19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τους «γνωστούς» από τους «φίλους» στο Facebook

    Εντάξει. Πηγαίνετε σε ένα πάρτι που σας έχει καλέσει η ξαδέλφη σας. Και γνωρίζετε μερικά άτομα. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να συνοδεύσουν κάποιες πιο μοναχικές βραδιές σας, κάποια άλλα όμως, όπως η έταιρη ξαδέλφη που βρισκόταν στο ίδιο πάρτι, δεν θα θέλατε να βλέπει τις φωτογραφίες από τα νυχτοπερπατήματά σας. Όλοι οι παραπάνω, σας βρίσκουν στο facebook και σας κάνουν αίτημα φιλίας. Τι κάνετε;

    Εδώ και καιρό, χωρία καμία μεγάλη ανακοίνωση, το facebook αναγνώρισε το γεγονός ότι στην ζωή μας, υπάρχουν φίλοι και υπάρχουν και γνωστοί. Άνθρωποι, δηλαδή, με τους οποίους δεν μοιραζόμαστε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, ή έχουμε συναντήσει μία ή δύο φορές και όταν ακούμε το όνομά τους, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι.

    Επειδή μπαίναμε συχνά στη διαδικασία να «ξεκαθαρίζουμε» τις επαφές μας και να «αφαιρούμε» φίλους, που δεν ήταν τόσο φίλοι και να δημιουργούνται δράματα, δείτε πώς μπορείτε να χωρίσετε τους φίλους από τους γνωστούς, ώστε να μην «πήζει» το newsfeed σας με εικόνες και ενέργειες άσχετων ανθρώπων που λίγο σας ενδιαφέρουν, ή σας ενοχλούν, αλλά δεν θέλετε να τους αφαιρέσετε από τον ψηφιακό σας κύκλο (κακώς, αλλά αυτό είναι θέμα συζήτησης σε άλλο post).

    Το Facebook σας δίνει την επιλογή, όταν πάτε στο προφίλ του κάθε «φίλου» σας και δείτε την ένδειξη «Friend», αν τοποθετήστε στον κέρσορά σας πάνω από αυτή την ένδειξη, θα σας δείξει όλες τις λίστες φίλων που έχετε, μεταξύ αυτών και την ένδειξη «Acquaintances», δηλαδή, «Γνωστοί». Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε αυτή την ένδειξη αν ο «φίλος» δεν είναι τόσο φίλος, όσο γνωστός.

    Αν έχετε στο μυαλό σας περισσότερα πρόσωπα, τότε, πηγαίνετε στην αρχική σας σελίδα, αριστερά, βλέπετε την ένδειξη “Friends”, πατάτε το “more” και επιλέγετε την ένδειξη το Aquaintances. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί, πάνω δεξιά,  θα δείτε τόσο την επιλογή να διαχειριστείτε αυτή τη σελίδα, όσο και, αμέσως από κάτω, μία ένδειξη για το ποιοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα και την άμεση δυνατότητα να προσθέσετε και άλλα άτομα. Ναι, όσα θέλετε. Απλά πληκτρολογείτε κάποια γράμματα από το όνομά τους.

    Όταν κάνετε δημοσιεύσεις, μετά από αυτό, μπορείτε να επιλέξετε να δημοσιεύσετε “Στους φίλους εκτός τους γνωστούς“. Έτσι, όταν ανεβάζετε κάτι στο προφίλ σας, όπως φωτογραφίες από το χθεσινό ραντεβού ή ένα internet meme με …. καντήλια, ο κύριος που συναντήσατε σε μία εταιρική συνάντηση και γίνατε φίλοι στο facebook, δεν θα δει κάτι από εσάς για το οποίο μπορεί να σκεφτεί διάφορα, εφόσον δεν σας γνωρίζει καλά, ούτε πρόκειται.

    Ποιους ανθρώπους θα βάλω στη λίστα των γνωστών;

    Στο gizmodo, λένε κάτι πολύ εύστοχο. Όλους αυτούς που δεν σας ενδιαφέρει να έρθουν στα γενέθλιά σας ή στην κηδεία σας. Όλους εκείνους λοιπόν που δεν είναι φίλοι – φίλοι, άνθρωποι με τους οποίους κάνετε πλάκα, κλαίτε παρέα, ή αγαπηθήκατε παράφορα. Μόνο; Όχι, ενδεικτικά σας προτείνουμε.

    • Συνάδελφους, που δεν θέλετε να μοιράζεστε μαζί τους τις φωτογραφίες από το τελευταίο τεκίλα πάρτι γιατί θα ακούσετε κάποιο ηλίθιο σχόλιο από αυτούς και θα σας συγχύσουν.
    • Πρώην συναδέλφους για τους οποίους ισχύει το παραπάνω
    • Πρώην (ξέρετε τι εννοώ) (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί τους κρατάτε στους φίλους σας στο facebook, εκτός κι αν θέλετε να τους εκδικείστε που σας χώρισαν)
    • Σχέσεις της μίας βραδιάς (εφόσον δεν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσουν και επόμενες)
    • Υποψήφιες σχέσεις της μίας βραδιάς (δεν χρειάζεται να βλέπουν τι κάνατε τις άλλες βραδιές πριν τους/τις συναντήσετε)
    • Τη μαμά σας (υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο για τα πράγματα που μπορεί να αντέξει μία μαμά, απ’ όσα ανεβάζουμε στο facebook)
    • To αφεντικό σας (γιατί;)
    • Όλοι εκείνοι τους οποίους βλέπετε στη λίστα των φίλων σας και προσπαθείτε να θυμηθείτε γιατί τους έχετε εκεί.

    Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το γεγονός πως δεν είναι όλοι φίλοι μας και δεν μπορούν να είναι. Ας κάνετε αυτή την επιλογή στο προφίλ σας για να προστατεύετε τον εαυτό σας, χωρίς να “χυθεί το γάλα” και να έχετε παρεξηγήσεις, ειδικά από ανθρώπους που παίρνουν το facebook πολύ περισσότερο σοβαρά απ’ ότι την πραγματική ζωή τους.

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles