25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Ποιοι είναι οι πιο δυσάρεστοι ήχοι για το ανθρώπινο αυτί;

    Ο ήχος που κάνει ένα μαχαίρι όταν το… σύρετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος για το ανθρώπινο αυτί από επιστήμονες που μελέτησαν την αντίδραση του εγκεφάλου σε δυσάρεστους θορύβους.


    Άτομα που άκουσαν μία σειρά από 74 ξεχωριστές ηχογραφήσεις –ενώ, ταυτόχρονα, πραγματοποιούνταν μετρήσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους από ένα μαγνητικό τομογράφο- βαθμολόγησαν τον ήχο από ένα πιρούνι που σέρνεται σε ένα ποτήρι ως το δεύτερο χειρότερο και τον ήχο που κάνει η κιμωλία στον μαυροπίνακα ως τον τρίτο.

    Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι οι δυσάρεστοι ήχοι προκάλεσαν ισχυρότερη απόκριση στον εγκέφαλο απ’ ό,τι περισσότερο ευχάριστοι όπως π.χ. ο ήχος του τρεχούμενου νερού. Οι θόρυβοι που μας κάνουν να αισθανόμαστε “άβολα”, στην πραγματικότητα ενεργοποιούν την αμυγδαλή, μία ξεχωριστή περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Έτσι, όταν ακούμε ήχους όπως τα νύχια σε ένα μαυροπίνακα (έναν ακόμη δυσάρεστο ήχο σύμφωνα με τη σχετική λίστα), τότε η αμυγδαλή αναλαμβάνει τον έλεγχο της δραστηριότητας στον ακουστικό φλοιό, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους στο θόρυβο.

    Οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα 13 εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι ήχοι συχνότητας μεταξύ 2.000 και 5.000Hz, όπου τα αυτιά μας είναι πιο ευαίσθητα, είναι οι χειρότεροι για τα αυτιά μας.

    Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς ο λόγος για τον οποίο τα αυτιά μας είναι πιο ευαίσθητα σε αυτού του είδους τους ήχους, οι ερευνητές σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι και οι κραυγές –οι οποίες επίσης μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα- κυμαίνονται σε αυτές τις συχνότητες.

    Ακούστε 5 από τους πιο εκνευριστικούς ήχους για τα αυτιά μας…

    1. Μαχαίρι σε μπουκάλι

    2. Πιρούνι σε ποτήρι

    3. Κιμωλία σε μαυροπίνακα

    4. Χάρακας σε μπουκάλι

    5. Νύχια σε μαυροπίνακα

    Πηγή: Telegraph

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles