17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Πέντε tips ασφαλείας σε περίπτωση χρήσης ενός Public Wi-Fi στο iPhone, iPad και Mac σας!

    Όλοι γνωρίζουμε πραγματικά ότι το να χρησιμοποιεί κανείς ένα μη ασφαλές και ανοιχτό Wi-Fi ενέχει πάντοντε πολλούς κινδύνους. Αλλά συνήθως τους αγνοούμε. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί με εμάς ή αρκετές φορές δεν έχουμε την όρεξη να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τους ευατούς μας. Μάλιστα, μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε ένα ανοιχτό, δωρεάν και μη ασφαλές δίκτυο Wi-Fi. Τι κάνουμε όμως σε αυτήν την περίπτωση; Το συγκεκριμένο άρθρο ακριβώς αυτό θα προσπαθήσει να εξετάσει.

    macbook-in-cafe

    Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ένα δίκτυο Wi-Fi, χωρίς κάποια στοιχειώδη ασφάλεια από τη δική σας μεριά. Είναι απίθανα εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος τη δραστηριότητα μέσω ενός ανοιχτού Wi-Fi. Επομένως πριν συνδεθείτε σε ένα ανοιχτό δίκτυο Wi-Fi, διαβάστε τις παρακάτω γραμμές για όλα όσα θα πρέπει να κάνετε εκ μέρους σας.

    1. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε σε ένα δημόσιο Wi-Fi

    cloak-vpn-iphone

    Αρχικά, αν η μόνη επιλογή που έχετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μη ασφαλές δημόσιο δίκτυο και δεν έχετε λάβει κάποια μέτρα στη συσκευή σας (τα οποία θα αναλυθούν παρακάτω) αυτά τα πράγματα δε θα πρέπει να κάνετε σε ένα τέτοιο δίκτυο. Συγκεκριμένα, δε θα πρέπει να ψωνίζετε online, αλλά ούτε και να συνδέεστε στους λογαριασμούς τραπέζης ή να εισάγετε τα στοιχεία των καρτών σας με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο. Αν όμως βρίσκεστε σε κάποιο ταξίδι και χρειαστεί να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας ή να ψωνίσετε κάτι, καθίσταται επιτακτικό να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα mobile internet, καθώς είναι πολύ πιο ασφαλή σε σχέση με ένα ανοιχτό δίκτυο.

    2. Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία VPN

    Το να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία VPN είναι ο πιο εύκολος τρόπος να προστατέψετε τις συσκευές σας από τα κακόβουλα μάτια των διαδικτυακών εγκληματιών. Το Internet traffic πλέον θα κρυπτογραφηθεί και θα γίνεται rooted μέσω ενός ασφαλούς δικτύου (τους servers δηλαδή της υπηρεσίας VPN) και έτσι κανείς δε θα μπορεί να εντοπίσει τη δραστηριότητά σας. Τώρα, ποια υπηρεσία να επιλέξετε είναι εντελώς άλλο θέμα και μια ολόκληρη συζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί στο παρόν θέμα. Σε γενικές γραμμές να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία η οποία χρεώνει και η οποία δεν κρατά κανενός είδους logs. Επίσης, ένα από τα καλά της υπηρεσίας VPN είναι ότι αλλάζει η IP σας και μπορείτε να πάρετε μια άλλης χώρας, με αποτέλεσμα να μπορείτε να ξεπεράσετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς.

    Προσοχή! Ορισμένες ιστοσελίδες/υπηρεσίες έχουν προστασία από παρόμοια τεχνάσματα αποφυγής γεωγραφικών περιορισμών και μπορεί ο λογαριασμός σας να αποκλειστεί τελείως, ενώ ορισμένες υπηρεσίες δεν επιτρέπουν καν την πρόσβαση σε ips που συνδέονται με vpn services.Το πιο σωστό είναι εκείνη τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη σύνδεσης να πραγματοποιηθεί μέσω mobile internet.

    3. Χρησιμοποιήστε μόνο HTTPS sites

    safari-security-https

    Τα sites σε https είναι ιδιαίτερα ασφαλή και έχουν κρυπτογραφημένη σύνδεση. Για browsing και ανάγνωση άρθρων στο Διαδίκτυο, το http δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά για άλλες δραστηριότητες, όπως ψώνια, δημιουργία λογαριασμών, το https αποτελεί μονόδρομο.

    4. Ενεργοποιήστε το 2 Factor Authentication

    iphone-2fa

    Αν ενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό σε όποια υπηρεσία το υποστηρίζει, χρειάζεται δυο πράγματα να εισάγετε. Τον προσωπικό σας κωδικό και ένα άλλον κωδικό που στέλνεται είτε μέσω SMS στο κινητό που έχετε δηλώσει, είτε μέσω του Google Authenticator app. Συστήνουμε να το ενεργοποιήσετε σε υπηρεσίες όπως Google, iCloud και σε άλλες που υποστηρίζουν τη δυνατότητα αυτή για τη δική σας ασφάλεια.

    5. Ρυθμίστε τη συσκευή να μη συνδέεται αυτόματα σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi

    iphone-wifi-settings

    Για τη δική σας ευκολία, η Apple έχει ενσωματώσει ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό στο iOS που επιτρέπει να αναζητά και να συνδέεται αυτομάτως σε ανοιχτά δίκτυα. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή την εργασία σας, πρόκειται για κάτι που προσφέρει μεγάλη ευκολία. Δε θέλετε δηλαδή το iPhone σας να συνδέεται τυχαία σε ένα ανοιχτό Wi-Fi του ξενοδοχείου ή άλλων μερών, ενώ ταξιδεύετε.

    Αυτά ήταν μερικά βασικά tips. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε!

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles