17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ποιες πόλεις θα φιλοξενήσουν τους πρώτους 8 υπερυπολογιστές της Ευρώπης

    eu-supercomputer-640x336

    Οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις θα φιλοξενήσουν τις νέες υπολογιστικές μηχανές υψηλών επιδόσεων, που αποκτά η Ευρώπη. Πρόκειται για τις πόλεις, Σόφια (Βουλγαρία), Βαρκελώνη (Ισπανία), Μπολόνια (Ιταλία), Bissen (Λουξεμβούργο), Minho (Πορτογαλία), Μάριμπορ (Σλοβενία), Ostrava (Τσεχία) και Kajaani (Φινλανδία) στις οποίες θα εγκατασταθούν οι πρώτοι υπερυπολογιστές, με στόχο να εξελιχθεί η Ευρώπη σε κορυφαία περιοχή υπερυπολογιστικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τα οκτώ νέα κέντρα υπερυπολογιστικής θα υποστηρίξουν τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η εξατομικευμένη ιατρική, ο σχεδιασμός φαρμάκων και υλικών, η βιολογική μηχανική, η πρόγνωση του καιρού και η κλιματική αλλαγή. Συνολικά, τα κέντρα θα τελούν υπό τη διαχείριση κοινοπραξιών, στις οποίες μετέχουν 19 εκ των 28 χωρών που συμμετέχουν στην Κοινή Επιχείρηση Ευρωπαϊκής Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων – EuroHPC, που έχει συσταθεί γι’ αυτόν το σκοπό. Η κοινή επιχείρηση, μαζί με τους επιλεγμένους χώρους υποδοχής, σχεδιάζει να αποκτήσει 8 υπερυπολογιστές. Οι νέοι υπερυπολογιστές αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 και αναμένεται να διπλασιάσουν τους υπερυπολογιστικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για χρήση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης, μαζί με τα κονδύλια της Ε.Ε., ανέρχεται σε €840 εκατ.

    Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη θα αποκτήσει τρεις πρόδρομους των μηχανών εξακλίμακας (δυναμικότητας πάνω από 150 Petaflop, δηλαδή ικανούς να εκτελούν 150 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρόδρομος των συστημάτων εξακλίμακας αναμένεται να προσφέρει 4-5 φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τα σημερινά κορυφαία συστήματα υπερυπολογιστικής της Σύμπραξης Προηγμένης Υπολογιστικής στην Ευρώπη (PRACE).

    Επιπλέον, η Ε.Ε. θα αποκτήσει 5 μηχανές πετακλίμακας (δυναμικότητας τουλάχιστον 4 Petaflop, δηλαδή ικανές να εκτελούν 4 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο). Οι ακριβείς ρυθμίσεις χρηματοδότησης των νέων υπερυπολογιστών θα αποτυπωθούν στις συμφωνίες υποδοχής που θα υπογραφούν σύντομα., από το σχεδιασμό φαρμάκων και νέων υλικών έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles