσίασε άνθηση το νησί. Απολαμβάνοντας ειδικό φορολογικό καθεστώς από τους νέους κατακτητές, οι κάτοικοι του νησιού επένδυσαν στη ναυτηλία και το εμπόριο, με την ευμάρεια της εποχής να αποτυπώνεται σε κάποια από τα σπίτια που υπάρχουν ακόμα και τώρα και χτίστηκαν τον 16ο και 17ο αιώνα.

    Η εποχή της ευμάρειας τελείωσε το 1659 όταν ο Francesco Morosini, ενετός Δόγης, κατέκτησε και πάλι το νησί για τους Ενετούς. Μετά την πτώση του Ηρακλείου το 1669 στα χέρια των οΘωμανών, αρκετοί ενετοί βρήκαν καταφύγιο στο νησί, διαμορφώνοντας ένα άλλο οικισμό, τα Κρέτικα.  Οι αιώνες περνούν μέχρι και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς στις αρχές του 20ου αιώνα.

    Ανεξάρτητα από τον αριθμό και την εθνικότητα των κατακτητών, για σχεδόν μία χιλιετηρίδα, η Πάτμος και και μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, αποτελεί προσκύνημα και χώρο λατρείας, αλλά και μάθησης για τους ορθόδοξους του κόσμου, αλλά και σημείο αναφοράς, ανεξάρτητα της θρησκευτικής πεποίθησης που μπορεί να έχει κανείς. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το συγκρότημα της Μονής και η Χώρα, έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά, είναι χιλιάδες οι επισκέπτες κάθε χρόνο που πραγματοποιούν το προσκύνημά τους και τις διακοπές τους στο πανέμορφο νησί.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles