22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Πέντε πρακτικές συμβουλές για να μην σας εξαπατούν οι διαδικτυακοί απατεώνες

    Darknet-Scam

    Ηλεκτρονικές απάτες με στόχο την απόσπαση χρημάτων, κλοπές προσωπικών δεδομένων, ακόμη και δημοσιεύσεις παιδικής πορνογραφίας, είναι μερικά από τα αδικήματα που γίνονται συχνά, μέσω του διαδικτύου, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών λογαριασμών ταχυδρομείου (e-mails) είτε μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, αλλά και μέσω των σύγχρονων τηλεφωνικών συσκευών.

    Με αφορμή τα διάφορα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης που παρατηρήθηκαν κατά καιρούς στην Κύπρο , παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων που μπορεί το κοινό να υιοθετήσει στην χρήση του διαδικτύου, αποφεύγοντας έτσι τις διάφορες παγίδες που στήνουν οι επιτήδειοι

    1.    Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.
      2. Συνομιλούμε διαδικτυακά μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσουμε προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή μας κατάσταση, να το πράξουμε μόνο μέσω ιδιωτικής μας επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.
      3. Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος δεν ανοίγουμε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντούμε με δικό μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν υποψιαζόμαστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο ή πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό (virus) το διαγράφουμε, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας και την πιθανή υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων μας.
      4. Προτιμάμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.
      5.  Αρκετές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία. Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι.

     

    Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών διαδικτυακού εγκλήματος στην Αστυνομία μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική στην αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles