BREAKING

Πώς ο Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στα social media

Η απόφαση του Twitter να επισημάνει δύο αναρτήσεις τους ως παραπλανητικές αποτέλεσε την αφορμή, που αναζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ώστε να κηρύξει τον πόλεμο κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί για διακρίσεις, παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία και ανεξέλεγκτες εξουσίες.

Έτσι, χθες βράδυ (Πέμπτη 28 Μαΐου 2020) υπέγραψε το διάταγμα που είχε προαναγγείλει, με το οποίο περιορίζει τη νομική προστασία, που απολαμβάνουν οι πλατφόρμες των social media, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να κινούνται νομικά κατά των εταιρειών αυτών για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η νομιμότητα του διατάγματος θα αμφισβητηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του Κογκρέσου ή του δικαστικού συστήματος για να αλλάζει το τρέχον νομικό πλαίσιο προστασίας των πλατφόρμων, τις οποίες ο Τραμπ κατηγορεί ότι προσπαθούν να φιμώσουν τις συντηρητικές φωνές και να προωθήσουν τις ιδέες των φιλελεύθερων.

Δεδομένου ότι στο σχετικό Άρθρο 230 της Πράξης "Communication Decency" ορίζεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εν γένει υπεύθυνα για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, αλλά μπορούν να επιδοθούν στο λεγόμενο "μπλοκ του καλού Σαμαρίτη", αφαιρώντας περιεχόμενο άσεμνο, παρενοχλητικό ή βίαιο, το διάταγμα επισημαίνει ότι η νομική προστασία δεν ισχύει εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προβεί σε επεξεργασία του περιεχομένου των χρηστών του και καλεί το Κογκρέσο να «αποσύρει ή να αλλάξει» το Άρθρο 230. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει «άμεσα» την κατάρτιση νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση προς το Κογκρέσο.

Στο διάταγμα αναφέρεται επίσης ότι είναι «παραπλανητικό» το να μπλοκάρει ένα μέσο αναρτήσεις για λόγους άλλους από εκείνους που περιγράφονται στους όρους της υπηρεσίας του και όταν συμβαίνει αυτό δεν θα πρέπει επίσης να απολαμβάνουν ασυλίας. Ο Τραμπ λοιπόν εγκαλεί το Twitter, το Facebook και άλλα παρόμοια μέσα ότι παραπλανούν τους χρήστες, όπως ακριβώς το Twitter έκρινε ότι ο ίδιος κάνει αναπαράγοντας μία θεωρία συνωμοσίας κατά δημοσιογράφου, που συνδέεται με τον θάνατο μίας γυναίκας προ είκοσι ετών, αλλά και κάνοντας σειρά αναρτήσεων περί αναξιοπιστίας και νοθείας στην επιστολική ψήφο.

Σημειώνεται ότι το Twitter χρησιμοποιεί μία ειδοποίηση (με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα), με την οποία καλεί τους αναγνώστες της ανάρτησης να «ενημερωθούν για τα πραγματικά γεγονότα». Ουσιαστικά η πρακτική αυτή ήρθε ύστερα από τα αλλεπάλληλα πυρά που δέχθηκαν τα social media και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) και θεωριών συνωμοσίας μέσα από τις πλατφόρμες τους, αλλά και έμμεση επιρροή στην εκλογική διαδικασία.

Τώρα οι αντιδράσεις έρχονται από την άλλη πλευρά. Από εκείνους που πιστεύουν ότι με τον έλεγχο των αναρτήσεων προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές ιδέες, φιμώνουν άλλες και παρεμβαίνουν έτσι και πάλι στην πολιτική διαδικασία.

0 Comment