18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Personal Cloud: Με ένα smartphone «πετάμε..» στα σύννεφα!

    Τo Mobile Cloud Computing (MCC) ή αλλιώς «Κινητό Υπολογιστικό Νέφος», είναι μια αναπτυσσόμενη οικογένεια τεχνολογιών, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να επιταχύνουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Λαμβάνοντας υπόψην ότι το Mobile Cloud Computing παρέχει τη δυνατότητα μεταφόρτωσης εργασιών από κινητές συσκευές σε απομακρυσμένους εξυπηρετητές Cloud, τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα.

    Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τις Εταιρείες/Οργανισμούς που υιοθετούν τη χρήση του Υπολογιστικού Νέφους γενικότερα, είναι η μείωση των εξόδων υποδομών πληροφορικής (άδειες λογισμικού, εξοπλισμός, τεχνικό προσωπικό κλπ.), καθώς δεν υποχρεούνται πια να αναπτύσσουν και να διατηρούν τις δικές τους ιδιωτικές υποδομές πληροφοριακών συστημάτων. Απλά χρησιμοποιούν κοινόχρηστους πόρους υπολογιστικών συστημάτων, πληρώνοντάς ανάλογα με τη χρήση που κάνουν. Με απλά λόγια, χρεώνονται μόνο για τις υπηρεσίες που αξιοποιούν. Παράλληλα, ο χρήστης ή οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα τους χωρίς χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς και χωρίς προβληματισμούς σχετικά με τη διαχειριστική πολυπλοκότητα των υπολογιστικών συστημάτων.

    Από την άλλη πλευρά, οι κινητές συσκευές (smartphone, laptop και tablets) έχουν καταστεί σήμερα «πολύτιμα» αντικείμενα που οι χρήστες δεν αποχωρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η ανάγκη να είναι μικρές, ελαφριές και να έχουν μπαταρίες μακράς διάρκειας εξακολουθεί να παραμένει για τις κινητές συσκευές. Αυτές οι απαιτήσεις προκαλούν μείωση της υπολογιστικής δύναμης συγκριτικά με εκείνη των στατικών συσκευών. Η μείωση του βάρους και του μεγέθους, η αύξηση της ζωής της μπαταρίας, και η βελτίωση των εργονομικών χαρακτηριστικών τους, είναι εκ διαμέτρου σε αντίθετη πορεία, με την επεξεργαστική ταχύτητα, το μέγεθος της μνήμης και τις αποθηκευτικές δυνατότητες.

    Παρά το ότι οι σύγχρονες κινητές συσκευές που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τη διασύνδεση τους στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα διαθέτουν σήμερα ικανοποιητικό αποθηκευτικό χώρο και αξιοσημείωτη υπολογιστική ισχύ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι (πχ. πλήθος φωτογραφιών, βίντεο, αρχεία μουσικής, προσωπικά αρχεία, αρχεία επεξεργασίας πολυμέσων κλπ.) που απαιτούν αυξημένη αποθηκευτική χωρητικότητα, ενέργεια και επεξεργαστικές δυνατότητες που οι κινητές συσκευές δεν μπορούν να παρέχουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

    personalCloud

    Ένας τρόπος για την υποστήριξη των χρηστών σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η αξιοποίηση μιας cloud–based λύσης, όπως είναι για παράδειγμα το personalCloud της Cytamobile-Vodafone, το οποίο προσφέρει ένα απλοποιημένο και ασφαλές περιβάλλον με πολύ καλές δυνατότητες.

    Έτσι, με το personalCloud της Cytamobile-Vodafone, μπορεί κανείς να αποθηκεύει εύκολα και με ασφάλεια, επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και άλλα αρχεία στον προσωπικό του αποθηκευτικό χώρο. Ταυτόχρονα, έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά από όλες τις συσκευές του (smartphone, laptop και tablet) από οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

    Η αποθήκευση του περιεχομένου μπορεί να γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα από όλες τις συσκευές του χρήστη μέσω WiFi ή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Με την ίδια ευκολία μπορεί, αν χρειαστεί, να κάνει επαναφορά του περιεχομένου του στη συσκευή του ή σε όποια άλλη συσκευή επιθυμεί, να μοιραστεί το περιεχόμενό του με την οικογένειά και τους φίλους του μέσω email, η ακόμη να δημοσίευση το περιεχόμενό του στα κοινωνικά δίκτυα.

    Πόσο κοστίζει

    Το personalCloud είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή αποκλειστικά για τους συνδρομητές των προγραμμάτων Freedom/RED/Youth και Black της Cytamobile–Vodafone. Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα RED1 παραχωρείται δωρεάν 2GB personalCloud, στο RED 2 το δωρεάν personalCloud είναι στα 4GB, στο RED 3 στα 6GB και τέλος στα προγράμματα RED 4, RED Plus, RED Family, Black, Youth Plans και Freedom, το δωρεάν personalCloud ανέρχεται στα 10GB. Παράλληλα, μπορεί κανείς να αυξήσει το χώρο του όσο επιθυμεί, αγοράζοντας πακέτα των 10GB, τα οποία κοστίζουν κάτι… λιγότερο από ένα καφέ (μόλις €1.39 τον μήνα συμπ. ΦΠΑ) και επιτρέπουν στον χρήστη οποιαδήποτε στιγμή, όπου και αν βρίσκεται, να «ανεβαίνει..στο σύννεφο» έτσι απλά, με το smartphone του!

    Συμπέρασμα

    Καταληκτικά, το personal Cloud δεν συνδέεται και δεν έχει να κάνει με το γνωστό backup που κάνουμε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή usb, είναι ένα ασφαλές εφεδρικό σύστημα αποθήκευσης αρχείων άμεσα επεξεργάσιμο και προσβάσιμο από εμάς, σε οποιονδήποτε υπολογιστή, κινητό ή τάμπλετ αρκεί να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να χαθούν ή να καταστραφούν τα αρχεία μας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles