17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τα παιδιά στην Κύπρο περνούν το 70% του ελεύθερου τους χρόνου, «καρφωμένα» στις οθόνες των κινητών, tablets, PC και TV!

     

    new education

    Ενώ αύριο αναμένεται να χτυπήσει για πρώτη φορά το κουδούνι στα σχολεία (μετατέθηκε κατά μια μέρα λόγω αυξημένης σκόνης που παρατηρείται σε όλη την Κύπρο) ανησυχητικά στοιχεία κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για τις επιδράσεις στα παιδιά, από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, τα παιδιά στην Κύπρο περνούν το 70% του ελεύθερου τους χρόνου, μπροστά από κάθε.. λογής οθόνες! Ειδικότερα οι έφηβοι και οι έφηβες παρακολουθούν καθημερινώς δύο ώρες τηλεόραση και τρεις ώρες τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, η χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ είναι διπλάσια και φθάνει τις 4 ώρες τις καθημερινές και τις 5.5 ώρες τα Σαββατοκύριακα.

    Όπως  χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού Στέλλα Μιχαηλίδου «ένα παιδί δημοτικού σχολείου, μετά τις δύο ώρες μπροστά από μια οθόνη γίνεται μαλθακό, δηλαδή βιώνει κατάθλιψη και μειώνονται οι νοητικές και σωματικές του δυνάμεις».

    Κατά την συνεδρίαση έγινε επίσης αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα  η Γαλλία όπου απαγορεύτηκε η χρήση wifi στα σχολεία, ενώ στην Αυστρία όπως αναφέρθηκε, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητών τηλεφώνων στα δημοτικά σχολεία.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το 80% των μαθητών γυμνασίου-λυκείου και το 12% των μαθητών δημοτικού διαθέτουν κινητό και το 65% δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ στις ΗΠΑ τα παιδιά χρησιμοποιούν κινητό από τα 5 χρόνια τους!

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα από τους γονείς, αφού η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, πέρα από την ευρύτερη επίδραση που ασκεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικά και αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles