20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς να μάθεις αν το password σου έχει παραβιαστεί! Αναλυτικός οδηγός με παραδείγματα

    Συχνά επικρατεί η άποψη, ότι αν δεν κάνεις κάτι «κακό» ή «περίεργο» στον υπολογιστή σου, επισκεπτόμενος περίεργες ιστοσελίδες, δεν κινδυνεύεις από περιστατικά hacking και ότι αυτά τα προβλήματα κυρίως συμβαίνουν σε άλλους. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, με το account του να έχει παραβιαστεί. Ακόμη και μεγάλα ονόματα του χώρου όπως η Apple και η Yahoo. Τι κάνουμε όμως σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο συγκεκριμένος οδηγός σκοπεύει να αναλύσει αυτά τα ζητήματα, κατευθύνοντας εσένα τον απλό χρήστη, να λάβεις τα απαραίτητα βήματα, που θα περιορίσουν τη ζημιά.

    Password

    Έχεις ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες ασφαλείας του λογαριασμού σου;

    Αν είσαι τόσο άτυχος και η υπηρεσία που χρησιμοποιείς έχει πέσει θύμα hacking, μάλλον ο κυβερνοεγκληματίας θα έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας. Οι διαχειριστές θα επικοινωνήσουν σίγουρα μαζί σου για να σου εξηγήσουν την κατάσταση, ενώ η είδηση θα μεταδοθεί αστραπιαία και στα social media. Αν στόχος δεν είναι μια υπηρεσία, αλλά μεταξύ άλλων και το δικό σου account, τότε τα πράγματα εξαρτώνται λίγο περισσότερο από εσένα. Έχεις ενεργοποιήσει όλα τα security settings;

    Screenshot_20170810-154539-w782

    Για παράδειγμα, χρησιμοποιείς το 2-step verification σύστημα; Οι πιθανότητες κάποιος να εισέλθει στο λογαριασμό σου σε αυτήν την περίπτωση, ελαχιστοποιούνται σημαντικά. Και αν κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει, θα ενημερωθείς σίγουρα. Για παράδειγμα, το Facebook, το Google και το Dropbox, θα σου αποστείλουν ένα μήνυμα, γνωστοποιώντας ότι κάποιος προσπαθεί να εισέλθει στο λογαριασμό σου από μια νέα συσκευή.

    Έλεγξε πόσο ισχυρό είναι το password σου!

    Φυσικά, δε σημαίνει ότι όλα τα websites σου παρέχουν τις ίδιες επιλογές ασφαλείας. Εσύ όμως θα πρέπει να προσέξεις και να έχεις προνοήσει να επιλέξεις ένα ισχυρό password. Αν η υπηρεσία έχει υποστεί hacking, τότε η ποιότητα του password δεν κάνει και μεγάλη διαφορά, αλλά αν στόχος είναι μεμονωμένα accounts, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχείς.

    privacy

    Πώς μπορείς να διαπιστώσεις, αν το password σου είναι αρκετά ασφαλές; Σίγουρα θα έχεις ακούσει, ότι το να επιλέξεις ένα password το οποίο θα αποτελεί μια μίξη γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Το πρόβλημα είναι, ότι τα bots και οι μηχανισμοί των hackers, γνωρίζουν και αυτοί από τους μηχανισμούς αυτούς, επομένως δεν καθιστάς το account σου απίθανο στην παραβίαση, αλλά μόνο λίγο πιο δύσκολο, επειδή θα χρειαστούν περισσότεροι συνδυασμοί για τον κυβερνογκληματία.

    Πώς μπορώ όμως να είμαι σίγουρος ότι μου έχουν χακάρει το λογαριασμό μου;

    Androidpit-facebook-at-work-0417-w782

    Με το να διαπιστώσεις ύποπτη δραστηριότητα. Στη θεωρία, ένα account που έχει χακαριστεί, είτε θα αποστέλλει μηνύματα στις επαφές σας, είτε ο κυβερνοεγκληματίας θα προβεί στην αγορά αντικειμένων μέσω του account σου, ή θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του πουλώντας τα σε τρίτους.

    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις online υπηρεσίες για να διαπιστώσεις αν το account σου έχει παραβιαστεί!

    Καταγραφή

    Αν υπάρχει κάποια παραβίαση λογαριασμών σε μεγάλη κλίμακα, τότε μπορείς να ενημερωθείς και από διαδικτυακές υπηρεσίες που υπάρχουν για αυτό το σκοπό. Ένας ερευνητής ασφαλείας, δημιούργησε μια λίστα, η οποία περιλαμβάνει τα «θύματα» όλων των γνωστών επιθέσεων. Η ιστοσελίδα, αποκαλείται Have I been pwned? και μπορείς να διαπιστώσεις αν το account σου έχει παραβιαστεί, απλά με την προσθήκη του email σου στην αναζήτηση. Μπορείς ακόμη να πληκτρολογήσεις το password σου και να διαπιστώσεις αν αυτό έχει πέσει θύμα hacking. Η βάση δεδομένων του site είναι αρκετά μεγάλη, περιέχει πάνω από 300 εκατομμύρια passwords και συλλέγει παραβιασμένους λογαριασμούς υπηρεσιών όπως LinkedIn, VK, MySpace, Badoo και Dropbox.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles